Aspik / Kelle Paça Jölesi / Paça Söğuş / Veršienos Šaltiena

aspik, dil söğüş, helal kelle paça aspik, aspic, head cheese, jölleli kelle paça

 

 

Litvanya da hem soğuk meze olarak, hemde kış aylarda ana yemek olarak da yeriz. Soğuk yenilince dilimlenip bayır turp veya hardalla servis ederiz, sıcak yemek olarak yenildiğinde genelde sirke+su+ çekilmiş kara biber+soğan sosla servis ederiz (tabi bayır turp sosuyla veya hardalla yiyen da çıkar) ve yanında olmazsa olmaz pişmiş patates servis edilir. Bir kaç kere lobide bu yemeğinden bahsedildi, sevenlere, bu yemeği özleyenlere, ve evde yapıp denemeyi isteyenlere nasıl kolayca yapılır anlatacağım. Yapıp beğenmeyen çıkarsa,sorun yok, hemen tencereye atıp, biraz su ve terbiye ekleyip etli paça çorbasına çevirebilirsiniz, yani kaybetmek yok.

 

Şimdi bu yemekte olmazsa olmaz dana paçalar, onlar o jölemsi kıvamının sağlayan elemanlardır, kalan malzemeler isteğe bağlı: dana eti, dil, kelle, isterseniz kuzu etinden koyun, dana döş koyun(yağlı et lezzet verir), tavuklu bile yapabilirsiniz.

İlk defa deneyenlere sebzeli yapmamayı tavsiye ederim, çünkü beğenmediğiniz taktirde çörbaya çevirebilirsiniz!

Bu iş için en büyük tencereyi secin, ben 8 litrelik tencereme 4 dana paçayi atım, elimde birikmiş dana-kuzu kemikler vardı(1kg kadar), onları kullandım, 1kg kadar kemikli dana etinden vardı onu koydum, sizin fazla ne varsa koyun, yağlı et çok yakışır. Tüm malzemeleri kapatacak kadar su doldurdum ve 5 dk kaynatım, sonra malzemeleri çıkartıp suyu döktüm, tencereyi yıkadım, temiz su koydum ve ocağına yerleştirdim. Etleri, kemikleri su altında yıkadım, pıhtılaşmış kan kalmasın üzerine, aksi taktirde et suyunuz bulanık olur ve biz bunu kattiyen istemeyiz. Yıkanmış malzemeleri tencereye koydum, kaynatım ve tek tük çıkan köpükleri azimle aldım. Sonra bir adet soyulmuş tüm soğan, 5-7 tane karabiber, 3-5 tane yenibahar, 3-4 defne yaprağı, bir havuç ve tuz ekledim (ben 1,5 çorba kaşığı koydum, sanki 2 kaşık kaldırabilirdi). En kısık ateşte 2 saat piştikten sonra bir kaç diş sarımsak içine attım, sarımsak çok pişince dağılma ihtimali var ondan sonradan koyuyoruz. Pişerken su azalınca sıcak su ekledim, malzemeler hep su altında kaldı. 3-4 saat sonra paçalar bile dağılmaya başlar, ocağı kapatıp etleri çıkartıp ayıkladım, et suyu inçe süzgeçten geçirdim.

Şimdi bende et az olduğu için etlerin buyuk bülümü didikleyip ayırdım, pacaları ayıkladım bir kısmı paça çorbası için ayırdım kalanı da etlerin yanına koydum. Aspik yapıcağım etleri ve paçaları tencereye koydum, mesela  et 1 kase koyduysam, et suyundan aynı kasenın yarısı kadar et suyundan ekledim ve bir iki fukurdatıp çam kaselere, kavanozlara doldurdum, soğuduktan sonra kapatıp buzdolabına tamamen donması için koydum. Aspik tamamdır, öylece aylarca buzdolabınında durabilir.

*Kalan paçalarlave et suyla  paça çorbası yaptım.

*Yarım litre paça-et suyundan ayırdım, onu cin mantının harcında kullanacağım.

*Azacık sulanmış paça-et suyuna bol limon ve taze çekilmiş biberle muhteşem çiğbörek yandaşı oluyor, söylemedim demeyin.

soslar:aspik šaltiena

  1. Bayır turp+ mayonez
  2. 1:1  elma sirkesi +su+ bol taze çekilmiş kara biber ve soğan halkaları
  3. ince rendelenmiş pancar( haşlanmış) ,ufak dogranmış  salatalık turşusu (alman tipi) ve mayonez
  4. hardal

AFİYET BAL OLSUN

ŠALTIENA IŠ VERŠIENOS 

 

Aspik aspic paca jolesi

 

Mes Lietuviai megstame žiemą smaguriauti skania namine šaltiena, bet ne visi valgome ar laisvai randame kiaulienos pagal gyvenamają vietą. Deja su amžiumi mano skrandis pradėjo nebetoleruoti kiaulienos, kurią aš labai mėgau, tai pradėjau eksperimentuoti su veršiena šaltienos gamyboje. Šaltienos mylėtojai tikrai neapsigausite išbande!

Kaip bazinį ingridijentą naudoju veršio kojeles ir po to dedu, kas man tinka ir tai, ką  randu parduotuvėje ar turiu šaldytuve. Tikslių produktų svorio neduosiu, nes ir senais laikais, kai šeimininkės virdavo šaltieną niekas gi mėsos nesverdavo, paprasčiausiai šeimininkės laikydavosi tik keliu pagrindinių taisyklių, kuriomis su jumis ir pasidalinsiu.

Šaltienos virimui aš naudoju pati didžiausia puoda, kuris pas mane yra 8 litrų, pagal tai ir orentuokitės.

Reikės:

  1. 2-4 veršio kojų
  2.  Mėsa dedam tą kas patinka ir tinka :veršio liežuvis, sprandinė ar kitokio 1-2 kg mėsos gabalo ar net veršio galva.
  3. Aš pirkdama mėsą pasiprašau mėsinnko, kad ir kauliukus sudėtų, juos taip pat naudoju
  4. Lauro lapų, kvapiūjų pipirų, morkos, svogūno, keletos skiltelių česnako, druskos

Gamybos eiga:

  •  Mėsą sudedu į puodą, užpilu  šaltu vandeniu, kad apsemtu dedu ant virykles| paverdu 5min, tada išgreibiu mėsą, išpilu vandenį, būtinai išplaunu puodą.
  • Dar kartelį puodą pripilu vandens, po kranu kruopsčiai nuplaunu visus kraujo likučius nuo mėsos ir kaulų ir sudedu vel i puodą. Šiame etape mėsos nuplovimas yra  būtinas norint gauti skaidria šaltieną ir nepergyvenkite dėl nupilto vandens, jame nieko ypatingo dar nuvirt nespėjo per 5 minutes.
  •  Užvirus vandeniui gerai apžiuriu, jei atsiranda putu kruopsčiai jas nugraibau ir tik tada sudedu šaltiena be kiaulienos, veršio kojų šaltiena, aspic, aspik, kelle paça jölesi, kelle paça söğüş, dil aspik, dil jöleli söğüş helal šaltiena, lauro lapus, pipirus, nuluptą, bet nesupjaustytą svogūną ir druską.
  • Ant labai lėtos ugnies neuždengus verdu geras 2-3 valandas, česnaką dedu virimui įpusėjus, nes dedant anksti, jis ištiš ir tai atsilieps šaltienos skaidrumui.
  •  Jei sultinio kiekis sumažėja įpilu karšto vandens, kad mėsa liktų apsemta.
  • Išvirusi šaltiena yra tada, kai nuo veršio kojų lengvai atsiskiria kremzlės.
  • Išgreibiu mėsą, kurią susmulkinu, jei viriau liežuvį tai stengiuosė dar karštą nulupti, nes atvėsus nulupt sunku.
  • Perkošiu likusį sultinį per sietelį, kad neliktų mažų kauliukų ir prieskonių.
  • Morką aš retai dedu į šaltieną, čia jau jums nuspręst.

Imu 1 indą susmulkintos mėsos ir 0,5 indo sultinio, viską supilu i puodą, leidžiu užvirt ir tada supilstau i indus kuriuose laikysiu šaltieną.

Jei lieka sultinio, aš ji išsipilstau porcijomis i nedidelius i stiklainius(juos laikau šaldytuve) ar indelius ( dedu į šaldiklį).

  1. Naudoju koldūnų, čeburėkų ar kibinų įdarui pagardinti (susmulkinu sustingusį sultinį-žėlė) ir dedu į įdarus
  2. Galima ir net labai galima naudot kinietiškų koldūnų įdarui
  3. Naudoju pagardinti sriuboms: barščiams, kopūstū sriubai

Turkijos merginos jei ju vyrai ar jūs mėgstate “Paça çorbası” atskirkite kokią kojelę ar dvi, truputį liežuvio ir sultinio. Sriubai pagaminti tereiks 5minučių. Aliejuje pakepinus šaukštą miltų, supilt sultinį ir sudėt susmulkintą kojelių bei liežuvio mėsyte, viską užvirint ir voiliaaa mandrioji sriuba paruošta, nepamišt reiktu trinto česnako ir acto| kaėp papėldomų garnyrų.

Skanaus

 

 

Etiketlendi:, , , , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Turkijos lietuvių bendruomenė

Saulėta Turkija, gerai žinoma tautiečių stotelė atostogoms, čia gyvenantiems tapo namais

Lithuanian in the USA

Lithuanian girl's recipes and life in the USA

FOODS AND MOODS

in taste we trust

Margirio kelionės

Gido, kelionių vadovo ir kelionių agento paslaugos

Kūmutės virtuvė

... valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... (Renata)

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking