Arı Mumu Pastası – Medaus Korys, Koriukas, Pupelinis Tortas, Pyragas

 

Arı mumu pastası (Litvanya)

 

Değişik lezzetleri sevenler gelsin. Litvanya eski mutfağından Arı mumu pastası size sunuyorum. Hamur su böreğin hamuruna benzer, pişince pişi gibi olur ve balı sosla karıştırdıktan sonra, fazla tatlı olmayan kıtır kıtır bir pasta-kek. Kesip kuru yerde saklayın, uzun süre dayanır, bozulmaz.

Malzemeler:

  1. 2 yumurta
  2. 2 yumurta sarısıpasta
  3. bir tutam tuz
  4. 60 g yoğurt ( yaklaşık 2 çorba kaşığı)
  5. 1 silme çay kaşığı bikarbonat soda
  6. 400 g un
  7. 1-2 çorba kaşığı rum, vodka, kanyak
  8. 1 l sıvı yağı pişirmek için

Sos için:

  1. 150 g bal
  2. 150 g şeker
  3. zencefil sevenler 1 tutam koyabilir

Arı mumu pastası

Hazırlanışı:

  • Yumurtaları ve yumurta sarıları bir tutam tuzla güzelce çırpın.
  • Yoğurdu sodayla karıştırın ve yumurta karışıma aktarın, alkol bu aşamada koyun, karıştırın. Alkol  hamura koyduğunuzda, kızartırken hamur yağı çekmez, ve pişerken uçar, kalmaz. Kesinlikle alkol kullanmayı istemiyorsanız -koymayın.
  • Unu ekleyip güzelce ellerinize yapışmayana  kadar yoğurun. Streç filmle kaplayıp, yarım saat dinlenmesine bırakın.
  • Hamurdan ufak parçaları koparıp ellerinizle kalem kalınlıkla yuvarlak şeritleri açın. Hamuru açmak için ben un kullanmadım, ellerimi soğuk su altına sokup kağıt havluyla hafif arı mumu pastasısildim ve öyle çok rahat açtım.  Sonra onları nohut büyüklükte kesin.
  • Ufak tencerede sıvı yağı ısıtın
  • Kesilmiş hamurları  birer avuç yağında altın rengi alana kadar pişirin. Tüm hamuru aynı derece pişirmeyi dikkat edin. Pişmiş topları kağıt havlu üzerine koyun, yağın fazlalığı emsin.
  • Soğumuş topları büyükçe karıştırma kaseye aktarın.
  • SOS için balı ve şekeri küçük tencereye koyun.
  • Yanında bir bardağa soğuk su koyun
  • Sosu orta ateşte karıştırarak 5-7 dk pişirin. Bir damla sostan soğuk suya damlatın, ellerinle kontrol edin eğer hemen o damla sertleş tiyse, sos tamamdır. Bu aşamada zencefil koyun. Sos damlaları soğuk suda hemen sertleşmeli. Sosu  tam kıvamında pişirmek çok önemlidir, az pişirdiğinizde toplar çok güzel yapışmaz, ikinci gün pasta dağılabilir, tabi tadından bir şey kaybolmaz.
  • Sosu hiç ama hiç bekletmeden pişmiş hamurun-topların üzerine dökün ve hızlıca karıştırın, tüm toplar soslanmış olmalıdır. Aman Dikkat sos çok sıcak fena yanabilirsiniz, çocuklar bu işlemde uzak dursun!
  • Kullandığım kalıp -24 cm, daha büyük kullandığınızda pasta çok ince olur, bence ideal kalıp 20-22 cm
  • Kelepçeli pasta kalıbı soğuk suya sokun çıkartın, silmeyin, nemli kalsın, öylece pasta topları yapışmaz ve pasta çıkartması kolay olur.
  • Hızlıca karıştıktan sonra kelepçeli pasta kalıba dökün, kaşıkla güzelce bastırın, ki yapışsın. En kolayı ellerinizi soğuk suyla ıslatın ve avucunuzla bastırın, boşluk kalmasın, üstündeki toplar azacık ezilirse bir şey olmaz, ama eğer iyice toplar birbirine yapışmazsa, pastanın kesilirken dağılma ihtimali yüksek olur. Pasta üstünü tabakla kapatıp ağırlık koyun tam toplar yapışsın bir birine.
  • 2-3 saat sonra pasta sertleşmiş olur, ister kesip, ister kesmeden sunabilirsiniz.

Afiyet olsun

 

Koriukas

 

 Medaus Korys, Koriukas, Pupelinis tortas ar Pyragas

 

 

Kaip vadinsit nepagadinsit šio iš senų laikų atkeliavusio skanumyno. Daugumai iš mūsų jis primins vaikystę, dienas praleistas pas senelius, kai iš pačių paprasčiausių produktų šeimininkės gamindavo įvairius gardumynus.

 Internete  radau gana nemažai receptų, bet vėlgi apsisukus nutariau gaminti pasufleruojama senų mano receptų knygos pagalba. Receptas iš Brundžienės knygutės ” Gardūs valgiai” ir pavadintas “tortas sūnui ” va tokio pavadinimo niekur kitur negirdėjau nei anksčiau nei vėliau 🙂

 

Koriukams reikės:

  1. 2 kiaušiniųkorys
  2. 2 trynių
  3. žiupsnio druskos
  4. 60 g jogurto ar grietinės (apie 2 v. šaukštai)
  5. 1-2 šaukštų degtinės ar kito alkoholio
  6. 1/2 arbatinio šaukštelio sodos
  7. 400 g miltų

Sirupui :

  1. 150 g medaus
  2. 150 g cukraus
  3. Imbiero mėgėjai gali iberti žiupsnelį

Kepimui apie 1 aliejaus

 

Gaminame:

  • Kiaušinius su tryniais ir druska gerai išplakame.
  • Sudedame soda sumaišytą su jogurtu, alkoholi, miltus.
  • Minkome, kol nebekibs prie rankų. Man pilnai pakako tų 400 g miltų, bet jei jaučiate, kad tešla minkšta dėkite daugiau, turėtų būti, kaip žagarėliams tešla.
  • Apvyniojame maistine plėvele ir paliekame pusvalandžiui pailsėti.
  • Imame po nedidelį gabaliuką tešlos ir rankomis iškočiojame tušinuko storumo volelius, supjaustome  avinžirnio dydžio gabaliukais, nes tešla kepant pūsis. Formuoti volelius man lengviau sekesi ne pabarsčius miltais, bet rankas vos vos sudrėkinus šaltu vandeniu. Rankos turi būt ne šlapios, o drėgnos.
  • Kepame vidutinio karštumo aliejuje, visus stengiames iškepti taip, kad būtų vienodos spalvos. Į aliejų nedėjau bulvės,  nes tešloje yra degtinės, kuri neleis prisigerti aliejaus.
  • Iškepusius koriukus dedame ant virtuvinio popieriaus.

Sirupo ruošimas

  • Pripilame stiklinę šalto vandens ir pasidedame prie viryklės
  • Medų su cukrumi verdame maišydami ant vid. karštumo viryklės apie 5-7 min.
  • Po gerų 5 minučių lašiname vieną, du lašus sirupo į šaltą vandenį ir pirštais tikriname ar sirupas tuoj pat sukietėja. Išviręs sirupas turėtų monemtaliai stingti vandenyje. Gale sukratome maltą imbierą. Jei pakankamai neišvirsite, yra galimybė, kad sekančią diena jūsu koriukas pradės irti. Žinoma ir apires tas koriukas bus skanus, bet kitą kartą žinosite, kad reikia pavirti ilgėliau 🙂 
  • Išvirusį sirupą nedelsiant  pilame ant koriukų, greitai išmaišome ir sukratome į formą.  Mano formos dydis -24 cm, manau 20-22 cm būtų idealu.
  • Kiek gaminau geriausiai sekesi su torto forma atidaromais šonais, niekuom nekloju, nes folija kibs, virtuvine plėvelė tirpsta ir prikimba, paprasčiausiai  prieš sukratant koriukus perpilkite formą šaltu vandeniu, nesausinkite.
  • Sukračius koriukus pradžioje šaukštu, po to drėna renka gerai supresuojame koriukus, kad neliktų tarpų. Galıma uždengus viršu dėti kažka sunkaus, bet man neprireikė, užteko mano 🙂 raumenų.
  • Leidžiame 2-3 valandas sustingti

Skanaus !

Ačiu Gintarei Bekam…. už gražiąTurkiško pavadinimo versiją 🙂

Medaus Korys, koriukas

Reklamlar

Etiketlendi:, , , ,

2 thoughts on “Arı Mumu Pastası – Medaus Korys, Koriukas, Pupelinis Tortas, Pyragas

  1. Ieva klumbyte 26/02/2017, 14:22 Reply

    Ieskojau savo babuko torto recepto ir radau pas tave. Aciu Audruze. Ieva

    Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking