Annemin Kuzukulağı Çorbası( Litvanya) – Mamos Rūgštynių Sriuba

 Uzun zaman blogumla ilgilenemedim, gezdim tozdum, ama gezmelerin da sonu geliyor, anneciğimi Litvanyaya yollayıp, bloguma döndüm 🙂

Bugün sizlere çok değişik bir çorbayı denemeyi davet ediyorum. Kuzukulağı çorbası Litvanya mutfağında bahar aylarında domine eder, uzun kış geçirdikten sonra insanlar tabaklarda tazelik arar, sebze arar. Bizde, yani Litvanya’da 🙂 , çorbanın suyuna piştikten sonra krema koyulur, ve öyle yenilir. Ben bu tarifi biraz Türkleştirdim diyelim, Türk üslü terbiye ekledim ve sonucundan beklediğimden daha memnun kaldım. Şimdi gelin biraz Türko- Litvanya’lı çorbadan pişirelim…. Bu arada Türkçe’m fena bozuldu, malum Fransa’da fransızca konuşulur, hatalarımı affedin 🙂

terbiyeli kuzukulağı çorbası/ Litvanya

 

Malzemeler:

  1. 2 demet kuzukulağı
  2. 1-2 patates
  3. 1 havuç
  4. 1 kuru soğan
  5. Tavuk suyu (  Yaklaşık 1,5 litre)
  6. 1-2 haşlanmış yumurta
  7. tuz, karabiber

Terbiye için :

  1. 1 tatlı kaşık( tepeleme) un( koyu çorba sevenler un biraz daha fazla koyabilir)
  2. 2 tatlı kaşık( tepeleme) süzme yoğurt
  3. 1 yumurta sarısı

Yapılışı:

  • Patatesleri, havuçları soyup küp küp kesin.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp zeytin yağında kavurun, tavuk suyu, su, patatesleri, tuz, karabiber, havuçları ekleyip pişirin.
  • Terbiye malzemeleri bir kasede güzelce karıştırın, bir kepçe sıcak çorbadan koyun karıştırın ve ondan sonra çorbaya karıştırarak ekleyin. Karıştırarak bir iki dakika pişirin ve ocaktan alın. Bu aşamada yıkanmış ve ince doğranmış kuzukulağı ekleyin. Kuzukulak çorbanın sıcaklıyla pişer, ayrıca pişirmek gerek yok.
  • Yumurtaları  7 dk pişirin, kabukları soyun, ve dörde bölün
  • Servis tabağımıza çorbadan koyun üzerine bir parça yumurtadan koyup servis edin.

Afiyet olsun

Rūgštynių sriuba kitaip

  Mamos Rūgštynių Sriuba ( kitaip)

 

Nežinau, kaip jums, bet man rūgštynių sriuba kvepia namais, vaikyste ir žinoma Lietuva. Valgydama šią sriubą, su kiekvienu šaukštu keliauju į praeitį, tiesiai į vaikystę, kai bėgiodavau basom kojom po pievas…

  Nostalgijos tiek ir pakaks, taigi gerai prisivalgius sriubos galiu pasidalinti ir savu rūgštynių sriubos receptu, kuriame susitinka Lietuviškoji sriuba su Turkišku sriubų balinimo(tirštinimo) būdu  🙂 Reikalas tame, kad mano šeimynai nelabai patinka Lietuviškų sriubų skystis, matot jiems tai per skysta 🙂 tai sugalvojau, kad pasitelkus Turkiškos sriubos balinino niuansus būtų galima rasti aukso vidurį. Turiu prisipažinti, kad rezultatas pranoko visus mano lūkesčius!

 Litvanya kuzukulağı çorbası

 

Reikės:

  1. dviejų didelių pundelių rūgštynių
  2. 1-2 bulvyčių
  3. 1 morkos
  4. svogūno galvutės
  5. vištienos sultinio apie 1,5l
  6. 1-2 virtų kiaušinių
  7. druskos, maltų pipirų

Sriubos balinimui:

  1. 1 arbatinio šaukštelio su kaupu miltų( mėgstantiems tirštesnes sriubas siūlyčiau įdėti truputį daugiau miltų)
  2. 2 arbatinių šaukštelių su kaupu jogurto( geriausia nuvarvintas jogurtas- suzme)
  3. 1 kiaušinio trynio

Gaminame:

  • Susmulkintą svogūną apkepiname nedideliame kiekyje aliejaus, sukratome nuvalytas ir susmulkintas bulves, morkas, užpilame vištienos sultiniu kad apsemtų, išverdame nepamiršdami druskos ir juodūjų pipirų.
  • Išverdame kiaušinius, nulupame ir supjaustome ketvirčiais
  • Atskirame dubenėlyje trynį, jogurtą ir miltus gerai išmaišome
  • Į dubenėlį su jogurtu maišydami pilame samtį karštos išvirusios siubos, gerai išmaišome. Tada jau mišinį galime perpilti į puodą. Maišydami paverdame keletą minučių, nuimame nuo viryklės ir nedelsiant sukratome nuplautas ir susmulkintas rūgštynes į puodą, permaišome vieną-du kartus. Rūgštyniu nereikia virti, joms išvirti pakaks sriubos karščio.
  • Sriubą tiekiame su kiaušinio ketvirčiu.

Skanaus !

 

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking