Paskalya keki – Mielinė Razinų Boba

 

paskalya keki

Paskalya keki pişirmek için Hristiyan olmak, paskalyayı kutlamak anlamına gelmez. Benim için paskalya keki daha çok baharı kutlayan bir lezzet. Bu tarifi eski tarif kitabımdan aldım, gayet kolay bir tarif, bence denemeden geçmeyin.

Paskalya kekler genelde derin ve ortadan delikli olan pişirme formlarda pişirilir, ama bende öyle form yok, sıradan bir kelepçeli pasta kalıbı kullandım ortada bir bardak koyarak 🙂

Malzemeler:

  1. 500 g unpaskalya keki
  2. 6 yumurta akı
  3. 1 pak. yaş  maya
  4. 250 ml süt
  5. 75 g tereyağı
  6. 150 g şeker
  7. 100 üzüm, badem da koyabilirsiniz
  8. 1 çay kaşık tuz
  9. 200-250 g pudra şekeri
  10. 1 yumurta beyazı
  11. 1 çorba kaşığı galeta unu

Yapılışı :

  • Mayayı bir- iki kaşık şekerle karıştırın, ılık sütü ve unun üçte biri kadar ekleyip güzelce karıştırın. Üstü streç filmle güzelce kapatın ve 50 derece fırına koyun. 30-40 dakikaya hamur mayalanır.
  • Yumurta akıları ve kalan çekeri bir kaseye koyun. Tencerede bolca su kaynatın, ocaktan alın ve üstüne kaseyle yumurta akıları koyun, hacım ikiye katlayanı kadar çırpın.
  • Mayalanmış hamuru fırından alın, içine çırpılmış yumurta akıları, eritilmiş tereyağı, kalan unu, tuzu ekleyin. Üzüm ekleyin ve güzelce yoğurun, hamur çok yumuşaksa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Un miktarı yumurta akıların büyüklüğüne bağlıdır.
  • Pişirme kalıbı yağlayın ve bir kaşık galeta unu serpiştirin. Ellerinizi sıvı yağla yağlayın ve hamuru eşit şekilde forma yerleştirin.
  • Tekrar 50 derecelik fırında mayalanmasını sağlayın 30-40 dk, üstünü streç filmle kaplamayı unutmayın, yoksa paskalya keki pişmeden kurur.
  • Fırından çıkartın ve fırını 180 dereceye ısındıktan sonra keki pişirin. Pişirme süresi kalıbına ve fırına bağlıdır, 35 dakikadan sonra kürdanla ve ya bıçakla kontrol edin. Pişmiş keki 5 dakika fırında soğuduktan sonra çıkartın ve kalıpta komple soğumasına izin verin.
  • Soğumuş kekin üzerine pudra şekeri bir kaç damla ile limon suyu karışımla kaplayın.

Mieline boba

 Mielinė Boba su Razinomis (Velykų boba)

Dideliais žingsniais artėja Velykos, visi ruošiamės, kaip kas išmano. Šiais metais sugalvojau išsikepti tradicinę mielinę bobą iš mano sovietinės receptų knygos “Valgių gaminimas”. Bobos kepimui paprastai naudojamos apie apvalios  ar aštuonkampės aukštais kraštais formos su skyle, kepamos ir mažesnėse be skylių, bet vėl gi aukštais kraštais. Neturintiems boboms formos nereikėtų nusivilti, nes galima kepti ir tortų formose viduryje įstačius stiklinę ar paprasčiausiai pasinaudoti pailga keksų forma, ar net kepti supynus ir susukus į didelią baranką.

 

Mielinei bobai reikės:velyku boba

  1. 500g miltų
  2. 250 ml pieno
  3. 6 kiaušinių trynių
  4. 75 g sviesto
  5. 150 g cukraus
  6. 1pak. šlapių mielių( 42g)
  7. 100 g razinų( galite prieš užminkant tešlą razinas užpilti šlaku romo)
  8. 1/2 šaukštelio druskos
  9. 250 g cukraus pudros
  10. 1 kiaušinio baltymo
  11. cukrinukų

Gaminame:

  • Mieles su šaukštu cukraus pertriname, supilame šiltą pieną išmaišome. Sukratome trečdalį miltų gerai išmaišę uždengiame maistine plėvele ir dedame į 50c įjungtą orkaitę. Tokiu būdu mielės aktyvuosis greičiau ir nesusidursite su pyrago nekilimo problema. Tai truks apie 30-40 minučių
  • Kol mišinys ilsisi orkaitėje išplakime  trynius su likusiu cukrumi. Trynių indą dedame ant karštų garų ir plakame kol masė padvigubės, geriausia užvirinti vandenį puode, nukelti nuo viryklės ir tada ant viršaus dėti indą su tryniais. Šitaip išplakti tryniai suteikia bobai nuostabią geltoną spalvą.
  • Į pakilusią tešlą supilame trynius sukratome likusisu miltus, druską, supilame tirpdytą sviestą viską gerai išmaišome jei turime virtuviniu kombainu, kol tešla nebelips prie kraštų. Minkant rankomis rankas pasitepkite sviestu ir gerai išminkytike, jei visiškai neis susidoroti su tešla, kuri pradžioje atrodo minkšta galite įberti dar kelis šaukštus miltų, bet neperdėkite, nes po to pyragas gausis kietesnis. Miltų gali prireikti daugiau jei kiaušinių tryniai bus labai dideli ar jei labai gerai nesuplaksite  jų ant karštų garų. Tešla turėtų gautis minkšta, bet ir netižti formuojant.
  • Sudedame razinas, cukrinukus, galima ir aguonų įberti, perminkome ir dedama į riebalais išteptą ir  negausiai džiuvėsėliais apibarstytą kepimo indą, jei kepsite keramikiniame ar stikliniame inde( kurių aš nemėgstu) šonus išklokite kepimo popieriumi. Tradicinė bobų kepimo forma yra auštais kraštais ir skyle viduryje, deja aš tokios neturiu ir pirkti dėl kelių bobų per metus nenoriu, tai kepu 24-26 cm torto formoje centre įdėjus stiklinę ar stiklainį į kurį ipylu truputį vandens( vanduo neleidžia tešlaikylant iškelti ir stiklinės, su vandeniu ir kepu). Rankas pasitepame sviestu ar aliejumi, suformuojame “baranką” ir dedame į kepimo indą. Paviršių užklojame maistine plėvele ir dedame antrą kartą į orkaitę(50c temperatūros) kildinimui apie 30 min.
  • Kai tešla pakils išimame ir įkaitiname orkaitę iki 180 c temperatūros.
  • Kepame apie 35-40 minučių 175-180c temperatūros orkaitėje įjungus apatinią ir viršutinią šildymo funkciją, dedame žemiau nei per vidurį, po 30 minučių reiktų patikrinti iškepimą mediniu iešmeliu( jei įsmeigtas į storiausią pyrago vietą lieka sausas vadinasi įškepęs), mieliniai pyragai sudžiūva jei juos perkepame todėl nereiktų persistengti su kepimu. Iškeptą pyraga 5 minutes vėsiname išjungtoje orkaitėje, po to išėmę leidžiame atvėsti formoje ir tada išimame.
  • Atvėsusią bobą aptepame tirštu cukraus pudros ir kiaušinio baltymo mišiniu. Į cukraus pudra dedame pusę baltymo ir  keletą minučių maišome, jei mišinys labai tirštas ir tikrai neisimaišo, įdedame dar baltymo. Turiu priminti, kad jei baltymo bus per daug cukraus pudra labai lengvai nubėgs šonais nespėjus sustingti ant viršaus, tada reiktų dar dėti cukraus pudros, todėl geriau mažiau nei per daug baltymo 🙂 Mano atveju masė buvo per skysta, bet namuose nebeturėjau pudros tai teko tenkintis pusėtinu rezultatu. Viršų apdedame cukrinukais

DSC05674

 

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

2 thoughts on “Paskalya keki – Mielinė Razinų Boba

  1. Ieva 11/04/2017, 11:33 Reply

    Gerb.p. Audra,
    Labai džiaugiuosi radusi Jūsų blogą, tiesiog išskirtiniai receptai! Išbandžiau Velykų bobą pernai, šiemet vėl būtinai gaminsiu, nes puikiai pavyko ir skonis ne per pyragiškas prie virtų kiaušinių. Bandysiu ir daugiau receptų, jie labai įdomūs, neįprasti. Ačiū Jums 🙂

    Liked by 1 kişi

    • Audra 11/04/2017, 15:53 Reply

      Labukas, labai malonu girdeti, kad jums pavyko boba ir dar maloniau, kad patiko. Man jusu komentarai duoda ikvėpimo rašyti toliau, ačiū.

      Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking