Fransız Soğan Çorbası / Svogūnų Sriuba

svogunu srıuba.2

4 kişilik / 40 dk

Çorbalar çorbalar .. Kışın vazgeçilmez bir lezzet. Bu sefer size büyük bir Fransız klasiği ile dönüyorum, Fransızların vazgeçilmez – Soğan Çorbası.  Artık Fransa’ya gitmenize gerek kalmadı 🙂 çok rahat evinizde pişirebilirsiniz.

İlk kez  bu çorbayı yapanlara bir kaç şey tavsiye edeceğim. 500 g soğan normalde 3 büyük boy soğana eşittir ama siz küçük boy olanları seçin ve çok ince piyazlık doğramaya dikkat edin, yemesi daha rahat ve hoş olur. Şarap koymak şart değil ama lezzet katmıyor desem yalan olur. Baharatlar çok önemli çorbada. Tabak içine koyduğunuz ekmek ince kesilmiş olmalı, hatta  kızartabilirsiniz. Peynire gelince, biliyorum, her evde Fransız peyniri olmaz, onun yerinde güzel eski kaşar koyabilirsiniz….

svogunu srıuba 5

Malzemeler:

  • 500 g kuru soğan
  • 50 g tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kahve rengi şeker
  • 2 l. et (tavuk) suyu ve ya sıcak su
  • 1 kadeh beyaz sek şarap
  • 100 g gravyer ( gruyere) peynir
  • Bir kaç ince dilim ekmek
  • Tuz, karabiber, defne yaprağı, kekik
  • rendelenmiş muskat ( küçük hindistan) cevizi

Yapılışı :

  1.  Soğanları boydan piyazlık doğruyoruz. Tavaya tereyağı  ve soğanları koyuyoruz, 15 dk orta ateşte karıştırarak soteliyoruz. Soğanlar iyice karamelize olmalı.
  2. Soğanların üzerine unu serpiştiriyoruz, karıştırıyoruz ve soğanları tencereye aktarıyoruz. Tuz, et ( tavuk) suyu, karabiber, şarap, defne yaprağı  ekliyoruz.
  3. Kısık ateşte 30 dk. pişiriyoruz.
  4. Pişmiş çorbayı tabağa koyuyoruz, üzerine iki dilim ekmek koyuyoruz, sonunda rendelenmiş peynir koyuyoruz ve muskat ceviz
  5. Çorbayı tabakla fırına gril altına koyuyoruz peynir eriyip kızarana kadar.
  6. Bekletmeden sıcak servis ediyoruz…

svogunu srıuba

svogunu srıuba.3jpg

Prancūziška Svogūnų Sriuba

 4 asmenims / 40 min

Sriubos, sriubytės, srubelės, vadinkite, kaip norit, bet be jų nepraeina nei viena žiema. Šį kartelį siulau išbandyti Prancūzišką Svogūnų Sriubą,

Pirmą karta gaminantiems patarčiau rinktis mažesnius svogūnus ir juos kuo plonesniais grėžinėliais supjaustyti, bus maloniau  ir patogu valgyti. Šiai sriubai vynas labai tinka, bet jei neturite ar alkoholio nenaudojate galima ir nepilti. Dėl sūrio pasirinkimo pasakysiu tik tiek, kad tiks bet koks jums patinkantis 🙂

svogunu srıuba.1

Reikės:

  • 500 g svogūnų ( 3 didelių )
  • 50 g sviesto
  • 1 v. šaukšto miltų
  • 1 a. šaukštelio  rudo cukraus
  • 2 l vištienos(veršienos) sultinio arba karšto vandens
  • 1 taurė balto sauso vyno ( nebūtina)
  • 100 g gruyere tarkuoto sūrio
  • keletas riekelių prancūziško batono
  • druskos, pipirų, lauro lapo, čiobrelio, tarkuoto muškato

Gaminame :

  1.  Supjaustome svogūnus išilgais plonais grėžinėliais, sudedame į keptuvę su  sviestu. Kepiname apie 15 minučių kartais pamaišant, kol svogūnai gražiai karamelizuosis.
  2. Sukratome miltus, gerai išmaišome ir minutėlę pakepinę viską sukratome į puodą. Suberiame cukrų, sultinį, vyną, prieskonius ir druską.
  3. Verdame ant nedidelės ugnies uždengę apie 30 minučių.
  4. Išvirusią sriubą pilame į lėkštę, dedame vieną-dvi batono riekeles. Gale užberiame gausiai tarkuotu sūriu, kurį viršuje laikys duona.
  5. Lėkštę dedame į orkaitę, įjungę grilio funkciją, kol sūris ištirps ar net paraus.
  6. Nedelsdami tiekiame į stalą, žinoma nepamiršdami, kad lėkštė labai karšta.

Skanaus

svogunu srıuba.4

Reklamlar

Etiketlendi:,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking