Ballı ve Baharatlı Kurabiyeler(yumurtasız) – Nonnettes – Meduoliai su Uogiene(be kiaušinıų)

 

 

Noel, Yılbaşı yaklaştıkça size yeni ballı ve baharatlı tarifleri vermeyi çalışacağım. Nonnettes daha doğrusu ‘Nonnettes de Dijon’ – Dijon( Fransa) ve çevresinin  meşhur ballı ve baharatlı mini kurabiyesi. ‘Nonne’ fransızcada rahibe demektir. Orta çağdan beri rahibeler Noel ve Yılbaşı kutlamalara askari malzemelerle bu kurabiyeleri pişiriyorlardı, ismi tahminen oradan kaldı. Çok bakındım, sağımda solumda tanıdığım Türk arkadaşlarıma sordum ama kimse bana Almanya’da ve Fransa’da kullanılan baharat karışımın adını Türkçe söyleyemedi, büyük ihtimal Türkiye’de o karışım hazır satılmıyor, ondan ismi da yok, neyse çok önemli da değil, karışımı kendiniz çok ama çok kolay yapabilirsiniz. Bu karışım Noel ve Yılbaşı keklerle kurabiyelerle kullanıp yeni lezzetli tatları keşfedersiniz, tarifleri ben de zaman buldukça yazarım. Tarifi okuyup yumurtayı unutum demeyin, yumurta kullanmıyoruz, kurabiyeleri çabuk bayatlamaz, sertleşmez.

Baharat karışım hazırlanışı:

  1. 3 tatlı k. tarcın
  2. 1 tatlı k çekilmiş hindistan cevizi
  3. 1 tatlı k. çekilmiş karanfil
  4. 2 tatlı k. çekilmiş kakule
  5. 1 tatlı k. çekilmiş anason yıldızı

Baharatçılarda istediğinizde o orantılarda size baharatları çekerler

Not: hamuru hazırlanırken çok önemli onu iyice soğutmak, reçel koyduğumuzda hemen ısınmış fırına sürmelisiniz, öylece kurabiyeler pişerken reçel dibine inmez ve tam ortada kalır, ama hamur ılıkken reçel koyduğunuzda o hemen hamurun dibine iner ve istediğiniz sonucu alamasınız.

Meduoliai su uogiene

 

Malzemeler:

  • 100ml suNonnettes
  • 100g bal
  • 65 g şeker
  • 40 g tereyağı
  • 140 g un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı baharat karışım
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri

Hazırlanışı:

  1. Ufak tencereye suyu, şekeri, balı ve tereyağı koyup kaynayana kadar karıştırarak ısıtın
  2. Ayrı yerde unu, kabartma tozu, baharat karışımı koyun ve karıştırın
  3. Unu sıkı karıştırarak sıcak bal karışımı dökün ve homojen hamur olana kadar çırpın
  4. Hamuru 1 saatliğine buzdolabına koyun
  5. Pişirmek için en uygun küçük muffin formlar olur. Soğumuş hamurla yağlanmış kalıpların 3/4 doldurun, ortada bir fındık kadar reçel koyun ve bekletmeden fırına sürün
  6. 210 derecede 20 dakika pişirin
  7. Soğuduktan sonra pudra şekeri çok az miktar su ile karıştırıp kurabiyelerin üzerine sürün.

Ballı Baharatlı kurabiyeler

Nonnettes de Dijon- Meduoliai su Uogiene

 

 

Turiu prisipažinti, kad gyvenant tiek metų svetur, kartais pajuntu didelią nostalgiją vienam ar kitam skanėstui iš Lietuviškos virtuvės. Vienas iš tokių skanėstų yra Lietuviški meduoliai, apie kuriuos kažin ar kas pagalvoja gyvendamas Lietuvoje. Artėjant Kalėdom parduotuvės prisipildo  gausybe  prancūziškų pyragų su medum ir meduolių rūšimis, kas sudaro nuostabias sąlygas man ieškoti pačių pačių skaniausių meduolių. Paskutinis  toks mano atradimas Nonnettes- mažyčiai meduoliniai pyragaičiai įdaryti apelsinų uogiene ir glazuruoti cukraus pudra. Pasirodo, kad Nonnettes yra Dižono delikatesas, pradėtas gaminti  dar viduramžiais vienuolių, todėl ir jų pavadinimas kilęs iš žodžio vienuolė_ Nonne. Taigi išragavusi nutariau ieškotis recepto. Gerai pasiraususi per gausybę internetinių receptų radau kelis vertus dėmesio ir juos išbandžiau, pagal receptą su kuriuom dalinuos kepiau gal 5_ 6 kartus, nes dažniausiai kepu vakarop ir nuotraukas bandau daryt ryte, dėl šviesos trūkumo šiuo metų laiku, bet  rytais nebelikdavo ko fotografuoti. Vienas geras dalykas, iš to vargo, kad vaikai atsivalgė jų ir nebeprašo kas antrą dieną, dabar tik kas savaitę prisimena, kad nori meduolių su uogiene. Gal ir užteks čia man pliurpti, imamės rimtų dalykų, kepimo.

Pradėsiu nuo meduoliams skirto prieskonių mišinių, kurių būna gan įvairių, vos ne kiekviena šeimininkė turi savo, kas man pilnai suprantama, nes vieni mėgsta tą ar aną prieskonį, kiti jo pakęsti negali. Todėl jūs namuose jei kokio prieskonio labai nemėgstate tai ir nedėkite.Meduolių mišiniui maišoma nuo 4 iki 9 preiskonių, aš surašau pagrindinius 5,  bet galite pridėti : malto imbiero, kalendros ir net maltų juodūjų pipirų. Sumaltus prieskonius apačioje nurodytais kiekiais sumaišius gausite naminį meduolių mišinuką.

  1. 3 arbatinius šaukštelius malto cinamono
  2. 1 arbatinio šaukštelio malto muskato
  3. 1 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
  4. 2 arbatinius šaukštelius malto kardamono
  5. 1 arbatinio šaukštelio maltų anyžiaus žvaigždučių

Antras niuansas, kuri primygtinai turiu pabrėžti yra prieš kepimą gerai atšaldyti tešlą, jei supilsčius į formeles pastebit, kad orkaitė neikaitu, tešlą dėkit vėl į šaldytuvą. Esme tame, kad jei tešla gerai atšalus, uždėjus uogienės kepant ji nenuslinks iki dugno, o liks pyragaičio viduryje, kaip matosi nuotraukoje.

Paskutinė pastaba būtų dėl aptepimo iškeptų pyragaičių cukraus pudra. Aš kažkaip ganai nemažai atskiedžiu vandenių  cukraus pudrą, todėl nudžiūvus nesimato to glazuruoto meduoliaus efekto, reikės dar padirbėti.

Kaip ir visi meduoliai vos iškepti jie jums gali pasirodyti labai saldūs, bet sekančią dieną bus pats tas!

 

Reikės:

  • 100ml vandensNonnettes
  • 100g medaus
  • 65 g cukraus
  • 40 g sviesto
  • 140 g miltų
  • 1 pak. kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio mišinio meduoliams
  • apelsinų ar kitos Jums patinkančios tirštos uogienės
  • 4 šaukštų cukraus pudros ištirpdytos labai mažame vandens kiekyje aptepimui

Gaminame:

  1. Nedideliame puode cukrų, medų, vandenį ir sviestą maišydami kaitiname iki virimo.
  2. Kitame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir meduoliams prieskonius
  3. Karštą medaus mišinį pilame į miltus greitai maišydami plakikliu, kad neliktų miltų gumuliukų
  4. Mišinį dedame į šaldytuvą 1  valandai atvėsti
  5. Ištepame sviestu mini keksiukų formeles
  6.  Tešla pripildome 3/4 keksiuku formelės, viduryje dedame po lazdyno riešuto dydžio uogienės
  7. Nedelsdami šauname į įkaitintą 210 laipsnių orkaitę 20 minučių.
  8. Iškepusius ir spėjusius truputį atvėsti meduolius  teptuku aptepame nedidiame vandens kiekyje atskiesta cukraus pudra
  9. Leidžiame visisškai atvėsti, būtų labai gerai jei paliktumėte per naktį ar net dvi, žinau, kad sunku, bet verta palaukti 🙂

 

Reklamlar

Etiketlendi:,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking