Portakallı Aşure- Ašurė- Apelsininis Nojaus Pudingas

Portakallı Aşure

Aşure hikayesini benden daha iyi bildiğinizden eminim ondan sadece gelin ve bir de yabancı gelinden tarifi alın 🙂

 

Malzemeler:

  • 500 g aşurelik buğday
  • 300-350 g şeker( eğer şekerli seviyorsanız şeker miktarı 500g kadar koyabilirsiniz)
  • 100 g fasulye
  • 100 g nohut
  • 100-150 g beyaz üzüm
  • 100-150 g kaysı
  • 100-150 g kabuksuz badem
  • 4 -5 portakal kabuğu ve suyu
  • 25 g nişasta
  • 50 g dolmalık fıstık
  • 1-2 ç. kaşığı  portakal çiçeği suyu
  • fındık, ceviz, nar taneleri, tarcın

Yapılışı:

  1. Buğdayı, fasulyeyi ve nohudu geceden ıslatın. Sarı rengi atıncaya kadar sudan geçirin.
  2. Geniş bir tencereye  süzülmüş buğdayı ve üzerine 3lt su ekleyip kısık ateşte 45-1 saat pişirin.
  3. Ayrı tencerelerde bol suda nohutları ve fasulyeleri pişirin. Pişirince bir kere suyu değiştirin.
  4. Buğday pişerken kayısıları küçük küçük doğrayın, bademleri en azında ikiye bölün, portakal kabukları rendeleyin.
  5. Pişmiş fasulyeyi ve nohudu süzüp büyük tencereye aktarın, şekeri, bademleri ilave edin ve 1-1,5 litre kadar su ekleyip bir yarım saat daha pişirin.
  6. Nişastayı az miktarla su ile karıştırın.  Aşureyi karıştırarak içine nişastayı dökün, karıştırın, portakal çiçeği suyu ve taze sıkılmış portakal suyu ekleyin.
  7. Ocaktan alın ve bekletmeden üzüm ve kaysı ekleyin karıştırın. Biraz soğuduktan sonra kaselere aktarın.
  8. Aşure soğuduktan sonra üzerine tarcın, nar taneleri, ceviz, fındık ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!


Ašurė - Nojaus Pudingas

 Ašurė-  Apelsininis Nojaus Pudingas

 

Ašurė – Turkijoje gana populiarus pudingas desertas, kuris masiškai verdamas tik vienu metų laiku, Muharrem mėnesį, tai yra pimajį mėnesi pagal Islamo kalendorių, kuris dažniausiai sutampa su Lapkričio mėnesiu. Įdomiausia tai, kad šeimininkės verda dideliais kiekiais, išpilsto į nedidelius indelius ir išdalina kaimynams bei artimiesiems 🙂 Jei turite gerų tracijų besilaikančių kaimynų garantuota, kad visą mėnesį valgysite įvairiausias šio pudingo versijas! Iš kartos į kartą perduodamos legendos pasakoja, kad Nojus su savo laivu pasiekęs tvirtą žemę, nutarė paminėti šį įvykį pagamindamas saldų patiekalą iš laive likusių produktų, o buvo likę: vandens, cukraus, perlinių kruopų, pupelių, avinžirnių ir ryžių, kas ir sudaro šio deserto pagrindą. Galite dėti įvairiausius džiovintus vaisius bei uogas: spanguoles, džiovintus serbentus, šilkauoges, figas, mangus manau visai tiktų ir džiovinti obuoliai. Valgytojai būsit Jūs tai ir dėkit kas jums patinka! Tikiu, kad atsiras tokių, kuriems pupelės bei avinžirniai deserte atrodys “baisiai” tai ir nedėkit, pilnai galite pasigaminti skanų pudingą įdėjus tik perlinių kruopų ir ryžių ar vien tik su perlinėm kruopom ir galybe įvairių vaisių ir uogų.

Aš gaminu iš to ką randu namuose ir žinoma iš mėgstamų produktų. Pavyzdžiui: man nepatinka ryžiai, kurie ištyžta ar figos, kurių sėklos lenda tarp dantų. Razinas, abrikosus dedu pačiame gale, kai pudingą nuimu nuo ugnies, tokiu būdu jos neišbrigsta ir neištyžta. Nepatinka ir labai skysti pudingai prikrauti nežmoniškai daug cinamono, mano pudingas yra tiršto kisieliaus- nekietos želė standumo. Cukraus kiekis man pats tas, nors turkai šiom proporcijom deda 500 g ar net 700 g cukraus, kas man nežmoniškai saldu. Per daugelį metų praleistų tarp Turkų, teko ragauti visokiausių versijų ir aišku ” suformavau” savo Ašurė receptą iš to, kas man priimtiniausia, su juom ir dalinuosi.

Portakallı Aşure

 Iš šitų proporcijų gausite apie 3,5-4 litrus pudingo 🙂 tai išpilsčius į 25 cl stiklines = 20 porcijų. Gaminimo laikas:  Pupelių mirkymas 12 val +  apie 2 valandos virimo 

 

Reikės:

  • 500 g perlinių kruopų
  • 300 g cukraus
  • 200 g baltų pupelių
  • 200 g avinžirnių
  • 100-150 g baltujų razinų be sėklų
  • 100-150 g džiovintų abrikosų
  • 100-150 g migdolų be luobelių
  • 25 g krakmolo
  • 50 g kedro riešutų
  • 4-5 apelsinų tarkuotų žievelių bei jų sulčių
  • 1-2 v. šaukštų apelsinų esencijos
  • papuošimui: cinamono, granatų sėklų| kapotų riešutų

Gaminame:

  1. Pupeles, avinžirnius ir kruopas ( atskiruose induose) užpylę gausiu šalto vandens kiekiu mirkome per naktį. Pelinių kruopų vandenį pakeiskite kelis kartus.
  2. Perlines kruopas nusunkiame ir supilame į didelį puodą, užpilame ąpie 3 litrus vandens ir verdame ant nedidelės ugnies apie 45 min- 1 val. laiko, kol jos praktiškai išvirs.
  3. Atskiruose puoduose nusunke vandenį, kuriame mirko pupelės ir avinžirniai nepagailėję vandens išvirkime pupeles ir avinžirnius. Jei verdant pupelių ir avinžirnių vanduo labai patamsės nepatingėkite jį pakeisti švariu karštu vandeniu. Nuo to priklausys jūsų pudingo spalva( baltuose porceliano indeliuose nuotraukose pudingas iš praėjusiu metų, tamsus, nes pamiršau pakeisti verdant pupelių vandenį, o šiemetinis daug malonesnės galsvai_auksinės spalvos)
  4. Kol verda kruopos paruoškime abrikosus, juos supjaustydami mažais gabaliukais, nutarkuokime apelsinų žieveles, išspauskime sultis.
  5. Migdolus išilga supjaustome bent perpus. Jei nerandate migdolu be luobelių, imkite paprasčiausiai neskrudintus migdolus ir pavirkite nedideliame kiekyje vandens keletą minučių. Perpilkite šaltu vandeniu, labai lengvai nulupsite.
  6. Išvirusias pupeles ir avinžirnius nusunkę sukratome į perlinių kruopų puodą. Įpilame 1-1,5 litrus, sukratome cukrų, migdolus ir leidžiame virsnoti dar pusvalanduką.
  7. Nuolat maišydami pudingą supilame vandeniu skiestą krakmolą, apelsinų esenciją, apelsinų sultis, apelsinų tarkuotas žieveles, keletą minučių pavirę nuimame nuo ugnies.
  8. Nedelsdami sukratome abrikosus, kedro riešutus, razinas išmaišome ir leidžiame atvėsti pudingui. Razinas ir abrikosus dedu pačiame gale, kad jos neišbringtų, o liktų tvirtos.
  9. Truputį atvėsussį pudingą gerai išmaišę išpilstome į indelius. Pilstyti siūlau atvėsusį pudingą, nes tada vaisiai ir kruopos nenusės į dugną. Kai pudingas visiškai atšala ant viršaus užberiame cinamono, kapotų riešutų, granatų sėklų.

 

Skanaus !

Ašurė _ Nojaus pudingas

Reklamlar

Etiketlendi:, , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking