Pomidorų Džiovinimas namuose

Džiovinti pomidorai namuose

Esu didelė džiovintų pomidorų mėgėja, deja niekada neapsiėmiau jų džiovinimu namuose, nors Turkijos džiovinti pomidorai namuosesaulė tam ideali. Kadangi  dėl šių metų rinkimų Turkijoje negalėjome išvykti atostogauti, o Lionas vasarą yra miręs miestas, tai turiu laiko  visokiems eksperimentams. Prieš kurį laiką vienos Tv programos metu prancūzų šefas pasakojo, kaip paprasta džiovinti pomidorus namuose, saulutėje ar orkaitėje. Iš neturėjimo ką veikti, nutariau išbandyti. Nusipirkau visą dėžę, apie 10 kg pomidorų, pasiraičiau rankoves ir puoliau juos ruošti džiovinimui. Juokingiausia tai, kad nusipirkus pomidorus sekančią dieną lyt pradėjo, teko atsisakyti nuostabaus saulutėje džiovinimo plano. Griebiaus už  plano B džiovinau orkaitėje.

Taigi dalinuosi eksperimento rezultatais …..

Džiovinimui geriausiai tinka pailgi pomidorai, kuriuose mažiau sėklų ir nėra tokie vandeningi. Džiovinimui rinktis nedidelės citrinos dydžio pomidorus, nes išdžiovinus mažesnius lieka vos ne viena oda.

Jei džiovinsite orkaitėje vienu metu į 2 skardas tilps tik apie gerus 2 – 2,5 kg pomidorų.

Pomidorus šefas patarė nulupti. Paprasčiausiai odelę įpjaunaname  kryželiu ir įmetame į puodą su verdančiu vandeniu minutei, išgreibę dedame į indą su šaltu ar net lediniu vandeniu, kad sustabdytumėme virimą, nulupame. Ruošdama pirmą partiją žaidžiau su tuo odelių lupimu, kurio procesas nėra sunkus, bet man pasirodė, kaip laiko gaišinimas. Antrą kartą džiovinau nesiterliodama su odelių lupinėjimu. Išdžiovinus abi partijas galiu ramiai pasakyti, kad terliotis su lupimu neverta, man ta apdžiūvusi odelė netrukdė ir net pridavė struktūros pomidorams. Pirktiniai pomidorai  gi niekada nebus nulupti, tai va aš nulupus iš naujo Amerikos neatradau.

Paskutinė ir svarbiausia pastaba būtų džiovinimo laikas orkaitėje. Žinoma  aš turėjau slaptų planų džiovinti saulėje, nes pas mus ši vasara buvo gana karšta, deja tuo metu pomidorų tinkamų džiovinimui dar nebuvo, o kai radau pomidorus žinoma saulės nebeliko ir tenko terliotis su orkaite. Džiovinimo laikas pagal  šefą turėtų būti apie 4 valandas 90 c. orkaitėje deja maniškiai neišdžiūvo net per 6 valandas. Visu pirma dėliojant pomidorus kepimo skardoje reikia palikti tarpus tarp jų kitaip jie sunkiai džiūva, kas  ir buvo mano atveju. Antrą kartą džiovinau pomidorus sudėjus dideniais tarpais, dėjau į orkaitę apie pietus ir išjungiau tik vakare eidama miegoti.

Ar verta terliotis ? Manau verta, jeı mėgstate džiovintus pomidorus, verta jei lauke karšta, verta jei turite daug savų pomidorų ar isigijote jų pigiai.

džiovinti pomidorai namuose

 

 

Reikės:

  • 2 kg pomidorų
  • ~0,5l alyvuogių aliejaus
  • 1 a. šaukštelio druskos
  • džiovinto rozmarino, raudonojo baziliko žinoma puikiai tiks ir  paprastas žaliasis, kumino, čiobrelio
  • 1 v. šaukšto trinto česnako

pomidoru džiovinimas namuose

Gamybos eiga:

  1.  Pomidorus supjaustome į keturias dalis, pašaliname sėklas ir visą vandeningą dalį. Dedame į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų likęs pomidorų skystis.
  2. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, sudedame pomidorus palikdami 1-2 cm tarpus.
  3. Imame apie 100 ml aliejaus įberiame gerą šaukštelį druskos, trinto rozmarino, baziliko ir gerą šaukštą trinto česnako. Viską gerai išmaišę aptepame pomidorų ketvirčius.
  4. Jei gyvenate šiltoje šalyje ir lauke kepina saulė, tada paruoštus pomidorus  neškite į saulutę, bet kadangi  pas mus lietus lyja, tenka pomidorus kišti į orkaitę.
  5. Ijungiame orkaitę 90 c sudedame pomidorus ir džioviname, džioviname. Mano pomidorų išdžiūvimui prireikė gerų 9 valandų. Kas keletą valandų atidariau orkaitę pravėdinimui, nes pastebėjau, kad orkaitės stiklas aprasojo, po to įdėjau sausa virtuvinį rankšluostį ant tuščios lentynėlės. Gana neblogai sutraukė drėgmę, bet kiek tai saugu negaliu pasakyti.
  6. Kada pomidorai sumažėja perpus ir odelė susiraukšlėja, reiškia, kad jie išdžiūvo. Sudedame juos į nedidelius stiklinius stiklainius kas kartą užberdami po žiupsnelį prieskonių ir alyvuogių aliejaus. Pomidorus reikia sudėti kompaktiškai, kad neliktų oro. Paprasčiausia prispaudžiame šaukštu ir ipylę aliejaus šaukšto kotu atsargiai iš kraštų pamaišome, tokiu būdu busime tikri, kad oro nebeliks. Jei liks oro tarp pomidorų didelė tikimybė, kad jie surūgs. Aliejus turėtų apsemti pomidorų viršų.  Laikome šaldytuve. Nepergyvenkite dėl aliejaus, kad tiek daug sunaudojote, suvalgę pomidorus liks jums aromatizuotas, nuostabiai vasara kvepiantis aliejus tinkantis, bet kuriam petiekalui pagardinti.

Geros vasaros pabaigos !

 

Reklamlar

Etiketlendi:

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking