Patlıcanlı Pilav – Plovas su Baklažanais ir Pomidorais (be mėsos)

Patlıcanlı pilavla tanışma hikayem baya eski ve o kadar da ilginç. Yazlığımda Leyla abla bir gün çaya davet etti. Gittiğimde masada nefis böreklerin, çöreklerin yanında ilginç görünen pilavı gördüm, hem de çayın yanında. O güne kadar pilav benim için ancak etin yanında bir garnitürdü 🙂  ev sahibesini kırmamak adına pilavın tadına bakmayı kabul ettim. Bir kaşık, iki kaşık, bir baktım elim kendiliğinden pilava uzandı ve o gün bugün bu pilavı yaptığımda Leyla ablanın kulaklarını çınlatılırım 🙂

 

plovas su baklazanais

4kişilik 

Malzemeler:

  • 2 patlıcan
  • 1-2 domates
  • 1 büyük soğan
  • 1 bardak pirinç( 300 ml)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 0,5 yemek kaşığı şeker
  •  zeytinyağı + yağı patlıcan kızartması için
  •  bir tutam dereotu
  • bir tutam tarçın
  • tuz,karabiber

 

Hazlanışı:

  1. Pirincin üzerine kaynar su döküp, sebzeleri hazırlayana kadar bekletiyoruz o da yaklaşık yarım saat. Soğanları ince doğruyoruz, domatesleri soyup küp küp doğruyoruz.
  2. Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda 10-15 dk bekletiyoruz.
  3. Kurulayıp kızgın sıvı yağında kızartıyoruz ve mutfak kağıt üzerine alıyoruz( patlıcan kızartma yağı yemeğimizde kullanmıyoruz)
  4. Kıyılmış soğanları zeytin yağında kavuralım, doğranmış domatesleri ekliyoruz ve domates suyu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
  5. Pişen sebzelerin üzerine suyunu süzdüğümüz pirinçleri döküyoruz, tuzu ,şekeri ve 300ml sıcak suyu ekleyip( kullandığımız kuru pirinç ölçüsü kadar) ve kapağını kapatıp kısık ateşte 10-15 dakika pişiriyoruz.
  6. Pişmiş pilavın üzerine ilkönçe kuru naneyi, doğranmış dereotu, tarçin ve kara biberi ekliyoruz,karıştırıyoruz. Sonunda pişmiş patlıcanları koyup yavaşça karıştırıyoruz ve temiz havlu ile kapatıp 10 dakika  tekrar demlenmesine bırakıyoruz.

patlıcanlı pilav

Plovas su Baklažanais ir Pomidorais (be mėsos)

   Pažintis su šituo baklažaniniu plovu siekia jau gerą dešimtmetį. Pamenu, kai nuėjus pas kaimynę iš vasarnamio arbatos gerti, kas populiaru Turkijoje, nustebau pamačius plovą prie įvairių bandelių, biorekų ir kitų skanumynų. Man plovas visada buvo  tik garnyras prie mėsos, net į galvą nebūtų šovę, kad jį galima valgyti vieną ir dar su arbata. Kadangi buvo nepatogu atsisakyti, tai turėjau ragauti, ragavau ragavau ir vėl dėjaus į lėkštę papildomai, nes buvo neapsakomai skanu. Patiko man baklažanų mėtų ir vos vos saldoko apyšilčio plovo skonis, kurį paryškino juodieji pipirai.  Va taip ir pateko į mano užrašų knygutę šitas receptas. Plovą galite valgyti su mėsa ar be jos, karštą ar vos šiltą, kaip aš.

  4 asmenims/  ~ 1 valanda

Reikės:

  • 2-3 baklažanų
  • 1 stiklinės ryžių (300ml)
  • 1 didelio svogūno
  • 1-2 pomidorų
  • alyvuogių aliejaus, aliejaus baklažanų apkepimui
  • saujelės susmulkintų krapų
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovintų mėtų
  • 0,5 v.šaukšto cukraus
  • žiupsnio cinamono
  • druskos, maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

 

  1. Ryžius užpilame verdančiu vandeniu ir leidžiame mirkti gerą pusvalandį. Paruošiame likusias daržoves: smulkiai supjaustome svogūną, cukraus gabaliuko dydžiu supjaustome pomidorus (pomidorus turkai lupa, o aš ne).
  2. Baklažanus skustuko pagalba nuskutame išilgai juostelėmės (jei jums oda nepatinka galite visiškai ja nuskusti, man ji netrukdo, net patinka, tai aš ir palieku ) taip, kad atrodytų kaip su dryžuota pižama 🙂 ir supjaustome apie 1,5 cm kubeliais. Sudedame į šaltą ir sūdytą vandenį 10-15 minučių, tai padės pašalinti  baklažanams tipišką kartumą. Išgraibę iš vandens sudedame ant virtuvinio rankšluosčio, nesumaigydami atsargiai nusausiname.
  3. Baklažanus  apkepiname karštame aliejuje iki paraudimo. Iškeptus dedame ant virtuvinio popieriaus, kad pašalintumėme aliejaus perteklių. Aliejų, kuriame kepė baklažanai kitur nebenaudojame, nes kepant baklažanus bus perkaitęs.
  4. Alyvuogių aliejuje apkepame supjaustytą svogūną, sukratome pomidorus ir kepame ant nedidelės ugnies kol nebeliks skysčių.
  5. Į kepamas daržoves sukratome nusunktus ryžius, įberiame druskos, cukraus, įpilame  tokį pat tūrį verdančio vandens, kiek pradžioje užmerkėme ryžių (300ml), ir sandariai uždengę verdame apie 10-15 minučių ant nedidelės ugnies.
  6.  Į išvirusius ryžius sukratome sutrintas džiovintas mėtas, cinamoną, krapus, maltus juoduosius pipirus, išmaišome. Sukratome baklažanus ir atsargiai išmaišome, uždengiame puodą rankšluosčiu paliekame plovą ‘bręsti’ apie 10-15 minučių.

Skanaus ir laukiu atsiliepimų bei pastabų !

 

baklažanų plovas

 

Reklamlar

Etiketlendi:, , , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking