Tuzlu Karamel Sosu – Sūdytos Karamelės Padažas- Caramel au Beurre sale

Fransız usulü tuzlu karamel sosunu kreplerle, pastalarla, dondurmalarla kullanabilirsiniz. Yapılması gayet kolay ve dolapta iki aya kadar bozulmadan saklayabileceğiniz bir sostur.

Sosu yaparken tüm malzemeleri önceden tartın ve ocağınızın yanına koyun. Karameli pişirirken dikkatli  olmanız gerekir çünkü belli noktadan sonra iyi karamelin ve yanmış karamelin arasında saniyeler vardır. Karameliniz yandıysa kurtuluşunuz yok, düzeltmek mümkün değil, yanık şeker tadı kaybolmaz, yeniden baştan başlamalısınız 🙂 Benim karamel sosu süzme yoğurt kıvamındadır, dişlerinize yapışmaz ama eğer çok daha yoğun karamel tadı istiyorsanız biraz şeker  daha fazla koyun. Kremin kıvamını artırmak için 30 cl yerine 20 cl yani bir tek kutu çiğ krema koyun. O zaman yumuşak tereyağ kıvamına kavuşursunuz. Pişmış sıvı karameli buzdolabına koyunuz ve bir gece bekletiniz.

  10 dk pişirme + 24 soğutma 

Tuzlu karamel

 

Malzemeler:                         Yarısının ölçüler

  • 225 gr şeker                      100 gr
  • 125 gr tereyağ                    60 gr
  • 30cl ciğ krema                    10 cl
  • 5-6 gr tuz                           bir tutam tuz

Yapılışı:

  1. Tencereye tereyağı, şekeri, tuzu ve bir kaşık su koyup harlı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Sosumuz güzel altın-kahve rengi kavuştuktan sonra ocaktan alıyoruz.
  2. Ocaktan alır almaz ciğ kremayı koyup karıştırıyoruz. Aman dikkatli olalım, sıcak karamele kremayı koyunca püskürtebilir ve yanabilirsiniz, özelikle eğer krema soğuksa.
  3. Tekrar ocağına koyuyoruz ve karıştırarak kaynamasına bekliyoruz.
  4. Ocaktan alıyoruz ve temiz kavanoza aktarıyoruz, yoksa karamel tencere sıcaklıyla hala pişmeye devam edecek. Karamel gerçek kıvamına ancak buzdolabında bir geceyi geçirdikten sonra kavuşur.

Afiyet Olsun 🙂

sūdytas karamelės padažas

 

tuzlu karamel

 

  Sūdytas Karamelės Padažas

  10 mınučių virimo + 24 val. vėsinimo

Karamelės padažas lietiniams, tortų, desertų pagardinimui ar paprasčiausiai užsitepus ant baltos duonos pasmaguriavimui 🙂

Pasigaminti karamelę namuose nėra sunku, reikia tik verdant padažą saugoti ir neprideginti 🙂 nes tokiu atveju jokio išsigelbėjimo nebus, karamelė bus karti ir teks viską pradėti iš naujo. Pirmą kartą gaminant patariu karamelę gaminti šviesesnės spalvos, kadangi bandant išgauti tamsesnę spalvą sekundžių bėgyje gali ji sudegti, nes net nuėmus nuo viryklės ji virs, kol sudedama grietinė. Prieš pradedant gaminti  patarčiau susisvėrus susidėti visus produktus prie viryklės. Išvirtas karamelės padažas tikrąją koncentraciją įgaus tik po paros praleistos šaldytuve.

Pagal šitą receptą gausime tirštos grietinės koncentracijos apie puslitrį karamelės, jei norite truputį kietesnės patarčiau dėti mažiau grietinės (apie 20 cl)  Aš pasigaminu daugiau ir laikau šaldytuve mano karamelė nesugedo net po poros mėnesių, nors sako kad iki mėnesio galima laikyti… Šone vienam tortui ar desertui papuošti ingridijentų kiekiai.

 

Reikės:                               Pusei porcijos

  • 225 gr cukraus              _ 100 gr
  • 125 gr sviesto                _ 60 gr
  • 30 cl grietinės                _ 10 cl
  • 3-5  gr druskos( nubrauktas turkiškas arb. šaukštelis)   _ vieno žiupsnio

Gaminame:

  1. Sudedame sviestą, druską, cukrų irvieną šaukštą vandens į puodą. Verdame ant intensyvios ugnies nuolat maišydami mediniu šaukštu, kol padažas pradės tirštėti ir įgaus gražią rudai auksinę( karamelės) spalvą.
  2. Nuėmę nuo viryklės  nedelsiant sudedame grietinę, atsargiai išmaišome, nes šiame etape kremas turi tendenciją ”pasispjaudyti” ypač jei grietinė šalta, galime nudegti.
  3. Įmaišę grietinę, puodą trumpam dedame ant viryklės, maišydami kaitiname tik kol užvirs.
  4. Supilame kremą karamelę į švarų stiklainį ir laikome šaldytuve.

sūdytas karamelės padažas

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

One thought on “Tuzlu Karamel Sosu – Sūdytos Karamelės Padažas- Caramel au Beurre sale

  1. […] Pasta üzerinde tuzlu karamel kremanın tarıfı burda bulabilirsiniz […]

    Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking