Plovo pagrindai – Pilav – Birūs ryžiai- Ryžiai

 

Kaip išvirti birius ryžius? Plovo pagrindai ( pilav)

birūs ryžiai Paskutiniu metu pastebėjau, kad dažnai  klausiama, kaip išvirti  skanius birius ryžius ar plovą su daržovėmis. Lietuvoje plovu vadinami virti ryžiai su daržovėmis ar mėsa, o Turkijoje plovu(pilav) vadiname net paprasčiausiai be jokių priedų išvirtus birius ryžius, o jei bus su kokia tai mėsa ar daržovemis, tai ir vadinsim plovu su tokia ir tokia mėsa ar daržovėmis. Turkų virtuvėje išvirti birius ryžius-plovą yra labai svarbu, nes plovas čia valgomas kasdieną. Turiu pasakyti, kad kiekviena šeimininkė naudos tik tam tikros rūšies ryžius, nes žinos kiek tos rūšies ryžiams reikės vandens ir kiek laiko reikės virti. Man klasikiniai turkiški virimo metodai netinka, nes nuolatos keičiame ne tik gyvenamąją vietą, bet šalį ir žinoma dažnai neberandu tos paties rušies ryžių. Maniškis birių ryžių receptas turėtų tikti visoms ir visiems, nepriklausomai nuo ryžių rūšies, nes esu išbandžiusi su skirtingų rūšių ryžiais, bet jei randu tai pirmenybę skiriu Baldo rūšiai, jie man gardžiausi. Namuose gamindami plovą turkai naudoja gana daug riebalų, sviesto, o aš sviestą naudoju gana retai ir jei dedu tai minimumą ir jau ant išvirusių.

plovas ss


Birių ryžių virimo paslaptys yra tik trys. Pirmoji tai, kad ryžius prieš virdami mirkome karštame vandenyje apie valandą laiko. Antoji– išmirkytiems ryžiams puikiausiai išvirti tereikės tik tokio pačio tūrio karšto vandens( 1 stiklinei bet kokių ryžių reikės 1 stiklinės karšto vandens) ir trečioji paslaptis, uždengti ką tik išvirusius ryžius švariu rankšluosčiu ( rankšluostis neturi liesti ryžių) ir leisti jiems pailseti(subręsti) apie 15-20 minučių. Uždengimas rankšluosčiu reikalingas tam, kad sugertų likusį vandens perteklių. Aprašiau Jums patį paprasčiausią, be jokių priedų, ryžių virimo būdą. Vandenį ne tik galima, bet ir patarčiau pakeisti mėsos ar vištienos sultiniais, prieš dedant ryžius galima pakepinti svogūnų su morkomis arba kitomis jums patinkančiomis daržovėmis. Plovą galime gardinti  riešutais, razinomis, džiovintais serbentais, žirneliais, kukurūzais, apkeptomis kepenėlėmis. Labai gardus ir  vizualiai gražus plovas yra su safranu, jei jo neturite galima pagardinti ir nedideliu kiekiu džiovintos ciberžolės milteliais. plovas

2 asmenims

Reikės :

  • 1 stiklinės ryžiųplovasss
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 5 šaukštų  alyvuogių aliejaus( galima ir daugiau)
  • 25-50 gr sviesto( pagardinimui, pagal pageidavimą)

Gaminame:

  1. Verdančiu vandeniu  gausiai užpilame ryžius ir paliekame  mirkti 1-2 valandoms, mažiausiai mirkyti patarčiau apie pusvalandį.
  2. Nusunkiame vandenį ir leidžiame nuvarvėti vandeniui kiaurasamtyje.
  3. Supilame į puodą aliejų, sukratome ryžius, trumpai permaišome.
  4. Užpilame 1 stikline karšto vandens, įberiame druskos, išmaišome. Užvirusius ryžius sandariai uždengiame dangčiu.
  5. Verdame 7-10 minučių nemaišydami, kol nebeliks vandens ir ryžių paviršius taps korėtu. Išjungiame viryklę. Nuėmę dangtį sudedame sviestą, nemaišome ryžių, tada švariu virtuviniu rankšluosčiu uždengiame puodą( rankšluostis neturi liesti ryžių) ir vėl uždengiame  dangčių. Leidžiame ryžiams subręsti 15-20 minučių. Prieš patiekiant į stalą atsargiai išmaišome nesumaigydami ryžių.

SKANAUS !

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking