Taze Iç Baklalı Enginar – Šviežiomis Pupomis Įdaryti Artišokai

artišokai

4 kişilik- 1 saat

 Malzemeler:

  • 4 temizlenmiş enginar
  • 500 gr taze iç bakla
  • 1 kuru soğan
  • 1 havuç
  • zeytinyağı
  • limon
  • limon tuzu, tuz, şeker
  • dereotu

Hazırlanışı:

  1. Baklaları ayıklıyoruz
  2. Soğanı küp küp doğruyoruz ve zeytin yağında  pembeleşene kadar kavuruyoruz. İç baklaları, doğranmış havucu ekliyoruz ve 1 bardak kadar  sıcak su ekleyip 10 dk kadar pişiriyoruz.
  3. Enginarları ters olarak  baklanın üzerine kapatıyoruz. Bir çay kaşığı tuz, bir kesme şeker ve yarım limon suyu ekliyoruz. Enginarların boyunu geçmeyecek kadar su ekliyoruz. Tencerenin ağzını sıkıca kapatıyoruz ve  yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.
  4. Pişmiş ve biraz soğumuş enginarların üzerine bir kaşık limon suyu azacık zeytin yağı ve doğranmış dereotu ekliyoruz. Enginarları çevirip içine bakla ve havuç harcı ile dolduruyoruz.

Afiyet olsun

 

Artišokai

artišokai su pupomis

Šviežiomis Pupomis Įdaryti Artišokai

 

     Kai aš atsikėliau gyventi į Turkiją, apie artišokus net girdėjus nebuvau, žinoma tai buvo seniai. Po pirmo paragavimo aš tikrąja to žodžio prasme įsimylėjau šią nuostabią daržovę. Gaminu dažnai sau ir savo svečiams. Kiekvieno sezono metu užsišaldau, nes konservuoti man ne prie širdies, o mėgstu jais lepintis ištisus metus. Jei nuėję į svečius Turkijoje ant vaišių stalo pamatysite artišokus, supraskite, kad šeimininkams esate vertingas svečias, nes tai viena iš brangiausių daržovių. Turkijoje gyvendama pripratau prie turgeliuose ir net parduotuvėse pardavinėjamų nuvalytų artišokų, deja, kitose šalyse valyti tenka man, bet nesiskundžiu, nes man ši daržovė pati pati nuostabiausia.

   Puslapio apačioje įkėliau aprašymą, kaip nuvalomi artišokai. Jei neturite galimybės isigyti nuvalytų, procesas nėra labai sunkus, tik užima truputį laiko. Perkant artišokus neišsigąskite, kad jie labai dideli, nuvalius liks labai maža dalis.

art.4

 

   Nežinau, kaip būna jums, bet as kai užkimbu už kokios tai daržovės, tai ir gaminu gaminu… Šį sezoną esu užkibus už pupų. Gaminu iš džiovintų ir šviežių, gaminu paštetus, sriubas, troškinius. Jau keletą kartų ši sezoną gaminau artišokus įdarytus pupomis ir tik dabar prisiruošiau sutvarkyti ir įkelti receptą jums.

 

 4 asmenims – 1 val.

Reikės:

  • 4 nuvalytų artišokų (kiekvienam asmeniui po artišoką)pupos
  • 500 gr. šviežių pupų ankštyse
  • 1 didelio svogūno
  • 1 morkos
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos
  • krapų
  • druskos, 1 gabaliuko cukraus

Gaminame:

  1. Išaižome pupas
  2. Susmulkintą svogūną apkepiname nedideliame kiekyje aliejaus, sukratome pupas ir susmulkintą morką, įpilame stiklinę karšto vandens ir verdame apie 10 minučių.
  3. Sudedame nuvalytus artišokus dubenėliais žemyn ant morkų ir pupų. Įpilame karšto vandens tiek, kad vos vos apsemtų artišokus. Įberiame druskos nedidelį šaukštelį, įmetame vieną gabaliuką cukraus, supilame 1-2 šaukštus citrinos sulčių  ir verdame sandariai uzdengę ant nedidelės ugnies apie pusvalandį. Patikriname peiliu, peilis turetų laisvai smigti per artišoką.
  4. Leidžiame atvėsti. Sukratome susmulkintus krapus įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir šaukštą šviežių citrinos sulčių.

art.2

 

Artišokų paruošimas :

 

  • Artišokų paruošimui reikės: aštraus peilio, šaukšto, dubens su šaltu vandeniu. 1-2 citrinų ir citrinos rūgštelės.
  • Dubenį pripilame šalto vandens, išspaudžiame vienos citrinos sultis, galima dar įberti gerą žiupsnį citrinos rūgšies, nes vien citrinos sultys nesustabdys artišoko juodavimo (oksidavimosi).

artišokai 4

  • Valymą pradedame nulupdami palaipsniui išorinius lapus, kol pasirodo balta šerdis. Tada nupjauname likisius lapus ir kotą.

artišokaiartišokai 2artišokai nupjauti

  • Šaukštu stropiai išskobiame artišoko viduryje esančius pūkus, nepamiršdami nuolat patrinti citrina, nes artišokas akimirksniu juoduoja.

artišokai 1artišokai 6

  • Peiliu apipjauname artišoko šonus ir apačią taip, kad liktų tik balta, palyginus su lapais, gana minkšta šerdis. Visą tai atliekant nuolat gausiai patriname citrinos pusele. Nuvalę artišoką suprantame, kodėl tai gana brangi daržovė, nes iš didelės artišoko galvos lieka mažytė šerdis.

artišokai 7

  • Nuvalytus artišokus nedelsdami dedame į vandenį su citrinos rūgštimi ir ten laikome, kol gaminsime

artišokai

Reklamlar

Etiketlendi:,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking