Tahinli Patlıcan Salatası – Baklažanų Salotos su Tahini

 

  Tahinli patlıcan salatası  Türkiye’de genelikle süzme yoğurtla yapılır. Ben size özelleştirdiğim Lübnan’da yapılan tahinli patlıcan salatasının denemeye davet ediyorum. Patlıcan salatası tahinli olsun, yoğurtlu olsun, bana göre kıvamı ve dokusu çök sade ve ”düz” oluyor. Bir kaç denemeden sonra kıyılmış ceviz eklediğimde o ” bebek mamasına” benzeyen dokusundan kurtuldum ve sonucundan çok memnun kaldım. Kesinlikle denemeyi değer bir tarif, istersiniz mangalda pişmiş etlerle, istersiniz kızartılmış ekmeğin üzerinde sürerek yiyebilirsiniz.

tahinli patlıcan salatası

Malzemeler:

  • 2 büyük közlenmiş patlıcan
  • 3-4 çorba kaşığı tahin
  • 1 limon suyu
  • 2 büyük diş sarımsak
  • 30-50 gr. ceviz içi
  • 2-3 kaşık  zeytinyağı
  • tuz, kırmızı pul biber

Hazırlanışı:

  1. Közlenmiş patlıcanları temizliyoruz, limon suyu döküp çatalla eziyoruz.
  2. Cevizleri bıçakla ufaltıyoruz patlıcana ekliyoruz
  3. Tahin, ezilmiş sarımsağı,zeytin yağı tuz ekleyip karıştırıyoruz.

tahinli patlican salatasi

tahinli patlıcan salatası

 

 

Baklažanų Salotos su Tahini

  Baklažanų salotas su tahini populiarios visoje Vidurinėje Azijoje ir ne tik ten. Turkai šias salotas-meze gamina pridėdami nuvarvinto (süzme yoğurt) jogurto, libaniečiai jogurto iš viso nededa, o prancūzai vadina baklažanų ”ikrais” ir tiekia, kaip užtepėlę. Šiandien Jums siūlau  išbandyti  mano šių salotų versiją, kurią truputį paįvairinau pridėdama graikiškų riešutų. Riešutai prisideda ne tik skonio atžvilgiu, bet ir tekstūros.

  Trumpai apie baklažanų kepimą. Baklažanams iškepti reikalinga kaitra, nes jei kepsite ant lėtos ugnies, didelė galimybė, kad šios daržovės vidus sukietės ir pajuoduos. Kad nesprogtų, prieš kepant  baklažanus reikia nepamiršti subadyti keliose vietose peiliu. Jei ruošiatės kepti ant barbekiu žarijų, tada juos galima kepti ant mėsai dar per karštų žarijų. Kepant orkaitėje įjunkite Grill funkciją, dėkite ant viršutinės lentynėlės. Turkijoje moterys kepa tiesiogiai dėdamos ant dujinės viryklės atviros ugnies, bet jokie būdai neprilygsta ant žarijų keptų baklažanų skoniui.

  Pas mane kepti baklažanai labai gerai laikosi šaldytuve, net iki savaitės laiko neprarasdami skonio ir spalvos. Iškeptus savaitgalį baklažanus nulupu pakišus po šalto vandens srove, tokiu būdu esu tikra, kad nebeliks apdegusios odelės ir nenudegsiu pirštų 🙂 Nuvalytus sukapoju peiliu, užpilu gausiai šviežiai spaustomis citrinų sultimis, išmaišau ir sudedu į stiklainį ar kita indą su sandariu dangčiu, baklažanų paviršių užpilu  alyvuogių aliejumi.

baklazanu salotos

baklazanu salotos

 

Jei atsitiko taip, kad išsikepę baklažanus pastebite, kad nebeturite citrinų,  greitai susmulkinus dar karštus baklažanus sudėkite į stiklainį ir paviršių užpilkite aliejumi taip , kad uždengtų visą paviršių. Tokiu būdu baklažanai nepajuodavę palauks iki sekančios dienos, kol jūs nusipirksite citrinų.

 4-6 asmenims

  • 2 didelių ant barbekiu žarijų ar orkaitėje iškeptų baklažanų (500-700 gr.)baklazanu salotos
  • 3-4 v. šaukštų  tahini (sezamų) pastos
  • 1 citrinos sulčių (4 šaukštai)
  • 2  didelių česnako skiltelių
  • 30-50 gr. graikiškų riešutų
  • 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • druskos, džiovintų aštrios (saldžios) paprikos prieskonių

 

Gaminame:

  1. Nuvalę iškeptų baklažanų odeles, sutriname šakute , užpilame citrinos sultimis.
  2. Peiliu sukapojame riešutus ir sudedame į baklažanus.
  3. Sudedame tahini, įpilame aliejaus, sudedame trintą česnaką, įberiame druskos gerai išmaišome.

baklazanu salotos

 

Baklažanų salotos

Reklamlar

Etiketlendi:, , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking