Mousseline soslu Kuşkonmaz -Smidrai su Mousseline (trynio ir grietinės) padažu

Kuşkonmaz sezonu bitmeden sizinle güzel  bir tarifini paylaşmak istiyorum. ”Mousseline” soslu kuşkonmaz, ismi ne kadar karmaşık olsa da yapılması çok kolaydır. Bu tarifte yeşil kuşkonmaz kullanıyoruz. Onların hazırlığı neredeyse hiç yok, bir tek sapların sert kısmından yaklaşık 3 cm kesiyoruz.  Kuşkonmaza başka soslar da yakışabilir, örneğim  şaraplı Hollandaise sosu. Onun tarifini de  buradan  bulabilirsiniz  HOLANDAİSE

Lezzetli soslar buldukça sizinle paylaşmayı devam edeceğim….

kuşkonmaz

 

 

 

Malzemeler:

  • 500 gr. yeşil  kuşkonmaz

Yapılışı:

  1. Yeşil kuşkonmaz saplarından ~3cm kadar kesip atıyoruz. smidrai
  2. Kuşkonmazları tuzlu suda 10-15 dk kadar pişiriyoruz, pişirme zamanı boyuna ve tazeliğine bağlıdır.
  3. Pişmiş kuşkonmazları bekletmeden 5 dakikalığına  buzlu suya koyuyoruz, öylece güzel rengini korumuş oluruz. Sonra temiz mutfak havlu üzerine koyuyoruz.

Mousseline sosu için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 75 gr. tereyağı
  • 1/2 limon suyu
  • 2-3 kaşık çiğ krema( creme fraiche epaisse )
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  1. Tereyağı eritiyoruz.
  2. Sos tenceresine yumurta sarısını ve 2 kaşık suyu koyuyoruz ve bain-marie üssüyle çırparak ısıtıyoruz sos koyulaşana tek( bir-iki dakika yeterli olacak).  Ocaktan alıp sosu karıştırarak tereyağı koyuyoruz.
  3. Tekrar bain-marie koyuyoruz ve  3dk pişiriyoruz.
  4. Ocaktan alıp limon suyu, kremayı koyuyoruz, güzelce karıştırıyoruz. Gerekiyorsa karabiber ekliyoruz.

Afiyet olsun

Mossalaine sauce

smidrai 5

 Smidrai(Šparagai) su Mousseline (trynio ir grietinės) padažu

   Kol nepasibaigė Smidrų (šparagų) sezonas, skubu pasidalinti paprastučiu smidrų su mousseline padažu receptuku. Šį kartelį gaminu su žaliaisiais smidrais, kurių nereikia papildomai apdoroti prieš verdant, pakanka nupjauti kotelių kietają dalį (apie 3 cm) ir voiliaaa – smidrai paruošti virimui.

    Mousseline padažas yra Holandaise (Olandiško) padažo giminaitis, tik tirštesnis. Abu šie padažai labai gerai tinka su smidrais. Olandiško padažo su baltu vynu receptas jau senokai ‘kaupia dulkes’ mano bloge, jį rasite čia Olandiškas padažas

 

4 asmenims / 20 minučių

Reikės:

  • 500 gr. žaliųjų smidrųsmidrai
  1. Nupjauname apie 3 cm  nuo smidrų kotelių.
  2. Dedame į puodą su pasūdytu vandeniu ir verdame apie 10-15 min. priklausomai nuo jų šviežumo.
  3. Išvirusius smidrus išgreibę sudedame į šaltą vandenį su ledais keletai minučių, tokiu būdu jie nepraras  savo spalvos. Išgraibę dedame ant švaraus virtuvinio rankšluosčio.

Mousseline Padažui:

  • 1 kiaušinio trynio
  • 75 gr. sviesto
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2-3 šaukštai grietinės
  • druskos, šviežiai maltų juodūjų pipirų

Gaminame:

  1. Ištirpdome sviestą.
  2. Į nedidelį puodą padažams gaminti dedame trynį su 1-2 v. šaukštais vandens, žiupsniu druskos ir pipirų. Indą dedame virš karštų garų ir plakame, kol padažas sutirštės (tam užteks poros minučių), tada nuėmę nuo viryklės supilame tirpdytą sviestą,visą laiką maišydami-plakdami.
  3. Dedame vėl ant karštų garų ir intensyviai maišydami kaitiname apie 3 min. Nuimame nuo viryklės
  4. Sudedame grietinę, citrinos sultis, gerai išmaišome, jei trūksta iberiame dar maltų pipirų. Padažas gaunasi tirštos grietinės koncentracijos.

smidrai6

Sedi mūsų katinas barni ir laukia savo žuvies gabalo, su daržovėmis jis nelabai bendrauja 🙂

smidrai 7

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking