Fava
Ege’nin müthiş lezzetli yemekleri, mezeleri, salataları say say bitmez…İşte size benim Fava tarifim.. yapmayı biliyorum demeyin, gelin bu tarifi bir deneyin… Sevgiler 🙂
6-8 kişilik t/ 12 saat ıslatmak + 45 dk pişirme + 5-12 saat soğuma
Malzemeler:
- 200 gr. kuru bakla
- 1 baş kuru soğan
- 1 havuç
- 1/2 limon suyu
- 2 kesme şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5-7 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1/2 demet dereotu
Hazırlanışı:
- Baklayı geceden bol su ile ıslatmaya bırakıyoruz. Ertesi gün iyice suyu süzüp soğuk suyla yıkıyoruz. Akşamdan ıslatmayı unuttuysanız, sabahtan sıcak su ile ıslattın, bir kaç saate yumuşar ve pişirmeye hazır olur.
- Doğranmış soğanı zeytin yağında bir kaç dakika pişiriyoruz, sonra baklayı, doğranmış havucu, tuzu, şekeri ekliyoruz. Üzerine bir parmak gelecek şekilde suyu ekliyoruz, ve kısık ateşte 45 dk-1 saat pişiriyoruz. Pişmiş baklalar muhallebi kıvamında olmalı, çok sulu olursa tadı güzel olmaz. Suyu fazla ise, o zaman kapağını açıp hararetli ateşin üzerinde 5-10 dakika pişiriyoruz, suyun fazlası buharlaşsın.
- Pişmiş baklayı blender yardımıyla güzelce eziyoruz. Limon suyu, ince kıyılmış dereotu ekliyoruz.
- Beğendiğimiz kalıplara karışımı döküyoruz ve 6-12 saat buzdolabında bekletiyoruz. Üzerine ince kıyılmış dereotu, dilimlenmiş limon ve zeytinyağı ekliyoruz.
Afiyet olsun
Džiovintų Pupų Paštetas-Fava
Turkai yra dideli užkandžių mėgėjai. Prieš valgydami pagrindinį patiekalą, skanauja įvairiausius užkandžius, vadinamus MEZE, kurie kinta priklausomai nuo regiono ir metų laiko. Vasarą daugiau su šviežiomis daržovėmis ir alyvuogių aliejumi, o žiemą karaliauja pomidorų ir saldžiosios paprikos koncentruotos tyrės užkandžiai, gardinti riešutais. Užkandžai iš džiovintų pupų, pupelių, žirnių ir lešių karaliauja ištisus metus. Fava beans, išvertus iš anglų kalbos reikštų pupos, bet turkai tuo pačiu pavadinimu vadina patiekalą – paštetą iš pupų. Fava, jei neapsirinku, laikomas Egėjo jūros pakrančių patiekalu. Labai lengvas ir švelnus užkandis, savo tekstūra panašus į paštetą.
Fava gaminu iš suskaldytų pupų, kurios yra jau be luobelės. Jei turite neskaldytas džiovintas pupas, tada jas išmirkius reikėtų nulupti odeles, o jei nesilups, 5-10 minučių apvirkite (išgriebę vieną-dvi pupas patikrinkite ar lengvai lupasi). Pupos didelės ir procesas neuztruks ilgai, o toliau gaminame, kaip aprašyta apačioje.
Gaminant iš šviežių aikštytų pupų, lupti nereikės, nes odelė lengvai suverda.
P.S. Turkijoje gyvenantiems : Lietuviško recepto dalyje naudoju lietuviškus arbatinio šaukštelio matavimus, todėl turkiškame recepto variante rasite skirtumų. Mūsų arbatinis šaukštelis tolygus deserto (tatlı kaşık) šaukšteliui … manau visi žinote 🙂
4-6 asmenims / 12 val. mirkymui + 1 val.virimo + 12 val. atšaldymui
Reikės:
- 200 gr. džiovintų skaldytų pupų
- 1 svogūno
- 1 nedidelės morkos
- 1/2 citrinos sulčių
- 2 arb. šaukštelių cukraus
- 1 arb. aukštelio druskos
- 5-7 v. šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1/2 pundelio krapų
Gaminame:
- Pupas iš vakaro užpilame gausiai vandeniu ir paliekame mirkti. Sekančią dieną, nupylus vandenį, gerai nuplauname šaltu vandeniu. Jei pamiršote užmerkti pupas iš vakaro, ryte galima užmerkti karštame vandenyje, pupos išmirks per keletą valandų.
- Puode su aliejumi pakepiname susmulkintą svogūną, sukratome nusunktas pupas, užpilame vandeniu, kad vanduo gerai apsemtų.
- Suberiame druską, cukrų ir susmulkintą morką. Verdame sandariai uždengę, patikrinant, kad neprisviltų, ant lėtos ugnies apie 45 minutes -1 valandą, kol pupos suvirs į košę. Išvirusios pupos turėtų būti minkštokos bulvių košės konsistencijos. Jei per skysta masė, tuomet reikėtų nuėmus dangtį pavirinti, nuolat prižiūrint apie 5-10 minučių.
- Virtuvinio smulkintuvo pagalba viską pertiname, galima ir mediniu šaukštu, nes pupos labai minkštos ir lenvai trinasi. Keletą minučių leiskime atvėsti, tuomet sukratome susmulkintus krapus ir supilame citrinos sultis (kurios neleis tamsėti), išmaišome.
- Supilame į pageidaujamą formą ir paliekame atšalti per naktį. Galima supilstyti į mažus indelius ar pyrago formą. Naudojant silikonines formeles, pries pilant Fava patarčiau jas perplauti šaltu vandeniu ir pilti į drėgnas formeles, tada lengviau išsiims.
Labai skanu su skrudinta duona, lavašu … Skanaus
Etiketlendi:bakla*pupos, Turkija Türk, Vegetarams
dar karta dekoju uz nuostabu recepta 🙂 kaip tik siandien gaminau 🙂 laukıu kol atsals 🙂 skanıu receptu ır neissenkancios kurybos 🙂
BeğenBeğen
Labai malonu, kad pravercia receptai. Tikiuosi, kad patiks.
BeğenBeğen