Humus – Avinžirnių Humusas – Hummus

 

Humus, Houmous, Hummus nasıl yazarsanız yazın bu mezenin tadı bozulmaz 🙂 Arap ülkelerde, Yunanistan’da, İzrail’de, Ermenistan’da ve  Türkiye’de çok sevilen bir mezedir.

Humus

Malzemeler:

  • 150 gr. kuru nohut
  • 7 çorba kaşığı tahin
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 5 çorba kaşığı limon suyu
  • 2-4 di sarımsak
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • tuz, kimyon, pul biber

Yapılışı :

  1. Bir gece önceden nohutları tuzlu ılık suyla ıslatıyoruz.
  2. Ertesi gün nohutların suyu döküp, temiz 1-2 litre suyu ve tuzu üzerine ekleyip 30 dk. pişirdikten sonra karbonatı ekliyoruz ve da ha 30 dk pişiriyoruz. Karbonat koyduğumuzdan nohutların kabukları ayırmak gerekmez.
  3. İyice haşlanmış nohutların suyu  bir tabağı döküyoruz( bu suyla humusun koyuluğu ayarlayacağız), rondoya koyuyoruz. Tahini, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsağı, baharatları ekleyip püre haline getiriyoruz.
  4. Güzel servis tabağı yayıp koyuyoruz, üzerine zeytinyağı pul biber serpiştiriyoruz. Arzunuza göre turşu, kıyılmış maydanoz, zeytin üzerine serpiştirebilirsiniz.

Humus

 Avinžirnių Humusas

 

  Vidurio Azijos populiarus užkandis-patiekalas iš avinžirnių Hummus paskutiniu metu jau gana dažnai ragaujamas Europoje bei Amerikoje. Negaliu tiksliai pasakyti kuriai šaliai reiktų priskirti šitą skanų užkandį, bet labai populiarus Arabų šalyse, Izraeilije, Armėnijoje, Graikijoje ir Turkijoje. Kadangi ilgus metus gyvenu Turkijoje, tai su jumis ir dalinuosi čia išmoktu Humuso receptu su visais niuansais.

   Humusas gaminamas iš avinžirniu, pridedant tahini (sėzamų pastos), citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Pagamintą užkandį, kurį galėčiau pavadinti užtepėle, šaldytuve galima laikyti apie savaitę laiko ar net ilgiau, reikia tik paviršių užpilti alyvuogių aliejumi ir sandariai uždaryti indą. Dalinuosi tradiciniu gamybos metodu, nes nesu mėgėja naudoti konservuotų avinžirnių. Visas šio recepto sunkumas yra nepamiršti užmerkti iš vakaro avinžirnių, o toliau, jei seksite aprašymą, viskas labai paprasta. Reikia nulupti odeles nuo virtų avinžirnių, bet, jei verdant įbersite pusę šaukštelio sodos, tai ir to darbo atlikti nebereiks.

  Hummusas yra valgomas su lavašu, bet aš mėgėja jį ragauti ir su kepta lietuviška duona bei marinuotais agurkėliais.

Humus humus 3

6-8 asmenims / 1 virimui + 15 min. paruošimui

Reikės:

  • 150 gr. sausų avinžirniųavinzirniai
  • 7 v. šaukštų tahini (sėzamų) pastos
  • 5 v. šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 5 v. šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 2-4 skiltelių česnako
  • 1/2 arb. šaukštelio sodos
  • 1 arb. šaukštelio malto kumino
  • druskos, džiovintos aštrios paprikos miltelių (jei nevalgote aštriai pakeiskite saldžiaja paprika)

Gaminame:

  1. Iš vakaro užmerkiame džiovintus avinžirnius pasūdytame vandenyje. Sekančią dieną, nupylę vandenį, avinžirnius sukratome į puodą, užpilame 1-2 litrais vandens, įberiame druskos ir uždengę verdame ant nedidelės ugnies apie pusvalandį, sukratome sodą ir verdame toliau apie 30 min., kol pradės irti.
  2. Priklausomai nuo puodo sandarumo ir virimo trukmės, gali likti daugiau ar mažiau skysčio išvirtuosiuse avinžirniuose, kurį nupilame į atskirą indą. Juo galėsime reguliuoti  humuso tirštumą.
  3. Sukratome  nusunktus avinžirnius į virtuvinį smulkintuvą. Kartu su druska, žiupsniu kuminu, trintu česnaku, aliejumi ir citrinos sultimis, viską smulkiname kol gausime tolygią tirštoką masę. Dedame po du šaukštus tahini, išmaišome ir ragaujame. Kai kuriems patinka su mažiau tahini, nors mano skonio receptoriams prireikė visų 7 šaukštų.
  4. Humusas paprastai yra patiekiamas negilioje lėkštėje, paskleidžant nestoru sluoksniu, kurio viršus yra apibarstomas aštrios džiovintos paprikos milteliais, užpilamas šlakelis alyvuogių aliejaus. Teko matyti patiektą ir su pjaustytais marinuotais agurkeliais, smulkintomis petražolėmis bei alyvuogėmis ar net apkeptais kedro riešutais.
Humus

Humus

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking