Şakotis (Fransız Zebra) keki – Šakočio Pusbrolis (pagal Prancūzus)

Receptas Lietuvių kalba puslapio apačioje

Litvanya da ‘Šakotis’( küçük resim sağında) çok popüler ve sevilen bir kek, sadece sakotisev şartlarında onu bu şekilde pişirmek imkansız. Şekil olarak imkansız olsa da, tat olarak bu kekin lezzeti ev şartlarında yakalanmak mümkündür. İnsan yurt dışına çıkana kadar hep kendi ülkesini dünyanın merkezi sanır, bende öyle sanırdım bu kek konusunda. Sandım ki sadece ve sadece bizde, yani Litvanya’da, bu kek pişirilir ama sonra sakotis’i öğrendim Fransa’da, Polonya’da, Isveç’te, Inglıtere’de ve Macarıstan’da bu keke benzer tarifler varmış. Bugün sizlere bu müthiş kekin fransız versiyonunu denemeyi tavsiye ediyorum, ben denedim ve çok memnun kaldım. İlerde bu tarifle daha değişik şeyleri kesinlikle deniyecemğim… Litvanya versiyonunu burda bulabilirsiniz

fransiz zebra keki

Malzemeler :

  • 170 gr. tereyağı
  • 180 gr. şeker
  • 1 pak. vanilya şekeri
  • 100 gr. badem ezmesi ( çekilmiş badem )
  • 8 yumurta
  • 90 gr. un
  • 90 gr. nişasta
  • bir tutam kakule

šakotis

Hazırlanış :

  1. Oda sıcaklığında tereyağı 2 kaşık şeker ve rendelenmiş badem ezmesi ile iyice çırpıyoruz. Kakuleyi ve vanilya şekeri koyuyoruz.
  2. Yumurtaların beyazları sarılardan ayırıyoruz.
  3.  Birer yumurta sarısi tereyağı karışım içine ekleyip güzelce çırpıyoruz.
  4. Yumurta beyazları çırpıyoruz ve kalan şekeri azar azar döküyoruz.
  5. Yumurta sarıların ve beyazların karışımları yavaşça karıştırıyoruz.
  6. Unu ve nişastayı bir kâsede karıştırıyoruz ve yumurta karışıma ekliyoruz.
  7. Pişirme kalıbı yağlıyoruz ve unluyoruz. Bu tarif için 21 x 21 cm ya da 21 cm yuvarlak kalıbı kullanabiliriz.
  8. Bir kepçe hamurdan döküp, tepside yayıyoruz ve 3 dk çok sıcak ( 220- 240 c)  Firinin üst ısıtıcıyı  kulanarak  pişiriyoruz üstü kızarana kadar. Tekrar bir kepçe hamurdan döküp, yayıp pişiriyoruz. Hamurumuzdan 10-12 kat oluşan kekimiz pişiriyoruz.
  9. Kek piştikten sonra fırından çıkartıyoruz ve ılıkken kesiyoruz.

sakotis

sakotis 2

Prancūziškas Šakočio Pusbrolis

Gyvendama dar Lietuvoje  maniau, kad šitas pyragas yra kepamas tik pas mus, gerokai vėliau sužinojau, kad kepa jį  Vengrai, Anglai( King of cakes), Prancūzai ( Gateau a la broche), Lenkai ir net  Švedai. Kadangi šiuo metu gyvenu Prancūzijoje tai žinoma išbandžiau Prancūzišką  ir Lietuvišką šakočio pusbrolio versijas. Lietuvišką šakočio receptą radau internete, kur praktiškai pas visus vienas ir tas pats receptas, prancūzišką versiją turiu jau seniai, nors iki šiol nesiryžau jo išbandyti, dėl ilgo ir nuobodaus kepimo proceso. Turiu prisipažinti, kad man ir mano šeimynai prancūziškas šakotis patiko labiau, nors iš 8 kaišinių iškepiau tik mažytį 21 x 21 pyragą. Lietuviška versija vos iškepus buvo skani, puresnė, pyragas gerokai didesnis(naudojau 24 cm torto formą), bet sekančią dieną tapo gerokai sausesnis nei prancūziška versija, sausesnis tai tiesa, bet skonio atžvilgiu ne blogesnis. Pažadėta lietuviškoji šakočio versiją rasite ČIA

sakotis 7

Reikės:

  • 170 gr. sviesto
  • 180 gr. cukraus
  • 1 pak. vanilinio cukraus
  • 100 gr.  tarkuoto marzipano( arba maltų migdolų)
  • 8 kiaušinių
  • 90 gr. miltų
  • 90 gr. krakmolo
  • žiupsnio kardamono

Gaminame:

  1. Minkštą sviestą įšsukame su dviem šaukštais cukraus ir tarkuotu marzipanu kol turėsime vientisą purią masę. Sukratome vanilinį cukrų ir kardamoną.
  2. Atskiriame trynius nuo baltymų.
  3. Plakdami sviesto masę dedame po vieną trynį.
  4. Atskirtus kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų, tada supilame nedideliais kiekiais likusį cukrų, plakame kol gausime vientisą standžia  baltymų masę.
  5. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišome į trynius.
  6. Sumaišome miltus su krakmolu ir sukratome į kiaušinių mišinį, išmaišome.
  7. Ištepame riebalais ir apibarstome miltais kepimo forma ( 21 x 21 cm  ar 21 cm apvalią f.)
  8. Pilame viena kaušą masės į formą, šaukštu paskirstome po visą kepimo formą plonu sluoksniu ir kepame labai karštoje orkaitėje įjungę viršutinę orkaitės funkciją apie 3 min. tada pilame kitą samtį tešlos ir vėl kepame kol paraus paviršius. Iš šio kiekio tešlos turėtumėme gauti 10-12 sluoksnių.
  9. Iškepta pyragą supjaustome dar šiltą.

Skanaus !

sakotis 4

Reklamlar

Etiketlendi:, , , ,

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking