Haşhaşlı Tart – Aguonų Pyragas

 Receptas Lietuvių kalba puslapio apačioje

 Haşhaşı ve  haşhaşlı kekleri( tartları) sevenler için müthiş bir tarifle dönüyorum. Lezzetli, ıslak ve haşhaş dolu bir tart. Tart yapımında sizi zorlayacak bir nokta var, o da bir geçe tartın soğumasını ve olgunlaşmasını beklemektir. Bu tart için 21 X 21 çapında kare form kullandım, 22-24 cm yuvarlak pasta kalıbı  da uygun olur. Tartın tam tadını alabilmemiz için akşamdan yapmalısınız  ve tüm gece soğumaya bırakmalısınız, aynı gün yemeyi denediğinizde tart size çok tatlı gelebilir, yiyemezsiniz, bunun için en iyisi  sabırla beklemektir.

P/S haşhaşlı harcı ben bol severim, ama ilk kez yapanlar yarım porsiyonluk iç kullanabilir, tartınız daha ince olur . Ayrıca çekilmiş bademleri çekilmiş fındıkla değiştirebilirsiniz. Bulabiliyorsanız eğer  hazır çekilmiş haşhaş kullanın. 

Türkiye’ye gelip  organik Bodrum Çam bal ile tart yaptım ve bana az şekerli geldi, Fransa’da hep çiçek balla yatım, eğer siz klasik Türk tatlıları seviyorsanız, çiçek bal ile yapın derim. Ayrıca bir avuç ceviz, üzüm, yada ufaltılmış kaysı koyabilirsiniz.

haşhaşlı kek

6 – 8 kişilik  /1 saat hazırlanma + 45 min. pişirme +12 val. dinlenme

Tatlı taban hamur için malzemeler:

  • 200 g un
  • 125 g tereyağı
  • 35 g şeker
  • 25 g çekilmiş badem
  • 1 büyük yumurta

Haşhaşlı iç malzemeler :                               Yarım porsiyonluk harcı :

  • 400 g haşhaş/                                           200 g haşhaş
  • 500 ml. süt                                                250 ml süt
  • 100 g. bal                                                  50 g bal
  • 150 g. şeker                                               75 g şeker
  • 200 g çekilmiş badem                                  100 g badem
  • 3 yumurta + 1 yumurta üstüne sürmek için     2 yumurta

aguonu pyragasHazırlanışı:

  1. Tüm tab malzemelerden homojen hamur yoğuruyoruz ve streç film ile kaplayıp serin bir yere koyuyoruz.
  2. Tencereye sütü ve haşhaşı koyuyoruz, orta ateşte tahta kaşıkla arada bir karıştırarak yaklaşık 10-15 dakika pişiriyoruz süt azalana kadar (keklerde çekilmiş haşhaş tercih etiğim için, bu aşamadan sonra ben haşhaşı bir kaç dakikalığına soğumaya bıraktım ve kahve çekme makinesi ile çektim )  Sonra şekeri, balı ve çekilmiş bademi ekliyoruz, karıştırarak kısık ateşte  yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  3. Taban hamurunu 3’e bölüyoruz. İki parça alıp pişirme kağıdı arasına koyup hamuru  ince açıyoruz. Pişirme kağıdı arasına koyma nedeni hamur oklavaya yapışmaz ve daha kolayca ince açarsınız. Hamuru hazırlanmış olduğumuz pişirme formuna yerleştiriyoruz, kenarlarını da hamurla kapatıyoruz.
  4. Şimdiye kadar serinlemiş haşhaş karışımına 2 tane çırpılmış yumurtaları ekliyoruz, güzel karıştırdıktan sonra karışımı pişirme kalıbına döküyoruz.
  5. Kalan hamuru da açıyoruz ve güzelce haşhaşlı karışımı kapatıyoruz. Kenarları sıkıca bastırarak, hamurun fazlalıklarını kesiyoruz.
  6. Haşhaşlı karışım ılık olduğundan dolayı üst hamur hemen yumuşar, ondan dolayı tartımız 180c fırına koyuyoruz ve 15 dk pişiriyoruz.
  7. 15 dk piştikten sonra fırından çıkartıp çırpılmış yumurtayı sürüyoruz ve tekrar  180 c. fırında 30 dk. daha pişirmeye devam ediyoruz, tartımız güzelce kızarana kadar.
  8. Aman keki hemen  kalıptan çıkartmayın, dağılır, bırakın soğusun ve o zaman dikkatlice çıkartın ve tamamen soğumasına izin verin. İdeal olarak bir geçe kekin soğumasına ve tatların oturmasına izin verin !

haşhaşlı kek

haş 2

aguonu pyragas

 Aguonų Pyragas 

Dideliems aguonų mėgėjams, tiksliau aguonų priklausomybę turintiems, šaunus receptukas. Pyrago kepimas gal ir ilgokas palyginus su kitais receptais, bet nėra sudėtingas. Iškeptą pyragą reiktų leisti atvėsti formoje, vėliau labai atsargiai išėmus palikti visiškai atšalti per naktį ir tada supjaustyti. Kadangi esu labai nekantri asmenybė, tai bandžiau pyragą pjaustyti ir smaguriauti vos atvėsus, deja pyragas praktiškai iro ir pasirodė neapsakomai saldus. Sekančią dieną pyragas pjaustėsi labai gerai, visiškai atvėsęs nebebuvo saldus, taigi iškepus reikia išlaukti bent per naktį prieš ragaujant šitą skanėstą.

P/S pirmą kartą pabandymui gaminant galite daryti iš pusės įdaro normos (išorinės tešlos proporcijos lieka tos pačios). Taipogi maltus migdolus laisvai galima pakeisti kitais maltais riešutais. Jei rasite parduotuvėse sumaltų aguonų,  gamybos procesas dar sutrumpės.

  Gryžusi į Turkiją kepiau šį pyragą pakeitusi gelių medų į pušų medų, žinoma kalba eina apie gerą tikrą medų. Gaminant su gėlių medum pyragas gavosi saldesnis nei gaminant su pušų medimi. 

Haşhaşlı kek

 6 – 8 asmenims  /1 val. paruošimo + 45 min. kepimo +12 val. subrendimui

Saldžiai tešlai reikės :

  • 200 gr. miltų
  • 125 gr. sviesto
  • 35 gr. cukraus
  • 25 gr. maltų migdolų
  • 1 didelio kiaušinio

Aguonų įdarui reikės :                               Pusei normos įdaro:

  • 400 gr. aguonų                                 200g aguonų
  • 500 ml. pieno                                   250 ml pieno
  • 100 gr. medaus                                50 g medaus
  • 150 gr. cukraus                                 75 g cukraus
  • 200 gr. maltų migdolų                       100 g maltų migdolų
  • 3 kiaušinių + 1 kiaušinio aptepimui     2 kiaušinių

aguonu pyragas

 Gaminame :

  1.  Iš visų  tešlos produktų išminkome tešlą, suvyniojame ją į maistinę plėvelę ir dedame vėsiai (šaldytuvą)  kol paruošime įdarą.
  2. Puode pieną su aguonomis verdame permaišydami apie 10-15 min, kol aguonos praktiškai sugers visą pieną (man patinka maltos aguonos pyrage tai  po šito etapo leidau truputį atvėsti aguonoms ir sumaliau) tada sukratome cukrų, sudedame medų, išmaišę sukratome migdolus. Viską gerai išmaišę dedame ant viryklės ir verdame ant lėtos ugnies apie 10 min. Išjungiame viryklę.
  3. Kol įdaras vėsta, imame saldžiąja pagrindo tešlą ir daliname į 3 dalis. Imame dvi tešlos dalis, dedame tarp dviejų lakštų kepimo popieriaus ir plonai iškočiojame. Iškočiota tešla  atsargiai išklojame  dugną ir šonus kepimo formos (21 x 21cm ) gerai prispausdami kampus.  Pilnai tiks ir apvali 24 cm torto forma.
  4. Išplakame aguonų masei skirtus kiaušinius ir supilame į atvėsti spėjusias aguonas, išmaišome.
  5. Supilame aguonų masę į saldžia tešla išklotą kepimo formą.
  6. Iškočiojame likusią saldžiąją tešlą ir ja užklojame aguonų mišinį, nupjauname  kraštuose tešlos perteklių, sulipdome kraštus su viršutiniu tešlos sluoksniu. Jei lieka tešlos galima pagaminti papuošimą ir ji dėti ant viršaus
  7. Aguonų įdaras  supilamas dar šiltas į formą, užklojus tešla, ji greitai minkštės. Kiaušiniu aptepti bus labai sunku nesugadinus plono viršutinio sluoksnio, todėl pyragą dedame 15 minučių į 180c. įkaitintą orkaitę, viršutinis sluoksnis sustandės, tada išimame ir aptepame plaktu kiaušiniu. Vėl dedame į orkaitę ir kepame toliau 30 minučių, kol pyrago viršus gražiai paraus.
  8. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje, nes  šiltas jis labai trapus.
  9. Valgyti siūlau tik sekančią dieną, nes tik tada pajusite tikrąjį pyrago skonį, pirmą dieną jis jums pasirodys per saldus ir neis jo gražiai supjaustyti, irs.

DSC07185

Reklamlar

Etiketlendi:, , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking