Bademli Tart / Trijų Karalių Pyragas/ Galettes des Rois

6-8 kişilik / 20 dk. hazırlanma + 1 saat soğutma + 40 dk pişirme

kremassssssssssssss

Roma kilisesine göre 6 ocak  tarihi doğulu üç bilgenin yeni doğan Isayı ziyaret ettiği gün. Fransızlar bu günün Kutlaması  için Üç Kralın tartı yiyerek kutlarlar.  Bu tartı yapmak ve yemek için illa Katolik olmak şart değil, önemli olan güzel şeyleri yemeyi sevmektir. Nasıl nerden bu gelenek geldi anlatmayacağım, isteyen internette araştırabilir, ben nasıl kutlandığını anlatacağım size.

kremas 8

Üç kral tartın en ilginç ve eğlenceli yanı onun içinde minnacık porselen figürün saklanmasıda saklı. En genç kışı masa altına girdikten sonra, kişi sayısına göre tartı o kadar parçaya kesilir. Masa altındaki kişi kime hangi parçayı verileceğine karar veriyor, onun işi o 🙂 Tartın içinde porselen figürü bulan kişi  günün kral ve kraliçe ilan edilir, taç başına konulur ve o figürü almaya hak kazanır. Fransa da o figürleri koleksiyon yapan baya kişi var söylemeden duramam, bizim evde de 🙂

Öncelikle bu bir milföylü tartın içinde ezilmiş badem & pasta kreması  yerinde çikolatalı iç veya reçelli iç yapmak mümkündür ama ben en çok bademli seviyorum ve onun tarifi sizinle paylaşıyorum. Bu arada Türkiye de hazır açılmış milföy hamuru görmedim, bunun yerinde dondurulmuş kare şekilde milföy kullanabilirsiniz, 4-6 milföy karesini birleştirip oklava ile azacık acıyoruz, 26-28 cm çapta daire kesebilmeliyiz. Kenarda kalan hamurdan da çok güzel turta üstüne  süslenmeleri yapmak mümkündür.

kremas2

Fransız bu geleneği başka türlü değerlendirmek de mümkündür, mesela çocukların doğum günün  kutlamalarda, bu küçük figür( figür yoksa bir kuru bakla bu işi görür, eski zamanlarda gibi ) arama oyunu bence çok ilgi çekebilir. Taç nasıl yapılır anlatmaya gerek yok sanırım….

Malzemeler:

  • 2 paket  hazır açılmış milföy hamuru ( 10-12 tane dondurulmuş milföy karesi)
  • 1 yumurta sarısı

 Pasta kreması  için:kremas 1

  • 2 yumurta
  • 50 gr. şeker( 2 kaşık)
  • 30 gr. un ( 1 kaşık)
  • 25 cl. süt ( 1 büyük bardak)

Badem kreması için :

  • 3 yumurtanın sarısı
  • 125 gr. çekilmiş badem
  • 100 gr. şeker ( 4 kaşık)
  • 125 gr. yumuşak tereyağı
  • 1-2 çorba kaşığı rom( isteğe bağlı)

kremas 5

kremas 13

Hazırlanışı:

  1. Pasta kreması: Sütü kaynatıyoruz. Yumurtaları şekerle beyazlaşana kadar çırpıyoruz, unu ekliyoruz. Un karışımı hızlıca karıştırarak  kaynar sütü döküyoruz. Karışımı küçük tencereye aktarıp orta ateşte sıkıca karıştırarak 3 dakika pişiriyoruz. Pişmiş kremayı başka başka kaba koyup, streç filmle kapatıp en azında 1 saatliğine soğumasına bırakıyoruz. Kremayı tencereden çıkartmasak tencere sıcaklıkla hala pişmeye devam edicek ve fazla sertleşir.
  2. Badem kreması: yumuşak tereyağı şekerle beyazlana kadar çırpıyoruz, birer yumurta sarıları ekliyoruz, sonunda çekilmiş bademleri ve rom.
  3. Fırını 200 c. açıyoruz
  4. Soğumuş pasta ve badem kremaları karıştırıyoruz ve temiz poşete aktarıyoruz.
  5. Birinci milföy hamuru pişirme tepsisine koyuyoruz ( ve ya küçük karelerden yapıştırıp büyükçe kare oluşturuyoruz. Gerekiyorsa oklava ile azacık açıyoruz ve 26-28 cm daire kesiyoruz. Çıçeklerle süslenmiş turta küçük karelerden yaptım )   Dış kenarları ~ 2m genişlikte yumurta sarısı ile sürüyoruz.
  6. Krema olan poşeti alıyoruz ve onun bir köşesini kesiyoruz. Ortadan başlıyarak spıral şekilde kremayı milföy hamurun üzerine sıkıyoruz( kenarlar hariç) Porcelan figürü şimdi turtanın istediğiniz yerine yerleştiriyoruz.
  7. İkinci milföy hamurla pastanın üstünü kapatıyoruz. Kenarları çatalla veya içine pakatarak iyice kapatıyoruz. Kalan yumurta sarısını üzerine sürüyoruz. Havanın çıkması için bir iki küçük delik açıyoruz.
  8. 200c. derecede ısıtılmış fırında 10dk pişiriyoruz, sonra ısıyı 180 c. düşürüp 30dk ğişiriyoruz. Pişmiş turtanın altı hamurlaşmasın dıye fırından çıkartıp tel ısgarasında soğumasına bırakıyoruz.

           Afiyet olsun 

kremas 10

___________________________________________

Trijų Karalių pyragas 

 6-8 asmenims / 20 min. paruošimo+ 1 val. atšaldymo+ 40 min kepimo

Sausio 6-oji Kristaus apsireiškimo žmonėms švente ( Epifanija ). Prancūzai šią šventę  švenčia valgydami Trijų Karalių Pyragą – Galettes des Rois.  Šitą pyragą galima rasti pardavime tik gruodžio- sausio mėnesiais. Pagal Trijų Karalių pyrago valgymas tradiciją, reikia rasti savo pyrago dalyje paslėptą  miniatiūrinę porcelianinę figūrėlę ir tapti dienos karaliumi. Anksčiau ta porcelianinė figūrėlė vaizduodavo kūdikėlį Jėzų, dabar  pyrage galima rasti įvairiausių gyvūnėlių ar animacinių filmų herojų. Jauniausiam valgytojui palindus po stalu, Trijų karalių pyragas yra supjaustomas į tiek dalių, kiek bus valgytojų. Po stalu sėdintis dalintojas nežiūrėdamas nusprendžia, kuri dalis kam atiteks. Pyrage figūrėlę radęs asmuo tampa tos dienos karaliumi ar karaliene, jam yra uždedama karūną su teise pasiimti figurėlę, kurias kolekcionuoja daugelis prancūzų.

Mano nuomone šitą pyrago valgymo tradiciją būtų galima pritaikyti švenčiant gimtadienius, vaikučiams įdomu spėlioti, kam atiteks figūrėlė ar karūna. Figurėlės vietoje galima panaudoti pupą, o karūna pasidaryt visai lengva. Pyrago įdarą taip pat pakeisti atsižvelgiant į vaikučių amžių ir norus.

Tai sluoksniuotos tešlos pyragas su migdolų- konditerinio kremo  įdaru, kurį galima pakeisti šokolado ar uogienių įdaru, bet man skaniausias migdolinis variantas. Turiu pridurti, kad šito recepto savininkas yra garsus prancūzų virtuvės šefas  Ciril  Lignac   

dilim krem

P/s  nuotraukose matote du skirtingus pyragus. Pirmasis puoštas gėlėmis yra pagamintas iš mažų sluoksniuotos tešlos kvadratėlių. Deja Prancūzijoje neradau geros kokybės sluoksniuotos tešlos kvadratų, čia jie nėra vakuoti prieš užšaldant ir pakraščiai  būna apdžiuvę, todėl pirmą kartą  gyvenime turėjau sunkumų juos suklijuojant . Deja kepant tešla trūko per suklijuotas vietas, bet skonis šios tešlos pyrago buvo geresnis. Pirmojo pyrago tešlos skersmuo buvo 26 cm ir pyragas gavosi ‘pilnesnis’. Antras bandymas buvo su jau iškočiotos tešlos 30 cm skersmens apskritimų, pagaminti buvo paprasčiau, bet tešla neiškilo tiek, kiek pirmuoju atveju.

kremas 5

kremas 7

Reikės :

  • 2 pak. iškočiotos sluoksniuotos tešlos( 12 šaldytų sluoksniuotos tešlos kvadratėlių)
  • 1 kiaušinio trynio

Konditeriniam kremui :

  • 2 kiaušinių
  • 50 gr. cukraus
  • 30 gr. miltų
  • 25 cl. pieno

 Migdolų kremui :

  • 3 kaiušinių trynių
  • 125 gr. maltų migdolų
  • 100 gr. cukraus
  • 125 gr. minkšto sviesto
  • 1-2 šaukštai romo

kremas 8

Gaminimo eiga :

  1. Konditeriniam kremui:  Išplakame kiaušinius su cukrumi, sukratome miltus ir maišant supilame  užvirintą pieną. Mišinį perpilame į nedidelį puodą, dedame ant vidutinio karštumo viryklės, verdame apie 3 min. nuolat intensyviai maišant. Paruoštą konditerinį kremą perpilame į kitą indą (nes nuo puodo karščio konditerinis kremas vis dar virs) ir leidžiame atvesti bent 1 val. Nepamirškite užkloti  masės maistine plėvele.
  2. Migdolų kremui : Plakame minkštą sviestą su cukrumi kol masė pabals. Dedame po viena kaušinio trynį gerai išmaišydami masę. Gale įmaišome maltus migdolus.
  3. Sumaišome migdolų kremą su atvėsusiu konditeriniu kremu. Įpilame šlakelį romo( nebūtina). Gautą masę sudedame į švarų plastmasinį maišelį.
  4. Įjungiame orkaitę 200 c.
  5. Ant kepimo skardos dedame pirmąjį sluoksniuotos tešlos apskritimą. ( gaminant iş kvadratėlių sulipdome iš 4 dįdelį kvadratą ir prie šonų prilipdome po pusę kvadrato, kočėlu truputį paploniname ir sulipdome kvadratėlius, kad kepant neatsiskirtų. Išpjauname 26-28 cm apskritimą. Pyragas papuoštas gėlėmis buvo pagamintas iš kvadratėlių)  Pakraščius 2 cm.platumu aptepame kiaušinio tryniu.
  6. Sumaišytą migdolų ir konditerinio kremo mišinį, nukirpus maišelio kampą, išspaudžiame pradedant nuo centro, spiralės forma ant paruoštos sluoksniuotos tešlos. Dedame norimą figurėlę arba, kaip senais laikais pupą.
  7. Atsargiai antruoju sluoksniuotos tešlos apskritimu užklojame, užspaudžiame pakraščius  arba juos užlenkiame į vidinę pusę. Aptepame likusiu kiaušinio tryniu. Viduryje praduriame viena-dvi skylutes orui išeiti.
  8. Kepame 200 c. 10 min. Po to sumažiname iki 180 ir kepame 30 min. Iškepusį pyragą dedame ant grotelių, kad pyrago apačia liktų gruzdi.

Skanaus !

KREMAS 6

Reklamlar

Etiketlendi:, , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking