Tereyağlı Noel kurabiyesi / Sviestiniai Kalėdų Sausainiai

Her sene çocuklarımla Noel sezonunu tereyağlı kurabiyesi pişirerek açıyoruz. Çok zevkli birlikte hamuru açmak, şekillendirmek ve pişmiş olanların tadına bakmak. Herkes kendi zevkine göre süsler, kızım fındıklı veya kahve rengi şekerli, oğluşum ise beyaz glazurü tercih eder. Bu dünyada en kolay tarifi. Seneler evel sovyet zamanlardan kalma yemek kitabında bulmuştum, ve severek her sene pişiriyoruz. Çocuklar büyüdüler, benimle yapmaya zaman bulamıyorlar ama aralık gelmeden noel kurabiyeleri aramaya başlıyorlar 🙂

Noel kurabiyesi

Malzemeler;

  • 500 g. un
  • 200 g tereyağı
  • 100 g Şeker
  • 100 g çekilmiş badem ( aynı miktar marzipan koyabilirsiniz )
  • 2  ad. yumurta

Süsleme için:

  • 1 yumurta sarısı
  • doğramış fındık, ceviz
  • Kahve rengi şeker

Glazür ( icing) için :

  • pudra şekeri
  • limon suyu
  • yumurta akı

Sausainiai

Yapılış:

  1. Oda sıcaklığında olan tereyağı şekerle  beyazlaşına kadar çırpılır.
  2. Yumurtaları, unu, çekilmiş bademleri ekliyoruz, hamur yoruyoruz.
  3. Hamuru streç filmle kaplayıp 1 saatliğine dolaba koyuyoruz.
  4. Oklava yardımı ile hamuru açıyoruz, ıstedığımiz şekilerle kesiyoruz.
  5. Arzu edersiniz yumurta sarısı sürüp ufaltılmış ceviz ve ya fındık koyabiliriz, kahve rengi şeker serpiştirebiliriz.
  6. 200 c ısıtılmış fırında 10 dk pişiriyoruz.
  7. Soğumuş kurabıyeleri beyaz glazür ile süsemek için, bir kaç kaşık pudra şekeri içine bir çay kaşığı yumurta akıdan koyuyup karıştırıyoruz, yoğun macun kıvamında olmalı, bir kaç damla limon suyu damlatabiliriz.
  8. Soğuduktan sonra metal kutulara koyup haftalarca saklabiliriz .

kurabiye 1

 

sausainiai 10

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sviestiniai Kalėdiniai sausainiai

Kiekvienais metais sviestinių sausainiukų kepimu atidarau Kalėdų sezoną. Namuose prigijo tradicija, kad pirmąją gruodžio savaitę su vaikas kočiojame, formuojame sausainiukus, kiekvienas savo sausainėlius puošia su jam patinkančiais produktais. Dukrai skanu su riešutais ar apibarstyti  rudu cukrumi, sūnus visada balto glajaus ir šokolado gerbėjas buvo. Šitie sausainukai dėžutėse  gali išsilaikyti savaitėmis, bet pas mus jie tiek neužsilaiko, nes smaližių daug.

sviestiniai sausainiai

 

Mano dukros gimtadienis gruodžio antroje pusėje. Dažnai  organizuodavau šitų sausainių kepimą  per gimtadienį su dukros draugais. Tokiu būdu  pasidalindavome mūsų  šeimos tradicija ir vaikams būdavo labai įdomu formuoti, kepti ir dekoruoti savo pačių pagamintus sausainiukus, kuriuos iškeliaudami namo išsinešdavo tėveliams pavaišinti.

 

Reikės:

  • 500 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 100  g maltų migdolų, lazdyno riešutų( migdolus galima pakeisti marcipanu)
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių

Papuošimui:

  • 1 kiaušinio trynio
  • Kapotu riešutų
  • Rudo cukraus

Baltam glajui:

  • 1 kıaušinio baltymo
  • cukraus pudros
  • 1 šaukšto citrinos sulčių

kalediniai sausainiai

Gaminame:

  1. Minkštą sviestą išsukame iki baltumo su cukrumi.
  2. Sudedame kiaušinius, miltus, maltus riešutus ir išminkome tešlą.
  3. Tešlą apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą 1 valandai.
  4. Iškočiojame 3-4 mm storio lakštais, formelėmis išpjauname sausainius.
  5. Aptepame kiaušinio tryniu apibarstome riešutais ir cukrumi.( Jei puošite glajumi, kepame neapteptus)
  6. Kepame 190- 200 c. temperatūroje kol pagels.
  7. Jei pageidaujate sausainius aptepti glajumi, į nedidelį puoduką cukraus pudros pilame  šaukštelį truputį paplaktų baltymų ir keletą lašų citrinos sulčių, išmaišome, turėtumėme gauti tirštą masę. Šita mase dekoruojame atšalusius sausainius, jei mase nubėga nuo sausainių, įdėkite daugiau cukraus pudros, jei per tiršta, keletą lašų citrinos sulčių.
  8. Atvėsusius dedame į sandarias metalines dėžutes. Šitaip saugomi sausainiai išsilaiko ilgą laiką, jei sugebėsite paslėpti.

kalėdiniai sausainiai

 

 

Reklamlar

Etiketlendi:,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking