Ballı Noel Kurabiyesi / Kalėdiniai Meduoliai

noel3

    Noel kurabiyelerinin yeni ve daha güzel, tarifini arayacaktım ama son zamanlarda denemeler için vaktim hiç olmadı, ondan  dolayı eski soviet zamanından kalma tarifime döndüm.  Aslında çoğu zaman o eski tariflerle en güzel sonuçlara kavuşuyorum… Bu tarife göre ballı pişirmeye gerek yok, bu da beni çok mutlu ediyor, çünkü son zamanda basında  çıkan yazılarda balı fazla ısıtmamak gerektiğini, tüm özelikleri kaybettiğini keşfettim. Kurabiyelere koyu rengini yakılmış şekerle vermek daha akıllıca … Balla yapılan tüm hamurlar gibi, bu kurabiyelerin de hamuru  baya kaprislidir. Hamuru  yoğururken baya elime, tezgahıma yapıştı, sürekli un serpiştirmem gerekti, iyice soğuduktan sonra hamur tamamen değişiveriyor ve o kaprisli halinden eser kalmıyor. Kolay açılan, şekillendirilebilen hamura dönüşüyor, ve o zaman kurabiye yapma zevkine varıyor insan .

noel12

   Yumuşacık Noel kurabiyeleri sevenler fırından çıkardıktan sonra daha sıcakken kurabiyeleri kapalı saklanma kabına koyun (ben bu iş için büyük boy kapaklı tencere kulandım).  Kıtır kıtır kurabiye sevenler hiçbir şey yapmadan pişirme tepsisinde soğumaya bıraksın kurabiyeleri.

  Ben kurabiyeleri iki şekilde yaptım, bir kısımına hamur açtım ve şekil verdim, kalan kısmından ceviz büyüklüğünde toplar yaptım ve pişirdim (bu şekil özelikle yumuşacık kurabiyeleri sevenlere tavsiye ederim) Sonunda soğumuş kurabiyelerimi pudra şekeri ve yumurta akı karışımdan yapılan glazürle (ising) süsledim, baya zorluk çektim,  çünkü süslediğim kurabiyeler o an masadan yok oluyordu… kavga dövüş bir kaç tanesini sakladım ertesi gün  gün ışığında resimlerini çekebilmek için.

  Unutmadan baharat karışımdan bahsetmeliyim. Fransa da bu karışımı hazır bulmak mümkündür (melange pour pains d’epices) sizde yoksa evde da hazırla bilirsiniz : 15 gr. tarçın tozu, 10 tane  karanfil (çekilmiş), 3 gr. zencefil tozu, 2 gr. çelikmiş muskat, 2 tane anason yıldızı (çekilmiş), 10gr. çekilmiş kişniş, 2 gr. kakule. Çekilmiş malzemeleri karıştırıp kavanoza koyup saklayabilirsiniz. 

Hadi şimdi tarife geçelim…

noel 6

Malzemeler:
  • 2 yumurta sarısı noel 1
  • 1 yumurta
  • 50 gr. tereyağı
  • 500 gr. un ( bana 750 gr. gerekti)
  • 200 gr. bal
  • 200 gr. şeker
  • 1 kaşık bikarbonat soda
  • 1-2 kaşık yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı Noel kurabiye baharat karışımı
Yapılış:
  1. Kurabiye yapılışı şekeri karamelize etmekle başlıyoruz. Temiz küçük tencereye 2 kaşık şeker döküyoruz ve kenarlar karamelize olana kadar ocakta karıştırmadan ısıtıyoruz, sonra iyice karıştırıyoruz ve  şeker güzel altın rengine kavuşunca ocaktan alıyoruz, 1/3 bardağın sıcak suyu ekliyoruz, güzelce karıştırıyoruz, toplanmış şeker taneler kalmayınca kadar.
  2. Yumurtaları kalan şeker ile çırpıyoruz, yoğurdu soda ile karıştırıp ekliyoruz. Eğritilmiş tereyağı, balı, karamilize şekeri ve baharat karışımı ekleyip karıştırıyoruz.
  3. Unu döküp sertçe hamuru yoruyoruz, yumurta büyüklüğüne ve yoğurt miktarına göre biraz fazla un gerekebilir. Bana 750 gr. un gerekti ( yoğurt iki büyük kaşık koymuştum). Hamuru en azında  10 dk. yormalıyız,  maalesef bu işlem hiç zevkli değil, hamur yapışkandır, sürekli un serpiştirmem gerekebilir.
  4. Hazırlanmış hamurumuzu en azında 2-3 saatliğine serin yere koymalıyız, tüm geçe  dolapta  brakabiliriz.
  5.  Soğumuş hamurumuzu 3-4mm kalınlıkta açıyoruz, istediğimiz şekilde kesiyoruz. Top-top kurabiye yapmak için ceviz büyüklünde topları yuvarlatıp tepsiye koyuyoruz.
  6. 170-180 c. ısıtılmış fırında 7-10 dk. pişiriyoruz güzel kızarana kadar.
  7. Soğumuş kurabiyeleri beyaz glazürle( ising) süslüyoruz. Glazürü pudra şekerinden ve yumurta beyazından yapıyoruz.
  8. Yumuşak kurabiyeleri sevenlere tavsiyem kurabiyeleri saklanma kabında tutmaktır.
Afiyet olsun 

noel 7

noel 9

  Kalėdiniai Meduoliai

  4-6 asmenims / 20 min. paruošimo + 2-3 val + 30 min. kepimo

         Ieškojau naujo, dar įdomesnio, meduolių – Kalėdinių sausainių su medumi recepto, deja paskutiniu metu esu labai užimta ir nerandu laiko eksperimentams, o Kalėdos sparčiai artėja, tai  grįžau prie seno, patikimo  tarybinio recepto. Gaminant pagal šį receptą medaus virinti nereikia, o tai man labai patinka, nes  paskutiniu metu visur rašoma, kad medaus nereiktų virinti ar kaitinti. Meduoliams spalvą suteiksime skrudintu cukrumi.  Kaip ir visų gaminių su medumi, meduolių tešla nėra maloni minkyti, kimba prie rankų, reikia nuolat barstyti miltais, bet gerai atšaldyta pasiduoda labai gerai kočiojimui ir nebereikia papildomai miltų. Išvada – reikia gerai atšaldyti ir po to belieka kaifuoti formuojant meduoliukus.

       Pagal šį receptą gaminti meduoliai bus minkštučiai, jei vos iškeptus (dar šiltus) sudėsite į sandarų indą (aš tam reikalui panaudojau didelį puodą su sandariu dangčiu), o jei mėgstate traškius, paprasčiausiai palikite atvėsti skardoje. Aš gaminau dviejų formų: plonus – iškočiotus meduolius ir mini -klasikinius riešuto dydžio storulius meduoliukus. Abiejų rezultatu esu labai patenkinta.

      Atvėsusius meduolius puošiau cukraus pudros ir kiaušinio baltymo glajumi, nuspalvintu valgomaisiais dažais. Deja turėjau sunkumų slepiant meduolius, nes net nespėjau jų dekoruoti, kaip jie dingo nuo stalo, o kur jau kalbėti apie jų fotografavimą. Taigi teko skubiai mest visą puošimo ceramoniją ir skubėt užfiksuoti meduolių paskutinius vaizdus. Esu tikra, kad ir jūs susidursite su sunkumais bepuošiant meduolius, nes jie dingsta neapsakomai greitai….

noel11

     Keletą meduolių paslėpiau dėžutėje, kad išsiaiškinčiau kiek laiko jie išlieka skanūs, deja penktą dieną sūnus atrado mano slėptuvę ir momentaliai sunaikino, iš to supratau, kad jie vis dar skanūs buvo 🙂

noel 10

Reikės:
  • 2 kiaušinių trynių noel 2
  • 1 kiaušinio
  • 50 gr. sviesto
  • 500 gr. miltų
  • 200 gr. cukraus
  • 200 gr. medaus
  • 1 a. šaukštelio sodos
  • 1-2 šaukštų grietinės (jogurto)
  • 2 a. šaukštelių prieskonių meduoliams

   Meduoliams prieskonių mišinį radau Prancūzijoje parduotuvėje (Melange pour pain d’epices). Jei jūs tokio nerandate pasigaminkite patys iš : 10-ies sumaltų gvazdikėlių žiedpumpurių, 15 gr. malto cinamono, 3 gr. malto imbiero, 2 gr.malto muskato, 2-jų maltų anyžiaus žvaigždučių, 10 gr. maltos kalendros, 2 gr. malto kardamono. Visus maltus prieskonius sumaišome ir sukratome į sandarų prieskoniams skirtą indą.

noel 5

Gaminame :
  1. Du šaukštus cukraus beriame į sausą nedidelį puodą ir kaitiname nemaišant, kol cukrus pradės karamelizuotis, keisti spalvą, tada gerai išmaišome. Pasiekę norimą cukraus spalvą nedelsiant nuimame nuo viryklės ir įpylę 1/3  stiklinės karšto vandens gerai išmaišome kol nebeliks jokių kietų karamelizuoto cukraus gabaliukų. Gaminant deginto cukraus sirupą labai svarbu cukrų neperdeginti, kas labai greitai įvyksta. Sirupo spalva turėtų būti rusvai auksinės spalvos ir jokiu būdu ne tamsiai rudai – juodos. Jei cukrus per neatidumą prisvilo, pilkite lauk ir gaminkite iš naujo, nes su prisvilusiu cukrumi pagaminti meduoliai bus kartūs.
  2. Kiaušinius su likusiu cukrumi dedame į dubenį, truputį paplakame, sudedame lydytą sviestą, medų, grietine nugesintą sodą, truputį atvėsusį degintą cukraus sirupą ir prieskonius.
  3. Man prireikė 750 gr. miltų  kietokos tešlos išminkymui. Tešlą reikia minkyti mažiausiai 10 minučių, kas nėra didelis malonumas, nes ji yra baisiai limpanti prie darbo stalo ir rankų, reikia  vis pabarstyti miltais. Miltų kiekis priklausys nuo kiaušinių dydžio ir įdėtos grietinės kiekio, kurios aš dėjau du didelius šaukštus.
  4. Išminkytą tešlą būtina atvėsinti bent keletą valandų, manau gerai būtų palikti per naktį šaldytuve.
  5. Atšaldytą tešlą iškočiojame 3-4 mm storio lakštais, išpjauname formas. Gaminant  klasikinius riešutėlių meduolius iš tešlos formuojame riešuto dydžio kamuoliukus.
  6. Kepame 170-180 °C karščio orkaitėje apie 7-10 min. kol paraus.
  7. Atvėsusius meduolius puošiame kiaušinio baltymo ir cukraus pudros glajumi.
  8. Jei mėgstate minkštus meduolius, tada juos dar karštus sudedame į sandarų indą ir ten laikome.
 Skanaus

noel 8

Reklamlar

Etiketlendi:, , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking