Körili Yerelması Çorbasi – Kremine Topinambų Sriuba su Kariu

Yer elması  bana göre haksız yere  unutulmuş gereken değeri bulamamış bir sebzedir, şimdi size onun faydalarını anlattıktan sonra siz  hemen haftada en azından bir kere bu müthiş sebzeden yemek pişireceksiniz 🙂 Yer elması inanılmaz besleyici ve çok az kalorisi olan bir sebzedir, buda demektir ki zayıflamak isteyenlerin  bir numaralı sebzesidir. İkna olmadıysanız devam edeceğim, diyabet hastalarına, kalp hastalarına çok faydalıdır, kalsiyum bakımından inanılmaz zengin olduğundan – çocuklara ve yaşlılara tavsiye edilir. Demir bakımından zengin olan sebze kansızlık çekenlere tavsiye edilen sebzedir. Yani anlayacağınız say say bitmez Yer elmasının faydaları…

sriuba 1

yerelması 1

Malzemeler:

  • 500 gr. yerelması
  • 1-2 baş soğan
  • 1/2 tatlı kaşığı curry
  • 1l tavuk suyu
  • 10 ml. krema
  • bir tutam bikarbonat soda
  • tuz, bir kaç kaşık zeytinyağı
  • Kizartilmiş ekmek
  • Taze kişniş

Yapılışı:

  1. Tencereye zeytin yağını ve doğranmış soğanları koyuyoruz, bir kaç dakika pişiriyoruz.
  2. Temizlenmiş yer elmalarını koyuyoruz, tavuk suyu ekliyoruz.
  3. Köri, bal, tuz ve  bir karbonat sodayı ( soda midenizde gaz oluşmasına engel olur ) ekleyip 20 dk pişiriyoruz
  4.  Pişmiş çorbayı blender yardımı ile püre haline getiriyoruz, arzunuza göre kıvamı için sıcak su ekleyebilirsiniz.
  5. Servis tabağına çorbayı koyduktan sonra  bir kaşık krema  ve doğranmış taze kişniş koyuyoruz.
  6. Yanında kızartılmış ekmek ile servis edebilirsiniz.

sriuba 2

Topinambu sriuba

Kreminė Topinambų Sriuba su Kariu 

4 asmenims / 30 min
Topinambai ( žieminė bulvė, bulvinė saulėgraža, Jeruzalės artišokas ) visai neseniai mano ” atrasta” daržovė, panaši į bulvę ir skoniu truputį primenanti riešutus. Kartais juokas ima galvojant, kiek mes visokių gėrybių nepastebim, gyvendami toje kasdieninėje rutinoje. Pažintis su topinambu praėjo labai sklandžiai, vyras ir sūnus įvertino teigiamai, tai ramia sąžine galiu dalintis receptu.
        Pasiskaitinėjus apie šios daržovės naudingumą manau, kad gaminsiu gana dažnai. Mano rastais duomenimis TOPINAMBAS: turi daug kalcio, todėl yra gera priemonė vaikams ir suaugusiems, kurie kenčia nuo kaulų išretėjimo ir dantų trupėjimo. Gumbuose yra daug vitaminų , kalio, cinko, baltymų, amino ir riebiųjų rūgščių, gausu geležies ir silicio. Todėl juos valgyti rekomenduojama sergantiems mažakraujyste, pagyvenusiems ir linkusiems pilnėti žmonėms. Šis augalas ypač vertingas sergantiesiems diabetu, podagra ar žarnyno ligomis, nes fruktozė valo organizmą, gerina medžiagų apykaitą, virškinimą, stiprina širdį.
     P/S : Turiu paminėti, kad  pavalgę topinambų patiekalų žmonės su jautriu skrandžiu gali pastebėti dujų susikaupimą skrandyje ir norint tai sumažinti iki minimumo į patiekalus reikia įberti valgomosios sodos 🙂
sriuba 4
  • 500 gr topinambu
  • 1-2 smulkintų svogūnu
  • 1/2 arb. š. kario (curry) prieskonių
  • 1 l. vištienos sultinio
  • 10 ml. grietinės
  • žiupsnio sodos
  • druskos, keletato šaukštų alyvuogių aliejaus
  • keptų  duonos traškučių
  • keletos stiebų kalendros

Gaminame:

  1.  Puode pakepiname susmulkintus svogūnus alyvuogių aliejuje.
  2. Sukratome nuskustus ir supjaustytus topinambų gumbus, užpilame vištienos sultiniu.
  3. Sukratome karį, soda, druską ir verdame apie 20 min.
  4. Virtuvinių smulkintuvu viską susmulkiname.
  5. Grietinę galima dėti į sriubą ir išmaišyti arba dėti tiekiant sriuba, pagal pageidavimą.
  6. Kaip ir visoms trintoms sriuboms labai tinka kepinti duonos skrebučiai bei smulkinta kalendra.

sriuba 3

Reklamlar

Etiketlendi:

2 thoughts on “Körili Yerelması Çorbasi – Kremine Topinambų Sriuba su Kariu

  1. Ada 26/05/2015, 20:12 Reply

    Ben Bu tarifi Yaptım Audracım ellerine sağlık Harika oluyor Çok teşekkür ederim

    Beğen

    • Audra 01/06/2015, 17:11 Reply

      Beğendin ize sevindim, afiyet olsun

      Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking