Mercimekli bulgur pilavı – Bulgur Plovas su Žaliaisiais Lęšiais

lesıu ır bulguro atvırute Bulgur

Malzemeler:

  • 200 gr.yeşil mercimek
  • 200 gr. pilavlık bulgur
  • 8 cl. zeytinyağı
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 1 kirmizi biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • kimyon, tuz, karabiber

Yapılış:

  1. Yeşil mercimeği iyice yıkayın. Tencerenin içine koyun, üzerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyin.  Orta ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
  2. Soğanı ufak doğruyoruz.
  3. Pilav yapacağımız tenceresine yağı ve soğanları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte, soğanlar yumuşayana kadar pişirin.
  4. Soğanların üzerine domates ve biber salçalarını ekleyin, doğranmış biberi, baharatları ekleyin birkaç dakika pişirmeye devam edin.
  5. Bulguru yıkayın.
  6. Soğan karışıma bulguru koyun, biraz kavurun.
  7.  Suyu ile haşlanmış mercimekleri ekleyin, karıştırın.
  8.  Gerekli ise üzerine bir miktar su ekleyin. Su rahat mercimek bulgur karışımı kapatmalı.
  9. Tencerenin kapağını kapatın, 20 -30 dakika yavaş ateşte pişirin.
  10.  Ocaktan alın, kapağı açıp tencereyi temiz havlu ile kapatın ve tekrar kapağı ile kapatın. Pilavı 10-15 dakika dinlendirin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bulguro plovas

Bulgur Plovas su Žaliaisiais Lęšiais  

Bulgur kruopos Turkų virtuvėje užima gana plačią vietą, iš jų gaminami įvairiausi patiekalai. Ypatingai daug bulguro naudojama pietrytinės Turkijos regiono virtuvėje, čia bulguro rasite sriubose, pagrindiniuose patiekaluose, salotose  ir net desertuose naudojamas dar smulkiau sumaltas bulguras( irmik) Tikriausiai, dauguma jau žinote, kad Bulguras  tai skaldyti kietieji kviečiai, apdoroti nuplikius, išdžiovinus ir iš dalies pašalinus luobą (nuvalius sėlenas).

Bulguro plova su žaliaisiais lęšiais pirmą karta paragavau vos ne per prievartą prieš kelius metus. Netoli Ankaros mes turime  trešnių sodą, kurį prižiūri sargas, o savaitgaliais mes važiuojame apžiūrėti, sutvarkyti. Vieną kartą beplušant sode sargas pareiškė, kad jo žmona ruošiasi  mus vaišinti bulguro plovu, bandžiau atkalbėti, kad nereikia vargintis, bet nieko man neišėjo. 🙂 Atkeliavo tas plovas dideliame puode, pasižiūriu, matosi aliejaus nemažai ir spėju ,kad labai aštrus, oi galvoju kas jį valgys tokį riebų ir dar su lęšiais. Nepatogu buvo nevalgyti, o ir išalkome atvirame ore, paragavau ir žado netekau, kaip  aštru ir skanu buvo. Kirtome, kad net ausys linksėjo. 🙂  Šitą plovą  dažnai valgo, kaip pagrindinį patiekalą, aš paduodu, kaip garnyrą, nes pas mus visi mėsėdžiai. Tai štai kokia  buvo mano pažintis su bulguru & lęšių plovu.

zalıuju lesıu ır bulguro plovas

4-6 asmenims /1 val.

Reikės:

  • 200  gr. žaliųjų lęšių
  • 200 gr. stambių bulgur kruopų
  • 8 cl. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 1 raudonos paprikos
  • 1 šaukšto koncentruotos  pomidorų tyrės
  • 1/2 šaukšto koncentruotos paprikos tyrės
  • maltų kumino, druskos, maltų juodūjų pipirų, aštrios paprikos( pagal pageidavimą)

Gaminame:

  1. Žaliuosius lęšius  gerai nuplauname. Suberiame į puodą, užpilame 2-2,5 litro vandens, įberiame druskos ir išverdame.
  2. Svogūną susmulkiname.
  3. Pilame aliejaus į plovo virimui pasirinktą puodą, suberiame svogūnus ir ant nedidelės ugnies gražiai apkepiname.
  4. Sudedame pomidorų ir paprikos tyres, sukratome susmulkintą šviežią papriką, išmaišome ir uždengę puodą leidžiame toliau troškintis.
  5. Nuplauname bulguro kruopas.
  6. Sudedame kruopas į  svogūnus, supilame išvirusius lęšius su vandeniu, kuriame jie virė.
  7. Sukratome prieskonius, išmaišome.
  8. Skystis pilnai turi apsemti kruopas, jei trūksta įpilkime karšto vandens, sandariai uždenkime dangčiu ir virkime  ant mažos ugnies 20- 30 min.
  9. Išvirusį plova nukeliame nuo viryklės, nuėmę dangtį, puodą uždengiame  švariu virtuviniu rankšluosčiu, po to vėl uždengiame dangčiu. Rankšluostis sugers visą drėgmės perteklių . Leiskite plovui subręsti 10- 15 min. 

bulgur plovas 1

Reklamlar

Etiketlendi:, , , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking