Limonlu Turta / Citrinų Pyragas su Morengu

Benim iki metrelik küçük oğluşum (Maşallah)  inanılmaz limonlu tatlıları sever, dondurma olsun, kek olsun yeter ki limonlu olsun. Bu limonlu turta’yı ona pişirdim, mereng  çok güzel  limonun ekşiliğini dengelense bile, bana bir dilim yetti, kalanı gözümü Açıp kapayana kadar birileri bitirdi 🙂

Limonlu turta / citrinu pyragas

  • 150-200 gr. un
  • 100 gr. tereyağı
  • 50 gr. şeker
  • 50 gr. çekilmiş fındık
  • 2 yumurta sarısı
  • 4 gr. kabartma tozu( 1 tatlı kaşığı)

Limon kreması için :

  • 6 yumurta
  • 6 limon
  • 250 gr. şeker
  • 60 gr. tereyağı

Mereng için:

  • 100 gr. yumurta beyazı
  • 35 gr. pudra şekeri
  • 160 gr. şeker
  • 45 gr. su ( 4,5 cl )

Yapılışı:

  1.  Yağı, tuzu, fındıkları bir kasede karıştırıyoruz, şekeri ve yumurta sarılarını ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Sonunda kabartma tozu ile karıştırılmış unu ekliyoruz ve homojen bir hamur olana kadar  yoğuruyoruz.Hamurumuzu streç filmle kapatıp dolaba en az 1 saat bekletiyoruz. Akşamdan da hazırlayabiliriz.
  2. Buzdolabımızdan hamurumuzu alıyoruz ve kalıbımızın büyüklüğünde açıyoruz.
  3. Hamurun  üstüne  pişirme kağıdı koyuyoruz ve pişirme topları koyuyoruz ( Ben bu iş için  yaklaşık bir kg. nohut kulanıyorum)
  4. 180 c. ısıtılmış fırına tart tabanı koyuyoruz ve 10 dk. pişiriyoruz. Pişirme kağıdını nohutlarla alıp 5-7 dk. daha tart tabanını pişirelim .
  5.  Turta tabanı pişerken  biz limon kremi hazırlayalım. Bir tencereye şekeri döküp, limon kabukları rendeliyoruz, sonra limonların suyunu sıkıp onu da ekliyoruz.
  6. Yumurtaları şeker karışıma ekleyıp kısık ateşte  çırparak ısıtıyoruz.
  7. Karışım asla kaynamamalı hızlıca karıştırarak ısıtıyoruz, bir kaç dakika sonra limon kremamız koyulaşmaya başlayacak. Yoğurt kıvamına gelene kadar ısıtarak karıştıralım.
  8. Ocaktan alıp küçük parcalara kesilmiş tereyağı içine katıp karıştırıyoruz.
  9.  Turta tabanını fırından çıkartıp, fırın ısısını 130 c. düşürüyoruz.
  10. Turta tabanı üzerine limon kremini döküp  15-20 dk. pişiriyoruz, ve komple soğumasına izin veriyoruz.
  11. Turtanın merengi hazırlama burada Bir sıkma torbasına koyup soğumuş turtamızı süsliyoruz.
  12. Fırınımızın grilini açıyoruz ve 3-5 dk. sararana kadar turta’yı tutuyoruz. Amannn !! gözünüzü ayırmayın hemen yanar ( resimde de  bakın ben yaktım 🙂 )
  13.  Turtamızı serin yerde tutmak fayda var.

Son Güncellenenler

20131109_152401

limon pasta morengli

 

 Citrinų Pyragas su Morengu

Mano  dvimetrinis jaunėlis neapsakomai mėgsta citrinos skonio desertus, ledus, pyragus. Šitą plokščią citrinų pyragą gaminau jam, nes man per daug citrinos yra per daug. Nors  turiu pripažinti, kad morengas labai gerai balansuoja citrinų kremo aitrumą, man pakako vieno gabalėlio, visą pyragą sukirto sūnus 🙂

 Pyrago pagrindui Reikės:

  • 150- 200 gr. miltų
  • 100 gr. sviesto
  • 50 gr. cukraus
  • 50 gr. maltų lazdyno riešutų
  • 2 kiaušnių tryniai
  • 4 gr. kepimo miltelių ( 1 arb. šaukštelis)

Citrinų kremui:

  • 6 kaiušinių
  • 6 citrinų
  • 250 gr. cukraus
  • 60 gr. sviesto

Morengui reikės:

  • 100 gr. kiaušinių baltymų
  • 35 gr. cukraus pudros
  • 160 gr. cukraus
  • 45 gr. vandens( 4,5 cl)

DSC02596

Gaminame:

  1. Sviestą, druską, riešutus, cukrų, kiaušinių trynius sudėję išmaišome. Sudedame miltus sumaišytus su kepimo milteliais.Išminkome tešla, kurią suvynioję į maistinę plėvelę dedame šaltai valandai. Tešlą galima pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve.
  2. Iškočiojame tešlą pagrindui ir klojame į 28 cm. kepimo formą, gerai prispausdami kraštus.
  3. Išklotą tešlą uždengiame kepimo popieriumi ir pripilame kepimo žirnelių (aš paprasčiausiai tam reikalui turiu paaukojusi apie 1kg. mažų pupelių)
  4. Kepame 180c. įkaitintoje orkaitėje 10 min., po to išimame kepimo popierių su žirniais ir dar kepame 5-7 min.
  5.  Kepant pyrago pagrindui  paruoškime citrinų kremą. Į nedidelį puodą supilkime cukrų.Nutarkuokime citrinos žieveles, po to išspauskime citrinų sultis ir supilkime į cukrų.
  6. Sudedame kiaušinius ir kaitiname intensyviai maišant ant nedidelės ugnies.
  7. Masė jokiu būdu neturi užvirti, maišant leiskime citrinų kremui sutirštėti, turėtumėm pasiekti grietinės koncentraciją.
  8. Citrinų kremą nuimame nuo viryklės, maišant inkorporuojame  supjaustytą mažais gabaliukais sviestą.
  9. Pyrago pagrindą išėmę iš orkaitės sumažiname temperatūrą iki 130 c.
  10. Pagrindą užpilame citrinų kremu, dedame dar kartą į orkaitę ir kepame 15- 20 min. Prieš puošdami morengu leiskime pyragui visiškai atvėsti.
  11. Citrinų pyrago morengo paruošimą rasite ČIA.  Paruošta morengą dedame į konditerinį maišą ir puošiame pyrago viršų.
  12. Įjungiame orkaitės grilių, dedame pyragą keletai minučių, kol morengas gražiai pagels, nenuleiskite akių nuo pyrago, nes morengas labai greitai sudega ( nuotraukoje matosi ,kaip aš vos nesudeginau morengo )
  13. Citrinų pyragą patartina laikyti vėsioje vietoje. Skanaus degustavimo !

20131110_160625

Reklamlar

Etiketlendi:,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking