Italyan Merengi / Itališkas Morengas

Mereng

Mereng yaparken sorunuz varsa, merenginiz pasta üzerinde sulanıyorsa, formu kaybediyorsa, demek ki İtalyan Merengle daha tanışmadınız. Italyan Mereng yapımı en zoru ama imkânsız değil, hele ben yapabildiysem herkes yapabilir 🙂  Italyan merengle pastalarımız kaplayabiliriz, sıkma  torbasına koyup pastalarımızı güzelce süsleyebiliriz, turtalar üzerine koyup, gril altına biraz  pişirebiliriz (dikkat  edin yanmasın 🙂 ) İstediğinizde pişirme kağıdı üzerinde değişik figürleri yapıp kurutabilirsiniz 120 c. fırında 1- 1,5 saat. Kürdanı batırdığınız da eğer kürdan temiz çıkarsa, Mereng pişmiş demektir. Verdiğim ölçüden hazırlanan mereng bir pasta yada turtayı süslenmeye yeterlidir.

Malzemeler;

  • 100 gr. yumurta akı( bana 3 yumurta akı gerekti)
  • 35 gr. pudra şekeri
  • Bir tutam limon tuzu
  • 160 gr. şeker
  • 42 gr. su ( 4,5 cl )
  1. Yumurta akıları pudra şekeri ile çırpıyoruz sertleşene kadar. Limon tuzu ekleyip çırpmaya bir kaç dakika devam ediyoruz.
  2.  İtalyan mereng yapabilmemiz için şeker su karışımını 116 c. kadar ısıtmamız gerekmektedir, profesyonel mutfaklarda bu iş için derece kulanılır , ama ben primitif metodla yetinmek zorundayım. Ufak tencerede şekerin üzerine suyu döküyoruz ve ocağın üstüne koyuyoruz. Yanına da bir soğuk su kabı koyuyoruz. Bir kaç dakika yuksek ateşte  şekeri pişirdikten sonra bir damla şurup soğuk suya damlatıyoruz. Eğer şurup sir topa toplanır ve parmaklarla kolayca eziliyorsa, demek ki yeterince pişirdik. Ocaktan alıyoruz.
  3. Hızlıca çırpılan yumurta beyazların içine inçe şeritle sıcak şurubumuzu döküyoruz, ve çırpmaya devam ediyoruz. Karışım oda sıcaklığına soğuyana kadar hızlı çırpmaya devam ediyoruz.
  4. Hazırlanmış merengi bekletmeden sıkma torbamıza koyuyoruz ve istediğimiz şekli veriyoruz.

mereng karısım

limon pasta morengli

Italıškas Morengas

Jei turite problemų su tortų ar pyragų puošimu morengu, vadinasi  dar nesusipažinote su Itališku morengu. Paprasti morengai linkę ”sudrėkti” ( pastovėję kambario temperatūroje pradeda išsiskirti sirupą ). Išmokus pagaminti sudėtingiausią iš visų morengų Itališkajį, baigsis visos problemos su sudrėkimais ar formų netekimais. Itališką morengą  naudojame tortams aptepti ar papuošimui sudėjus į  konditerinį maišiuką, galima  keletą minučių apkepti po griliu ( nesudegint 🙂 ), taip pat formuoti norimas figūrėles  ant kepimo popieriaus ir išdžiovinti 120 c. orkaiteje  apie 1-1,5 val. Iškepimą patikrinsime įsmeigus krapštuką, jei jis liks švarus,tai morengas gerai išdžiuvęs. Iš apačioje  nurodytų produktų kiekio pagamintos morengo masės pilnai užteks torto ar pyrago viršui papuošti.

Reikės:

  • 100 gr. kiaušinių baltymai ( man prireikė 3 kaišinių baltymų )
  • 35 gr. cukraus pudros
  • žiupsnelis citrinos rūgšies
  • 160 gr. cukraus
  • 42 gr. vandens ( 4,5 cl.)
  1. Baltymus išplakame iki baltumo, po truputį suberiame cukraus pudrą.
  2. Sukratome į plakamus baltymus citrinos rūgštį, plakame dar keletą min.
  3. Itališkam morengui reikia, kad cukraus ir vandens mišinys įkaistų iki 116 c. Profesionalai tam naudoja spec. termometrus, aš tokio termometro neturiu, gaminu primityviu būdu. Nedideliame inde cukrų užpilu vandeniu, dedu ant virykles, o prie  šono pasidedu dubenėlį su šaltu vandeniu. Keletą minučių sirupui pavirus lašą karšto sirupo lašinu į vandenį. Jei įlašintas  sirupo lašas, susiformuos į minkštą kamuoliuką ir susiplos spaudžiant pirštais, tada  norimas karštis pasiektas. Man pakako kelių minučių virimo.
  4.  Išvirusį sirupą plona srovele pilame ant dideliu greičiu plakamų baltimų. Stenkimės tiesiai nepilti ant plakimo šluotelių ar indo sienelių, nes cukrus tuoj pat stingsta. Plakame kol mišinys atvės iki kambario temperatūros.
  5. Pagaminta morenga reikia naudoti tuoj pat, nes vėliau bus sunku išspausti iš konditerinio maišelio dėl jame esančio oro.

pişmis mereng

Itališkas morengas

Reklamlar

Etiketlendi:

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking