Dana Blanket / Blanquette / Veršienos Troškinys – Blanketė


blanquette / Dana Blanket / Veršienos troškinys

Dana Blanket – Blanquette de Veau

 4-6 kişilik / 15 dk. hazırlanma + 1 saat pişirme

Bugün bir parça dana et çıkardım dolaptan ve bakınmaya başladım ne yapsam acaba bununla. Fransa’da yaşıyorum, tabiî ki ilk aklıma gelen şey eski Fransız yemek kitapları karıştırmak oldu. Aradığım buldum hem de müthiş bir yemek tarifi.

Sevgili Hanımlar,beyler bu yemek fransız mutfağının en meşhur 10 yemeği arasına giriyor. Yani Bir fransız klasiği. Ayrıca XVIII yüzyıldan beri yapılan bir yemek. Blanket adı – beyazdan geliyor- beyaz et kullanımdanmı yoksa beyaz sosundan mı aldı belli değil ama yemekte beyaz et; dana, tavuk, tavşan etlerinden yapılır. Yemeğin Ana Malzemelerine bakarsanız Beyaz şarap , beyaz mantar, beyaz un, beyaz soğan ,Sadece havuç farklı bir renk sanırım o da lezzetin yanında görüntüye biraz renk katmak için eklenmiş. Eğer şimdiye kadar bu yemek yemediyseniz Size şunu garanti ediyorum bir kere yapmakla bitmez, sizin  mutfağınızda sağlam yer alır bu tarif, yerken beni hatırlarsınız 🙂

 

  • ~1 kg dana eti
  • 250 g mantar
  • 3-4 havuç
  • 2 soğan
  • 1 bardak beyaz şarap
  • 1l ev yapımı et suyu
  • 1-2 çorba kaşığı un
  • 20 cl Krema ( 1 kutu)
  • Zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • Et suyu veya sıcak su
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz, karabiber, biberiye, defne yaprağı
  • 1-2 diş sarımsak

 

Yapıyoruz:

  1. Eti Büyük Ceviz büyüklüğünde küp küp olacak şekilde kesiyoruz ve sıcak yağda kızartıyoruz.
  2. Etin üzerine un serpiştiriyoruz güzelce karıştırıyoruz ki etlerin tamamı una bulansın.
  3.  İrice doğranmış soğanları ve 2cm uzunlukta kesilmiş havuçları ekliyoruz, birkaç dakika kavuruyoruz
  4. Kesilmiş mantarları ekliyoruz.
  5. Şarabı ile et suyu döküyoruz ve etlerin üzerini kapayana kadar sıcak suyu ekliyoruz.( Ev yapım et suyunuz yoksa sahtekarlık yapıp 🙂 hazır et bulyon tablet kulanabılırsınız)
  6. Defneyaprağı, tuzu, biberleri, bir iki diş sarımsak, taze biberiye dalı ekliyoruz. Sonra baharatları çıkartmaya unutmayın.
  7. 1-1:30 saat kısık ateşte pişiriyoruz.
  8. Sonuna doğru sosumuzu hazırlıyoruz. Krema içine yumurta sarısı, limon suyu sıkıp güzelce karıştırıyoruz, tuz ve  karabiber ekliyoruz.
  9.  Et piştikten sonra sosumuzu koyuyoruz, güzelce karıştırıp ocaktan alıyoruz. Sos koyduktan sonra kaynamamalı sadece ısınmalı 1-2 dk.
  10. Pirinç pilavla servis yapıyoruz….

Bon degustation _ Skanaus_ Afiyet olsun 🙂

——————————————————————————————–

 Prancūziškas Veršienos Troškinys Blanketė Blanquette de veau

versienos troskinys blanquette

Išsitraukus veršienos gabalą pradėjau žvalgytis, ką aš galėčiau sukurpti įdomesnio iš šios mėsos. Kadangi šiuo metu gyvenu Prancūzijoje, traukiau iš stalčiaus senas prancūzų receptų knygas. Ir voila bingo radau labai seniai pamirštą receptą, kurio padažą aš neapsakomai mėgstu, tiksliau pasakius, man sunku susilaikyti nepradėjus jo ragauti net nepalaukus kol visi susirinks prie stalo.

Patiekalas vadinasi ”Blanquette de veau”.  Kodėl ”baltas” vardas  prilipo niekas tiksliai negali pasakyti, vieni teigia, kad patiekalui naudojama balta mėsa (veršiena, vištıena, triušiena, kiauliena) turėjo nulemti patiekalo pavadinimą, kiti tikina, kad ” kaltas” nuostabus baltas padažas. Esme ta, kad šis  patiekalas žinomas  jau nuo  XVIII amžiaus ir priskiriamas  prancūzų virtuvės klasikai. Jei dar neteko ragauti manau pats laikas išbandyti, nes esu tikra ,kad gaminsite ne kartą ir ne du….

 4-6 asmenims / 15 min paruošimas + 1val. virimo

Reikės:

  • 1 kg veršienosDana blanket
  • 250 g grybų
  • 3-4 morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 stiklinės balto vyno
  • 1-2 šaukštų miltų
  • 20 cl grietinės
  • 1 kiaušinio trynio
  • 2 v.šaukštų citrinos sulčių
  • 1 litro jautienos sultinio
  • druskos, juodųjų pipirų, lauro lapo, rozmarino šakelės
  • 1-2 skiltelių česnako
  • alyvuogių aliejaus

Gaminame:

  1. 1,5-2 cm. gabaliukais supjaustytą mėsą apkepiname puode su karštu  aliejumi.
  2. Mėsą apibarstome miltais, išmaišome, kad visi gabaliukai tolygiai pasidengtų miltais.
  3. Sukratome stambiai supjaustytus svogūnus ir grybus.
  4. Supjaustome ~ 1,5 cm. dydžio gabaliukais morkas, sukratome į puodą su mėsa.
  5. Supilame vyną, sultinį. Mėsa turėtų būti apsemta, jei truks skysčio įpilkite karšto vandens. Paprastai patartina naudoti namų gamybos sultinį, bet manau galima šiek tiek ”suklastoti” tą reikalą panaudojus sultinio tabletę 🙂
  6. Sukratykime pipirus, įmeskime lauro lapą, rozmarino šakelę, įmeskime keletą česnako skiltelių ( patogumu dėlei reiktu viska dėt į marlės gabalą ir jį užrišti, kad baigiant virti butų patogu viska išimti) įberkime druskos
  7. Virkime ant nedidelės ugnies apie  1- 1,5 val. laiko.
  8. Mėsai išvirus išimkime prieskonių maišelį  ir imkimės garsaus baltojo  padažo gamybos. Grietinę sumaišome su tryniu, supilame citrinos sultis, įberiame druskos,  maltų pipirų.
  9. Supilame padažo mišinį į verdančią mėsa, gerai išmaišome neleisdami užvirti padažui  pakaitiname vieną dvi minutes ir nuimame nuo viryklės.
  10. Valgome su virtais ryžiais.

Blanquette / Veršienos troškinys / Dana blanket

Bon degustation _ Skanaus_ Afiyet olsun 🙂

 

Reklamlar

Etiketlendi:, , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking