Açma / Mielinės bandelės

Açma

Açma / Mielines bandeles

Bu Cumartesi uyandığımda anladım ki  bugün kahvaltıya açma yapmalıyım. Bana sık sık olur sabah kalktığımda aklımda bir yemekle uyanırım, bu demekki bu açmayı ben çok özlemişim, Türk üsulü kahvaltıyı da özlemişim, şöyle bir saymaya başladım ki sadece 3 ay olmuş Türkiye’den tatilden döneli. Fakat  burnumda tütmeye başladı o ülkenin güzel yemekleri… kötü yanı herkesden önce kalkmam gerekti ki kahvaltıya hazır olsun açmalar 🙂  Bugün değişik şekilerde açmaları denedim.

4-6 kişilik / 1:30 hazırlama zamanı

 

Malzemeler:

  • 600 gr. un
  • 300ml. ılık süt
  • 150 ml. ılık su
  • 150 ml. sıvı yağı
  • 1pak. kuru maya
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 100 gr. yumuşak tere yağı
  •  rendelenmiş kaşar
  • susam
  • 1 yumurta sarısı

açma / Mielines bandeles

  1. Unu, sütü, suyu, yağı, yumurtayı, mayayı ,şekeri, tuzu koyup yumuşak hamuru yoruyoruz. Hamuru kapatıp, mayalanması için sıcak yerde 30 dk. koyuyoruz.
  2. Bir mandalina büyüklüğünde hamur koparıp yaklaşık bir karış uzunluğunda oval şekilde açıyoruz, üzerine yumuşamış yağ sürüyoruz.
  3.  Hamuru boydan bıçakla şerit  şerit kesiyoruz ve hafif çapraz bir şekilde rulo şeklinde sarıyoruz ve uçları  daire şeklinde birleştiriyoruz.( 1 resimde)
  4. Peynirli yaptığımızda kestiğimiz şeritler sonuna kadar olmamalı, bir ucünda peynir koyup 2 resimde gösterildiği gibi sarıyoruz.

AÇMA/ MİELİNES BANDELES

  1.  Hazırlanmış  hamurların üzerine havlu ötüp kabarmasına bekliyoruz.
  2. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüyoruz, susam serpiştiriyoruz
  3. 180-190  c. ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

—————————————–

Açma / Mielines bandeles

MIELINĖS BANDELĖS

Atsibudus šeštadienį ryte supratau, kad kepsiu turkiškas mielines bandeles vadinamas ”açma”. Dažnokai man taip būna, kad ryte prabudus suvokiu pasiilgusi kažko specifinio iš vienos ar kitos šalies patiekalų ir ši kartą neapsakomai  pajutau pasiilgusi šių bandelių. Teko keltis anksčiau ir kibti į darbą, kad galėčiau prikelti savo vyrus kepančių bandelių kvapu. Gaminau paprastas ir su sūriu, formavimas truputį skiriasi nuo tradicinių pirktų, kas manau ir atskiria naminį gaminį nuo pramoninio.

açma / Mielines bandeles

 4-6 asmenims / 1:30 min.

Reikės:

  • ~600 gr. miltų
  • 300 ml. pieno
  • 150 ml/ aliejaus
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 pak.sausų mielių
  • 150 ml. šilto vandens
  • 100 gr. sviesto
  • tarkuoto sūrio
  • kiaušinio trynio su žiupsneliu cukraus( aptepimui)
  • sezamo seklų

açma   bandeles

Gaminame:

  1. Miltus, pieną, vandenį, kiaušinį, cukrų, druską, mieles ir aliejų supilame į dubenį ir išminkome nekietą tešlą. Tešlą reiktų minkyti apie 10 min. rankomis arba 5-6  virtuviniu kombainu. Išminkytą tešlą uždengus dedame 30 min.į vos pašildytą orkaitę subrendimui.
  2. Paėmę didelio mandarino dydžio pakilusios tešlos gabaliuką, iškočiojame sprindžio dydžio ovalą.
  3. Aptepame minkštu sviestu ( sviestas turi būti ne tirpdytas, o minkštas).
  4. Peiliu supjaustome juostelėmis, kaip parodyta  1-oje nuotraukoje. Sukame skersai į ritinėlį (1b. nuotrauka). Galus sujungiame ir dedame į kepimo skardą.AÇMA/ MİELİNES BANDELES
  5. Gaminant su tarkuotu sūriu iškočiotos tešlos tik vieną pusę supjaustome juostelėmis, kaip parodyta 2 nuotraukoje. Susukame į ritinėlį.
  6. Dedame į kepimo skarda ir leidžiame pakilti tešlai.
  7. Aptepame kiaušinio tryniu išmaišytu su cukrumi.( Į trynį ibėrus truputį cukraus kepant bandelės įgaus gražia rausvai rudą spalva )
  8. Kepame 180 -190 c. temperatūroje kol paraus.

Açma / mielines bandeles

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking