Samosa / Hint muska böreği / Indiški trikampėliai

 Samosa – Hint Musaka Böreği

Klasik Türk böreklerinden sıkıldınız mı? Baharatlı yemekleri seviyorsanız ve yeni şeyler denemek istiyorsanız bu Hint böreği tam size göre. Samosa çok popular bir Hint böreği çeşitidir, içine baharatlı patates ve bezeliye konulur. Çok fazla özel malzeme kullanmadan çok hoş sonuçlar ve lezzetler yakalamak mümkündür. Sorunsuz dondurabilirsiniz…

DSC02157

26-28 börek / 1 saat.

Hamur içın:Samosas

  • 250 g. un
  • 4 kaşık sıvı yağı
  • 15cl su
  • tuz
  • Eğer hamurla uğraşmayı sevmiyorsanız, hazır baklavalık ve ya ”Brick” yufka kulanabilirsiniz, samosa yapılış ( 3 resim)

Patates hariç için:

  • 3 haşlanmış patates( ~600g)
  • 1 bardak dondurulmuş bezeliye(~200g)2013-10-181
  • Bır avuç doğranmış Taze kışnış
  • 1 çay kaşığı kimiyon
  • 1 ç. kaşığı kişniş
  • 1/4 ç. kaşığı aci biber
  • 1 ç.kaşığı kimiyon taneler
  • 1 ç. kaşığı zerdaçal
  • 4 kaşık sıvı yağı
  1. Unun içine yağı döküp iyice ellerimizle karıştırıyoruz tüm un eşit şekilde yağlansın.
  2. Azar su ekleyip yumuşak hamur yoruyoruz.
  3. Dinlenmesi için 30 dk. dolaba koyuyoruz.
  4. Tavada yağı ısıtıp baharatları koyuyoruz ve aromalar çıkana kadar ısıtıyoruz.
  5. Bezeliye ekliyoruz,  bir kaç dakika daha karıştırarak ısıtıyoruz.DSC01576
  6. Tavaya elle ufaltılmış patatesleri koyuyoruz, tuz ve acı biber, karıştırarak bir kaç dakika pişiriyoruz.
  7. Taze ufaltılmış kişniş koyuyoruz. Soğumasına bırakıyoruz.
  8. Ceviz büyüklükte hamurdan ufak daireleri açıyoruz, ortadan kesip, kesilmiş kenarları birleştirip huni yapıyoruz. İçine birer kaşık patates karışımdan koyuyoruz ve kenarları sıkıca kapatıyoruz. Bu hamurdan 26-28 samosas çıkar.( 1-2 resim)
  9. Bol miktar yağında pişiriyoruz. Yağı çok sıcak olmamalı ( 160-170c.)
  10. Samosa çok rahat dondurabilirsiniz azacık ( 2 dk ) kızardıktan sonra, çıkartıp ve soğuduğu zaman buzlukta saklayın.
  11. Hazı Baklavalık yufka ile yada yaptığımızda iki kar yufka kulanmalıyız,ve sonunda muskanın kenarı yapıstırmak icin  yoğun un & su karışımı kulanabiliriz.

Kolajlar10

Yemek blog resimleri3

Samosa- Indiški trikampėliai

Su indiškais Samosa trikampėliais susipažinau labai seniai, tik visada po ranka būdavo paruoštų vyniojimui lakštų  ”Brick’s” ar netoliese restoranų, kur galėdavau pasmaguriauti, tai ir nelabai varginausi su tos tešlos gaminimu. Sugrįžus gyventi į Turkiją neberadau, kur galėčiau jų įsigyti, teko pačiai gaminti tešlą, kurią pasirodo labai lengva pasigaminti. Turiu pridurti, kad truputį apkepti Samosa trikampėliai labai gerai užsišaldo.

samosa

26-28 samosos / 1 val

Tešlai reikės:

  • 250 g miltų
  • 4 šaukštai aliejaus
  • 150 ml vandens
  • žiupsnio druskos
  •  Jei nenorite vargti su tešla, galima naudoti paruoštus ” Brick” ar Baklavai skirtus lakštus, samosu gaminimo eiga (3 nuotr.)

Bulviu Įdarui Reikes:

  • 3 Virtų bulvių (~600g)
  • Šaldytų žirnelių (~200g)
  • 1 arbatinio šaukštelio kalendros prieskonių ( coriander)Kolajlar10
  • saujos susmulkintos šviežios kalendros
  • 1 arbatinio šaukštelio indiškų maltų kumino ( cumin)
  • 1/4 arbatinio  šaukštelio aštrios paprikos
  • 1 arbatinio šaukšt.elio ciberžolės (tumeric)
  • 4 šaukštai aliejaus
  1. Aliejų supilame į miltus, įberiame druskos ir gerai ištriname rankomis kol neliks sukibusių gumuliukų.
  2. Pilame po šlakelį vandens ir išminkome minkštą prie rankų nekimbančią tešlą.
  3. Dedame  tešlą 30 min į šaldytuvą
  4. Į Keptuvę su aliejumi suberiame visus prieskonius, maišant kaitiname, kol pasklis malonus prieskonių kvapas.
  5. Suberiame šaldytus žirnelius
  6. Sudedame rankom sumaigytas bulves, įberiame druskos ir pageidaujamą kiekį aštrios paprikos. Maišant pakaitiname keletą minučių.
  7. Suberiame smulkintą kalendrą, permaišę dar kartą išjunkime viryklę ir leiskime įdarui atvesti.
  8. Iš graikiško dydžio tešlos gabaliukų kočiojame apskritimus, kuriuos perpjauname pusiau. Sulenkus ir sulipdžius pjovimo kraštus gausime kūgi į kurį pridedame įdaro. Pakraščius gerai užlenkus sulipdome. Turėtume pagaminti apie 26 ar 28 samosa trikampėlius, priklausomai nuo jų dydžių.( 1-2 nuotr.)
  9. Kepame dideliame kiekyje aliejaus, kuris neturėtų būti labai karštas(160-180 c.)
  10. Jei norėsite užsišaldyti pakaks tik keletą min. apkepti, atvėsusias galėsite dėti į šaldiklį.
  11. Gaminant su filo lakštais, turėtumėme sudėti po du lakštus ir tada lankstyti samosas. lankstant su brick  laštais tereikės vieno lakšto. Pabaigoje lakšto priklijavimui sumaiškime šaukšta miltų su lašu vandens, taip pasigamindami tirštus klijus.

samosa 2

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

2 thoughts on “Samosa / Hint muska böreği / Indiški trikampėliai

  1. ruta 29/08/2014, 17:37 Reply

    15cl. vandens nelabai aišku koks kiekis ?

    Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking