Elmalı Turta – Plokščias Obuolių Pyragas

        Elmalı Turta Fransa’da çok populerdir. Bu turta her yerde karşınıza çıkar. Büyük süpermarket raflarında, pazarlarda, özel pastanelerde olmazsa olmaz bir turta türüdür.  Bukadar yaygın olmasının nedeni da çok lezetli olması ve kolay yapılmasıdır. Hadi şimdi biz de yapalım bu meşhur Fransız pudınlı turtayı.

Elmalı Turta

Malzemeler:

  • 250 g un
  • 125 g terağı
  • 5 cl su( 5 kaşık)
  • 1 yumurta sarısı
  • bır tutam tuz

Puding malzemeler:

  • 0,5 l süt
  • 4 yumurtanın sarısı
  • 125 g şeker
  • 60 g un
  • 0,5  taze vanilya cubuğu veya 1 pak. vanılya şekeri

Elma katı için:

  • ~700 g elma
  • 50 g şeker
  • 1 jelatın yaprağı( 2gr)
  • 2,5 cl su

Yapılışı:

  1. Unu masaya döküyoruz, ortaya yumuşamış tereyağı koyuyoruz ve büyük parça kalmayayıca kadar güzelce karıştırıyoruz.
  2. Un karışımın ortasına bir yumurta sarısını koyuyoruz, bir tutam tuz ve azacık su döküp hamuru yormaya başlıyoruz.
  3. Yumurta sarısının boyuna göre su miktarı değişebilir, 5- 6 ml su gerekebilir.
  4. Hamurumuzu 30 dk. dolaba koyuyoruz (streç filmle kapatmaya unutmayalım)
  5. Şimdi puding yapabiliriz. Sütü ve vanilya çubuğun iç kısmını koyup bir tutam kaynatıyoruz sonra ocaktan alıyoruz.
  6. Bir kapta yumurta sarıları ve şekeri beyazlayana kadar çırpıyoruz. Unu ekleyip karıştırıyoruz.Plokscias obuoliu pyragas
  7. Yumurta karışımı çırparak sıcak sütü döküyoruz ve sonra karışımı orta ateşe koyuyoruz.
  8.  5 dk. karıştırarak kaynatıyoruz.
  9. Buzdolabımızdan hamurumuzu alıyoruz ve kalıbımızın büyüklüğünde açıyoruz.
  10.  Pişirme kalıbına hamurumuzu yerleştiriyoruz.
  11. Üzerine soğumuş pudingi koyuyoruz.
  12. Elmaları soyup, ince dilimler şekilde kesiyoruz ve pudingin üzerine yerleştiriyoruz.
  13. Isınmış 190c. fırında 45 dk. pişiriyoruz üstü güzel kızarana kadar.
  14. Soğuk suya jelâtin koyup 10 dk bekletiriyoruz.
  15. Suyu ve şekeri orta ateşte  koyup eritiyoruz. Kaynamasına izin vermiyoruz
  16. Şekerli suya jelâtini koyuyoruz iyice karıştırıyoruz.
  17. Soğumuş  turtanın elmalarına fırça yardımı ile jelatinli karışımı sürüyoruz.
  18. Soğumasına izin veriyoruz.

Obuolių Pyragas

Plokščias obuolių pyragas

Šitas obuolių pyragas manau priklauso populiariausiems  Prancūzų pyragams, kurį matysite visur: prekybos centru lentynose, turgeliuose, taip pat prestižinėse kepyklėlės. Pagaminamas gana lengvai, nereikalauja kažkokiu įmantriu produktų ir tinka bet kokiam amžiaus valgytojui.

Pyrago pagrindui reikės :

  • 250 g miltų
  • 125 g sviesto
  • 5 cl. vandens ( 5 šaukštų)
  • 1 trynio
  • žiupsnelio druskos

Konditerinui kremui:1-2013-10-071

  •  0,5 l. pieno
  • 4 trynių
  • 60 g miltų
  • 0,5  šviežios vanilės stiebelio arba 1 pak. vanilinio cukraus
  • 125 g cukraus

Obuolıų sluoksniu:

  • 700 g obuolių
  • 1 želatinos lapelio 2 g
  • 50 g cukraus
  • 2,5 cl vandens

Gaminame

  1. Kubeliais supjaustytą sviestą dedame į miltus ir gerai išmaišome.
  2. Dedame kiaušinio trynį, beriame žiupsnį druskos, pildami po truputį vandens išminkome tešlą. Man prireikė 5 cl. vandens (~ 5 valgomųjų šaukštų)
  3. Tešlą suvynioję į maistinę plėvelę dedame šaltai 30 min.
  4. Dabar pagaminkime konditerinį kremą. Trynius išplakame su cukrumi iki baltumo. Subėrę miltus gerai išmaišome.
  5. Pieną su šviežios vanilės sėklytėmis užviriname, nuimame nuo viryklės.
  6. Į kiaušinius intensyviai maišant supilame pieną.
  7. Gauta masę supilame į puodą, dedame ant vidutinio karščio viryklės ir intensyviai maišant verdame 5min. saugant, kad neprisviltų.
  8. Leiskime atvėsti kremui.
  9. Iškočiojame tešla pagrindui ir klojame į 28 cm. kepimo forma, gerai prispausdami kraštus.
  10. Nuskutame obuolius, išimame sėklas ir supjaustome plonomis riekėmis.
  11. Supilame atvėsusį konditerinį kremą ant išklotos tešlos.
  12. Išdėliojame obuolių riekeles.
  13. Kepkime 190 c. kol obuoliai gražiai paraus, 45-50 min.
  14. Leiskime visiškai atvesti pyragui.
  15. Pagaminkime pyrago glazūrą .Želatinos lapeli imerkime į šaltą vandenį 10 min.
  16. Ant nedidelės ugnies maišydami šildykime vandenį su cukrumi, kol cukrus ištirps, tada įdedame  išbrinkusį želatinos lapelį, gerai išmaišome.
  17. Aptepame atvėsusį obuolių pyragą glazūra. Padekime šaltai, kol sustings glazura.

 

Reklamlar

Etiketlendi:, , , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking