Arnavut Ciğeri – Kepenėlės Albaniškai

Arnavut ciğer benim için ” Yeme de yanında yat” türünden, gördüğünüz gibi kedoşum yatmış 🙂 Merak etmeyin yemez ancak uzaktan bakar nedir bu …

Arnavut cigeri

”Arnavut ciğeri” ismi ve tarifi Osmanlı zamanında İstanbul’a çalışmaya gelen Arnavut işçilere borçluyuz. Arnavut işçiler ağır çalıştığından dolayı besleyeci bir et türü aramışlar, o zaman Türklerin yemediğini, ciğerleri alıp pişirıyorlardı. Türkler de merak edip yemeye başlamış ve bu lezzet mutfağımıza girmiştir.

Arnavut Ciğer

4-6 kişilik / 20 dk.

Malzemeler :

DSC03289

  • 500g dana  veya kuzu ciğer
  • 1 bardak süt
  • 1/2 bardak kadar un
  • 1 orta boy patates
  • 1 kırmızı soğan
  • Tuz, kara biber, sumak
  • Kızartmak için yağı
  1. Ciğerlerin zarı ve sinirlerini temizliyoruz 1,5 cm küp şekilde kesiyoruz.
  2. Bir kâseye ciğerleri koyuyoruz üzerine süt döküp, yarım saatliğine bırakıyoruz, hem yumuşar hem de kandan arındırır.
  3. Soyulmuş patatesi  ciğer gibi aynı boyda küp küp kesiyoruz
  4. Sıcak yağında patatesleri kızarttıktan sonra mutfak kağıt havlu üstüne koyuyoruz.
  5. Soğanı piyazlık (yarı ay şekilde ) doğruyoruz, üzerine sumak serpiyoruz.
  6. Ciğerleri süzgece koyup sütün akmasını bekliyoruz.
  7. Unu tuzla karıştırıyoruz.
  8. Ciğerleri unluyoruz.
  9. Kızgın yağıda 3-5 dk pişiriyoruz, fazla pişince sertleşir.
  10. Pişmiş ciğerleri patatesle karıştırıp servis tabağımıza koyulalım, üzerine soğanlarımız serpiyoruz.
  11. Arzunuza göre maydanoz, pul biber koyabiliriz

Kepenėlės Albaniškai


Kepenėlės Albaniškai

 4 -6 asmenims / 20 min.

 

Kepenėlės Albaniškai”Arnavut Ciğer”, tiesiogiai išvertus – „Kepenelės albaniškai“, turkų virtuvėje atrado savo vietą dar Osmanų imperijos laikais. Turėčiau paminėti, kad tai ne Albanijos patiekalas, o albaniečių atkeliavusių į Turkiją, tiksliau į Stambulą, dirbti. Albaniečiai buvo pripažinti gerais kelių grindimo akmenimis meistrais. Dar ir po šiai dienai akmenimis grįsti keliai vadinami Albaniečių grindiniu (Arnavut kaldırımı). Dabar grįžkime prie  patiekalo. Tuo laikotarpiu Turkai  praktiškai nevalgė vidinių organų ir kepenėlės būdavo išmetamos ar parduodamos pusvelčiui. Albaniečių darbininkai supirkdavo ir kepdavo kepenėles, šitaip  atrado pigų ir sotų maitinimosi būdą Turkijoje. Po kurio laiko vietiniai pradėjo domėtis sklindančiais kvapais iš albaniečių darbininkų namų… Manau, kad turkams patiko, nes ir dabar „Kepenelės albaniškai“ –  populiarus patiekalas Turkijoje, valgomas karštas arba šaltas, kaip užkandis.

Reikės:

  • 500g veršienos, ėrienos kepenėlių
  • 1 stiklinės pieno
  • druskos, maltu pipirų
  • 3- 4 šaukštų miltų
  • 1 vid. dydžio bulvės
  • 1 raudono svogūno
  • aliejaus kepimui
  • 1/2 šaukštelio žagrenio (sumak)

Gaminame:

  1. Pašalinkime kepenėlių plėveles, išpjaukime didesnes gyslas, supjaustykime 1,5 cm dydžio kubeliais.
  2. Kepenėles sudėkime į dubenėlį, supilkime pieną ir leiskime kepenėlėms pailsėti nuo 30 min. iki 1 val.
  3. Tuo metu nuskustą bulvę supjaustome mažesniais nei kepenėles kubeliais.
  4. Aliejuje iškepame bulvytes.
  5. Nuluptą svogūną supjaustome plonais, išilgais griežiniais, pasūdome, apibarstome žagreniu.
  6. Supilame kepenėles į kiaurasamtį, leidžiame nuvarvėti pienui.
  7. Supilame miltus į plastmasinį maišiuką , sudedame kepenėles ir gerai pakratome, kol visos kepenėlės pasidengs miltais.
  8. Nukratydami miltų perteklių išimame kepenėles.
  9. Kepkime jas karštame aliejuje apie 3-5 minutes. Neperkepkime, nes kepenėlės sukietės.
  10. Dubenėlyje atsargiai sumaišome kepenėles su keptomis bulvytėmis.
  11. Sudedame į lėkštę, viršų apibarstome pjaustytais svogūnais.
  12. Galima papuošti kapotomis petražolėmis  ir aštria paprika.

Šitaip paruoštas kepenėles galima valgyti, karštas ,kaip patiekalą arba tokiu pat būdu patiektas, kaip šaltą užkandį.  Ruošiant ”švedišką stalą” nepakeičiamas patiekalas.

P/s nevalgantiems žalių svogūnų galima juos pakeisti keptais !

Avienos kepenėlės

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

One thought on “Arnavut Ciğeri – Kepenėlės Albaniškai

  1. Kristina 01/12/2014, 09:01 Reply

    Gaminau šį patiekalą, rėmiausi Jūsų receptu. Gardu, dėkui!

    Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking