Erikli Turta / Pyragas su Slyvomis

 

             Türkiyede eriği daha çok yazın pazarlarda görürüz ama burda, Fransada, erik sezonu ancak başladı. Bu güzel tarifi seneler evel Ayvalıkta Ursula ablamdan almıştım, yanılmıyorsam turtamız alman kökenli 🙂 Herzaman gibi çok kolay yapılan ama pastane lezeti aratmayan bir lezzet. 

Erikli Turta 

6-8  kişilik / 10dk.+ 30 dk. dinleme + 45_50 dk pişirme

Slyvu pyragas

slyvų pyragas

 Taban Malzemeleri:

  • 100 gr. tereyağı
  • 50 gr. şeker
  • 1 pak. vanilya şekeri
  • 300 gr. un
  • 4 çorba kaşık süt
  • 1 yumurta
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu

Iç malzemeler:

  • Pyragas su slyvomis600-700 gr erik
  • 75 gr. tereyağı
  • 75 gr. şeker
  • 75 gr badem ezmesi( marzipan )
  • 50 gr dilimlenmiş badem

yapiliş

  1. Turta taban için tüm malzemelerden hamur yoruyoruz ve 30 dk. buzdolabında dinlenmesi  bırakıyoruz.
  2.  Ben turtalar için altı çıkan pişirme kalıbını(28 cm) kulandım. Sadece altına pişirme kâğıdı seriyoruz.
  3. Eriklerin çekirdekleri çıkartıyoruz dörde bölüyoruz.pyragas su slyvomis
  4. Hamuru ince açıyoruz ve hazırlanmış olduğumuz kalıbına seriyoruz, kenarları iyice bastırıyoruz ve kalan hamuru streç filme sarıp buzluk kısmına koyuyoruz. Kalacak hamur miktarı size bağlıdır, kalın hamuru açtığınızda hiç kalmayabilir bile, ben turtanın alt hamuru inçe seviyorum ondan kaldı.
  5. Hamurun üzerine 2/3 dilimlenmiş bademlerin seriyoruz.
  6. Kesilmiş erikleri kalıbına yerleştiriyoruz.
  7. Tereyağı eritiyoruz ve şekerle karıştırarak eşit şekilde eriklerin üzerinde paylaştırıyoruz. Eğer sizin erikler ekşi ise, daha şeker ekleyebilirsiniz.
  8. Eriklerin üzerine badem ezmesini rendeliyoruz.
  9. Buzlukta olan hamurumuzu çıkartıp rendeliyoruz ve turtamızın üzerine koyuyoruz.
  10. Son olarak kalan dilimlenmiş bademleri serpiyoruz.
  11. 180c. fırında 45- 50 dk. pişiriyoruz.
  12. Sıcak ya da soğuk yiyebiliriz, yanına ‘krem şanti’ inanılmaz yakışır

 

P /s ‘’Krem şanti’’ (Creme chantilly) ciğ, 35 % yağı olan, kremadan ve şekerden yapılır! Bir kutu taze kremayı çırparak 4-5 kaşık şeker ekliyoruz. Krem şanti daha uzun süre dayansın isterseniz eğer hile yapmanız şart _ krema sabitleştirici kullanmanız gerekir.

        Afiyetler olsun 


 

 

Pyragas su slyvomis

6-8 asmenims / 10 min. paruošimas+(30min. tešlos brendimas)+45-50  min.kepimas

DSC03269

erikli kek erikli turta

Pas mus Prancūzijoje slyvų sezonas,  namuose visi jau atsivalgė, tai tenka ieškoti užrašuose senai pamirštu receptų. Užrašuose visada pasižymiu recepto šaltinį, nes jei nepasiseka, skambinu ir klausiu ką aš ten ne taip padariau 🙂 Šio pyrago šaknys turėtų siekti Vokietiją, ačiū Ursulai, skanus pyragas.

2013-10-041

pyragas su slyvomis

Pagrindui reikės :

  • 100 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • 1 pak. vanilinio cukraus
  • 300 g miltų
  • 4 šaukštų pieno
  • 1 kiaušinio
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių

Slyvų įdarui reikės:

  • 600 700 g slyvu
  • 75 g sviesto
  • 75 g cukraus
  • 75 g marcipano
  • 50 g migdolų plokštelių

Gaminame :

  1. Iš visų pagrindui skirtų produktų išminkome tešla. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą subrendimui 30 min.
  2. Aš naudojau vaisiniams pyragams skirtą 28 cm. forma su laisvu dugnu (verta įsigyti jei mėgstate vaisinius pyragus kadangi išimti labai paprasta)  Ištepame riebalais ir tik apatinę dali išklojame kepimo popieriumi.
  3. Paruošiame slyvas, išimame kauliukus ir supjaustome į 4 dalis.
  4. Iškočiojame tešla kuo ploniau, klojame į formą, gerai prispaudžiame formos pakraščius ir šonus. Likusia tešla suvyniojus i maistinę plėvelę įmetame į šaldomąją kamerą.
  5. Ant pagrindo išbarstome 2/3  migdolų plokštelių.
  6. Dedame  ketvirčiais supjaustytas slyvas.
  7. Ištirpdytą sviestą sumaišome su cukrumi ir tolygiai paskirstome ant slyvų.Jei manote, kad jūsų slyvos rūgščios galite dėti  cukraus ar marcipano daugiau.
  8. Ant viršaus paskirstome  sutarkuotą marcipaną.
  9. Iš šaldiklio išimame likusią tešla, sutarkuojame ir paskirstome tolygiai ant pyrago.
  10. Apibarstome likusiomis migdolų plokštelėmis.
  11. Kepame 180 c. orkaitėje 45-50 min.
  12. Valgome karštą, šaltą, galima pagardinti plakta grietinėle.

DSC03280

Reklamlar

Etiketlendi:, ,

3 thoughts on “Erikli Turta / Pyragas su Slyvomis

  1. Audra 05/10/2013, 09:41 Reply

    Reblogged this on Kültürler kazanda / Kultūros katile and commented:

    Hafta sonu tatlısı… Savaitgalio skanestas

    Beğen

  2. Jolita Bac 28/12/2013, 19:53 Reply

    Audra, o kuo butu galima pakeisti marcipana, jei jo neturime po ranka? ar galima vietoj jo nieko nedeti?

    Beğen

    • Audra 29/12/2013, 19:50 Reply

      Jolita, marcipaną gali pakeisti maltais migdolais ir 1-2 šaukštais rudo cukraus.

      Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking