Pizza / Pica

      Eminim Pizza sevmeyen yoktur aranızda, sadece evde yapan azdır diye tahmin ediyorum 🙂  Bizim evde bir sporcu bir de doktor adayı varken onlara doyurucu ve lezzetli pizzayı yapmayı öğrendim, hemde pizza taşı olmadan. Tüm püf noktalarla beraber sizlerle paylaşmanın heyecanı içindeyim. Hadi başlayalım.

Pizza

4  kişilik – Yaklaşık 2 saat

pica 1

Pizza hamuru için Malzemeler :

  • 400-500 g un.
  • 1 paket kuru maya.
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam şeker
  • 4 Çorba kaşığı zeytinyağı
  • 400-450ml ılık süt
  • 1 Tatlı kaşığı keklik otu
  • 1 Tatlı kaşığı biberiye
  • 1 kaşık mısır unu

Pizza sosu için malzemeler :

  • 1 Baş küçük soğan
  • 1  Büyük kaşık domates salçası / bunun yerinde kaliteli 400gr doğranmış domates konservesi kullanabiliriz
  • 1/ 2 Kaşık biber salçası
  • 2-4 diş sarımsak
  • 1 Çorba kaşığı  kuru reyhan / taze kullandığımızda  bir avuç koyabiliri
  • 1 Tatlı kaşığı  kuru biberiye/ taze kullanmak istersiniz sadece dikenli kısmını almalısınız
  • 50ml Zeytinyağ
  • 1 Tatlı kaşığı şeker
  • Karabiber, Tuz

Garnitür çin malzemeler :

Garnitür için genelde evde bulunan malzemeleri kullanırım , bazen çok zengin olur pizzam ancak  bazen öğrenci işi  🙂
  • 1 Bardak kesilmiş sosis, salam, sucuk, haşlanmış tavuk,pastırma  (buzdolabımızda ne varsa et yada balık )
  • 1 Bardak yeşil yada siyah zeytin
  • 100 g kültür mantar
  • 1-2 Tatlı biber
  • 300 g kadar rendelenmiş kaşar, mozzerella veya beyaz peyniri.

Hazırlanışı:

Fırını 150 c. çalıştıralım ( Pişirme için değil hamurun kıvamında mayalanması için )

  1. Kuru mayayı ılık süt ve şekerle karıştırıyoruz
  2. Büyük bölüm ununun üzerine döküp, ılık sütü ekleyip homojen hamur yoruyoruz. Hamur yumuşak olmalı ama ellerimize da yapışmamalı.
  3. Hazırladığımız hamurun ağzını güzelce streç filmle kapatıyoruz  ve kabarması için  bekliyoruz (1-1:30 saat) Hamurun güzel kabarması için ısınmış 150 c. fırını kapatıyoruz ve onun içine kabında hamurumuzu koyuyoruz.
  4. Hamurumuz mayalarken biz gidelim spor yapalım yada blogumu açıp yeni tariflere göz atalım 🙂
  5.  Kabarmış pizza hamurunu ikiye ayırıyoruz, büyük dikdörtgen pizzaları acıyoruz. Dikdörtgen açma nedenimiz fırın tepsisini maksimum kullanabilmek ( yuvarlak yapmayı arzu ettiğiniz taktirde hamuru 3  parçaya bölüp ince ve yuvarlak şekilde acıyoruz )
  6. Pişirme kağıdı üzerine azacık mısır unu serpiyoruz hamurun yapışmaması için , üstüne de açmış olduğumuz  pizza hamurumu koyuyoruz ve temiz havlu ile örtüp en azından 30 dk. dinlenmeye bırakıyoruz. ( Bu işlem dikkatlerden kaçmamalı güzel kabarmış bir pizzanın püf noktalarından biri hamurun çok iyi dinlendirilmiş olmasıdır.)
  7. Hamurumuz dinlenirken  pizza sosunu ve garnitür malzemelerini hazırlıyoruz.
  8.  Küçük kesilmiş soğanı z. yağında soteliyoruz.
  9.  Şayet Salça kullanırsak ona su ilave ederek inceltelim, yaklaşık bir büyük bardak su ekliyoruz, Hazırladığımız miktar kadar 1/2 kaşık biber salçasını ekleyelim, ezilmiş sarımsak, tuz ve şekeri ekleyelim ve 10 dk. kaynamaya bırakalım.( Konserve domates kullanırsak  su eklemeyelim)
  10. Su ile incelttiğimiz salça sosu muza reyhan ve biberiye ekleyelim ve yoğunlaşana kadar hafif ateşte kaynatalım.
  11. Fırını 190 c ayarlayalım .
  12. Kabarmış pizza hamurun üzerine ilk önce hazırlamış olduğumuz salça sosunu  sonra rendelenmiş peyniri pizza hamurumuza yayıyoruz  ve en sonunda istediğimiz daha önceden hazırladığımız garnitürleri de onun üzerine homojen bir şekilde yayıyoruz.
  13.  İyice ısınmış fırının orta sırasının bir alt kısmına hazırlanmış pizzamızı yerleştirip pişmesini bekliyoruz. Kenarlarının pembeleşmiş hamurun pişmiş olduğunu gözlemlediğimizde ki bu süre yaklaşık olarak 15-20 dakika sonra pizzamızı fırınımız dan çıkara biliriz.
  14. Fırından  çıkardıktan sonra pizza mızın  kenarlarına  fırça ile azacık zeytinyağı sürebiliriz.
  15. Yaptığınız Pizza içine eklemiş olduğunuz malzemelerden dolayı bir miktar sulanmış görünebilir. Her nerede yiyor olursanız olun pizzanız yemek üzere önünüze gelmeden önce 5-7 dakika civarında dinlenmiş olur. Bu dinlenme süresini evinizde de mutlaka yapmalısınız. Göreceksiniz ki Bu süre sonunda Hafif sulanmış olan pizzanız o suyu çekmiş ve nefis bir görüntü hakim olmuştur. Afiyet olsun  🙂

2013-10-0119

Pica Namuose

 

4 asmenims /  ~ 2 val.

           Namuose turiu du didelius picos valgytojus: vienas sportininkas, o antras kandidatas į gydytojus, jų bet kokia pica neapgaunu. Nepameluosiu sakydama, kad esu iškepusi virš šimto picų, kol suradau man tinkamiausią varijantą. Esu įpratus gaminti iš akies, bet paskutinį kartą viską tiksliai pasimatavus susirašiau. Mums labiausiai patinka plono, bet ne kieto pado picos su gausiais ingridientais.

Picos padui reikės

  •  400-500 g miltų
  • 1 pakelio sausų mielių
  • žiupsnelio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 400-450 ml. šilto pieno
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio rozmarino
  •  1 šaukštelio raudonėlio
  • 1 šaukšto kukurūzų miltų

Picos pomidorų padažui

  • 1 mažo svogūno
  • 1 didelio šaukšto koncentruotos pomidorų tyrės
  • šaukšto  koncentruotos paprikos tyrės (pagal pageidavimą galima pomidorų tyrę pakeisti į geros kokybės konservuotų pomidorų indelį  400 gr.)
  • 2- 4 didokos česnako skiltelės
  • 1 šaukšto džiovinto raudono baziliko
  • 1 šaukšto džiovinto rozmarino
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • arbatinio šaukštelio cukraus
  • 300 g tarkuoto sūrio, asmeniškai aš maišau sūrius, kuriuos randu šaldytuve (gauda, emental, mozzarella, kai kada ir balto sūrio įmaišau)
  • Sakoma , kad tik 6 ingredientai turėtų būti naudojami, be sūrio ir pomidorų padažo, bet  aš dažnokai nesilaikau taisyklių , tai jei turiu po ranka daugiau ingredientų, visada panaudoju. Mėgstamiausi būtų:  pievagrybiai, alyvuogės (juodos, žalios), mėsos (dešros, pikantiškos dešros, kumpis, virta vištiena), žuvis-lašiša, raudona ar geltona paprika vienu žodžiu dedu viską ką mėgstu ir turiu namuose.

2013-10-015

  • Gaminame :
  1.  Mieles sumaišome su cukrumi ir šiltu pienu.
  2.  Paimam du trečdalius miltų, į juos sukratome rankom sutrintą baziliką ir raudonėlį, supilame mieles, įberiame druskos, supilame aliejų ir išminkome tešlą, pridedami miltų jei reikės. Tešlą minkome 5-8 minutes, ji  turėtų būti minkštoka ir nekibti prie rankų.
  3. Užklojame tešlą maistine plėvele ir dedame šiltai apie 1-1.30 val., kol masė padvigubės. Tuo tarpu galime ramiai išbėgti pasportuoti. Orams atšalus įsigudrinau tešlą dėti į pašildytą orkaitę, kurią prieš pradedant picos gaminimą pašildau iki 150 °c. ir išjungiu.
  4.  Jei nesportuojate, atsidarykite mano blogą ir pasidairykite naujų receptų 🙂 laikas greičiau prabėgs.
  5. Tešlos užtenka trim apvaliom ~25 cm. picom arba dviem didelėms per visa orkaites kepimo skardą.
  6.  Iškočiojame plonai norimos formos picos padus, kraštus taip pat plonai iškočiojame, nes kaip matote nuotraukoje, dėjau lengvai besilydančio sūrio (gauda, mozzarella) juosteles ir po to užlenkiau tešlą į vidinę pusę.
  7. Kepimo popierių  lengvai apibarstome kukurūzų miltais ir dedame iškočiotas picas. Jas uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir leidžiame tešlai apie 30 min. dar kartą pakilti.
  8.  Tuo laiku paruoškime pomidorų padažą.
  9. Susmulkintą svogūną pakepiname aliejuje.
  10. Sudedame pomidorų ir paprikos tyres, įpilame pilną stiklinę vandens, suberiame cukrų, susmulkintą raudonąjį baziliką, rozmariną, aliejų, trintą česnaką ir paliekame virti 10 min. ant nedidelės ugnies
  11.  Kol antrą kartą ilsisi tešla, paruoškime skanėstus, kuriuos dėsime ant picos. Supjaustome dešreles, paprikas, alyvuoges.
  12. Ant iškilusio picos pado tepame pomidorų padažą, po to apibarstome tarkuotu sūriu ir tada dedame likusius  norimus produktus.
  13. Paruoštas picas 15 minučių dedame į gerai įkaitusią 190 °C orkaitę.
  14.  Iškepusios picos kraštus aptepame alyvuogių aliejumi.
  15. Namuose gaminant dedame daug daugiau skanėstų, kurie kepant išskiria skystį, todėl neišsigąskite jei pica pasirodys šlapia, palikite keletą minučių  išėmę iš orkaites, kad skysčiai vėl butų apsorbuoti, nors tiesa pasakius, pas mus nieeeeeeeekas nesulaukia , sūnus budi prie orkaites jau kepant 🙂
  16. Pica
Reklamlar

Etiketlendi:

6 thoughts on “Pizza / Pica

  1. Cemile 06/10/2013, 18:06 Reply

    Ben bu Pizzayı Yaptım Tarifteki Hamur mayalama sürelerine uyulursa gerçekten güzel bir iş çıkıyor ortaya. Yaparken domates miktarına dikkat edilmeli domates çok az kullanılmalı ve kullanmadan önce bir süzgeçte suyu süzülmeli. Ayrıca Üzerine eklenen Soğan Biraz zeytin yağı bir tutam şeker ile sotelenirse muhteşem olacak . Teşekkürler Audra hanım Sonunda sayenizde güzel bir Pizza yedik..

    Beğen

    • Audra 06/10/2013, 18:16 Reply

      Merhabalar Cemile hanım, pizzamı sevdiğinize sevindim. Sadece tarifimde domates yoktu, piza garnitür olarak pek kulanılmaz, nedeni da pişirme esnasında çok suyu brakması. Domates sosunda ancak domates kulanabilirsiniz oda pişirdiğiniz zaman su buharlaşır. Soğan da pek kulanılar malzeme değildi pizzada, ama seviyorsanız neden olmasın… sonuçta pizzaya herkez farklı garnitür koyar… sevgiler

      Beğen

  2. Ieva 07/10/2013, 06:11 Reply

    Aciu, pagaliau turiu picos recepta 🙂

    Beğen

    • Audra 07/10/2013, 07:37 Reply

      Va va taip ir praranda picerijos klientus 🙂 lauksiu komentaru po kepimo.

      Beğen

  3. Ada 28/05/2015, 17:37 Reply

    Bu Tarifin Püf Noktası Hamuru Mayalama . Mayalama tarifine aynen uyulursa Çok güzel bir sonuç çıkıyor ortaya . Tarif için Teşekkürler Audracım.

    Beğen

    • Audra 01/06/2015, 17:11 Reply

      Rica ederim, afiyet bal şeker olsun…

      Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking