Cottage Pie – Bulvių ir Faršo Pyragas

 

 Cottage Pie

 4-6 kişilik / 30 dk. + 50 dk. pişirme

cottage pıe

Bugünkü yemeğimiz tahminen Kraliçe Viktoria zamanında İngliz mutfaği’na girmiş. Ana malzeme olarak kulanacağımız   patates  köylerin kolay ulaşılan bir malzemesi olduğundan köy  yemeği olarak biliniyordu. Pazar Günü Topluca yenen  aile yemeğinden sonra kalan pişmiş etleri değerlendirmek amacıyla biraz sebze ile renklendirilip üzerine patates koyup fırında pişiriyorlardı  köylüler bu pazartesi yemeğini…. shepherd’s pie Yemek kitaplarına girebilmek için bir asır bekledi ve sonunda tariflerdeki haklı yerini aldı.  Cottage pie ve Shepherd’s pie  Bu iki yemek kardeştir ancak shepherd’s pie  koyun eti kullanarak yapılır.… Şimdi bu yemeğin az da olsa geçmişi öğrendikten sonra gelin beraber  Cottage pie yapalım ….

 

P/S: Yaban havuç bulamadığınız taktirde o zaman patates miktarı ikiye çıkartın. Yaban havucu biraz daha hafif ve hoş lezzet katar. Worcestershire sosu : kesinlikle büyük marketlerde bulmaya çalışın, lezzet açısından değeceğini göreceksiniz.

Malzemeler :

  • 3-4 kaşığı z. yağı
  • 2 pırasa (yıkanmış ve doğranmış)
  • 150 gr ( 3 orta boy ) havuç küp-küp doğranmış
  • 2 diş sarımsak doğranmış
  • 650 -700 gr kıyma
  • 500 ml. et suyu yada sıcak su.
  • 4 çorba kaşığı Worcestershire sosu
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 100 gr. dilimlenmiş kültür mantarı
  • 4 çorba kaşığı doğranmış maydanoz

 Patates püresi için:

  • 40 gr tereyağı
  • 40 gr. un
  • 400 ml süt
  • 1/2 çay kaşığı hardal
  • 50 gr rendelenmiş Cheddar peyniri yada kaşar
  • 600 gr yaban havucu-parsnip   (bulamadığınız zaman Aynı miktarda patates ekleyin).
  • 600 gr patates.
  • 2 yumurta.

Yapalım :

cottage pie 1

  1. Sıcak suya patatesleri ve yaban havucunu koyup haşlıyoruz.
  2. Zeytinyağı ile pırasayı, havuçları 2 dk. kadar kızarıyoruz azacık yumuşasın, sarımsağı.
  3. Kıymayı ekliyoruz, büyük parça kalmasın diye, karıştırarak kızartıyoruz bir kaç dakika.
  4. Et suyu, salçayı ve worcestershire sosunu en son ekliyoruz
  5. Karıştırarak arada bir 20 dk. orta ateşte pişirelim.
  6. Daha sonra mantarları ve maydanozu da  ekleyoruz.
  7. Pişmiş et sebze karışımı fırın kabına koyuyoruz.
  8. Tereyağı, un ve sütten bir koyu sos pişiriyoruz (beşamel) , kara biber ekliyoruz.
  9. Yumurtaların sarılarını patates üzerine koyuyoruz, süt sosu (beşamel), hardalı ve rendelenmiş kaşarı koyup patatesleri homojen  kıvama gelene kadar eziyoruz .
  10. Ayırdığımız Yumurta beyazlarını iyice çırpıp yavaşça patates karışımıza dikitle ekliyor ve karıştırıyoruz.
  11. Elde ettiğimiz Bu lezzetli Karışımı  daha önce hazırlayıp pişirme kabımıza yaydığımız kıymanın üzerine kaşıkla kalın bir şekilde koyup yayıyoruz.
  12. 200 c. sıcaklık  fırınımızda  25-30 dk. pişiriyoruz.

 

 

   Bulvių ir Faršo Pyragas _Cottage Pie

4-6 asmenims / 30min. + 50 min kepimo

 Esu didelė bulvių mėgėja, todėl pamačius ar sužinojus naują receptą su bulvėmis, būtinai turiu jį išbandyti. Cottage Pie išbandytas ir įsitvirtinęs mūsų namuose. Pasirodo, kad šis receptas anglų virtuvėje turi savo vietą nuo karalienės Viktorijos laikų. Pradžioje  buvo laikomas kaimiečių pirmadienio patiekalu, nes buvo gaminamas iš mėsos, likusios po sekmadienio pietų, pridėjus bulvių, kurios buvo pigus ir sotus produktas. Daug vėliau pradėta minėti apie Shepherd’s Pie, kuris vadinamas Cottage Pie broliu, o jam pagaminti naudojamas avienos faršas.

  Mano recepte bulves maišiau su pastarnokais, kurie mano nuomone priduoda patiekalui lengvumo ir pakelia bulvių skonį. Jei pastarnokų  nerasite, paprasčiausiai naudokite nurodytą dvigubą bulvių kiekį.

cottage pıe 3

Mėsos įdarui reikės:

  • 3-4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2  supjaustytų poru stiebų.
  • 150 g kubeliais supjaustytų morkų.
  • 2  susmulkintų česnako skiltelių
  • 650- 700g veršienos faršo
  • 500 ml. buljono arba karšto vandens
  • 4 šaukštai Worcestershire padažo
  • 4 šaukštai pomidorų tyres
  • 100 g supjaustytu pievagrybiu
  • 4 šaukštai susmulkintų petražolių

Bulvių košei reikės :

2013-10-011

  • 600 g bulvių
  • 600 g pastarnoko šaknų /jei nerasite jo pakeiskite tokiu pačiu bulvių kiekiu )
  • 40 g sviesto
  • 40 g miltų
  • 400 ml pieno
  • 1/ 3 šaukštelio garstyčių
  • 50 g Cheddar sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • maltų pipirų, druskos

Gaminame

  1. Bulves ir pastarnokus išverdame.
  2. Aliejuje pakepiname morkas, česnaką ir porus.
  3. Sudedame faršą, maišant pakepinkime keletą minučių, kad neliktų didesnių sukibusių gabaliukų.
  4. Supilame buljoną, Worcestershire padažą, pomidorų tyrę.
  5. Verdame karts nuo karto pamaišant apie 20 min ant nedidelės ugnies.
  6. Sudedame petražoles ir pievagrybius, įberiame pipirų, jei trūksta druskos.
  7. Faršo ir daržovių masę supilame į kepimui orkaitėje atsparų indą.
  8. Dabar, iš sviesto miltų ir pieno, pagaminkime bulvių košei tirštoką  padažą .
  9. Atskyrus kiaušinių baltymus, išplakime iki standžių putų.
  10. Sutriname bulves.
  11. Supilame padažą, įdedame garstyčias, suberiame tarkuota sūrį ir kiaušinių trynius, viska gerai išmaišome.
  12. Iš lėto įmaišome plaktus baltymus.
  13. Bulvių koše užklojame faršą
  14. Kepame 200 c. temperatūroje apie 25-30 min.
  15. Skaniai valgome 🙂

Bulvių ir mėsos pyragas

Reklamlar

Etiketlendi:, , , ,

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking