Flan Tatlısı – Flan Parisien – Paryžietiškas Flan Pyragas

Bu tatlıyı yapmayı oğlum için ve onun sayesinde öğrendim. Fransa’ya geldiğimizden beri Flan diyor başka bir şey demiyor …Çok tarif denedim ve oğlumun beğendiği tarifi sizinle paylaşmak istiyorum.flan 1

  Flan Parisien

6-8 kişilik / 15 dk + 45-50 dk pişirme

Malzemeler :

  • 5 büyük boy yumurta
  • 150 g şeker
  • 200 ml. kutu krema
  • 800ml. süt / kafanız karışmasın bu ölçülerle  bir kutu krema 1lt. kaba koyun ve üzerini sütle tamamlayın.
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 paket hazır brise hamuru / yada 4-5 milföy karesi
  • 90 g mısır nişastası ( Maisena) 
  1. Kim ne derse desin artık çok ama çok az kimse hamurla uğraşmayı istiyor. Hazır hamurlar varken ben onu kullanmayı tercih ediyorum doğrusu. Brisee hazır hamurunuz yoksa milföy kullanalım ,4 kareyi yan yana yapıştırarak büyük bir kare yapalım ve oklava ile 30 cm lik bir yuvarlak açalım.
  2. 24 cm kenarları acılan pasta kabına pişirme kağıdı koyalım ve içine açmış olduğumuz hamuru yerleştirelim, hamur kabın kenarında 3 cm yüksekliğinde kıvrılmalı.
  3. Sütü, kremayı,ve şekeri bir tencereye koyup kaynatalım.
  4. Bu arada nişastayı bir miktar sütle karıştıralım ve yumurtaları ekleyip iyice çırpalım. Süt kaynadıktan sonra ocaktan alıp karıştırarak yavaşça süt karışımını ekleyelim. Tekrar ocağın ateşini azaltıp koyalım ve hızlıca karıştırarak 2-4 dk kaynatalım muhallebi kıvamına gelene kadar .
  5. Karışımı hazırlandığımız pasta kabına dökelim.
  6. 175 derecede önceden ısıttığımız fırınımızda 45-50 dk pişirelim. 20dk soğutma için bekledikten sonra kenarları çıkartalım.
  7. Serin bir yerde en azından 4-5 saat bekletelim , Aslında bu işlem için ideal zaman 1 gecedir .

flan

Flan Parisien

Meilė  Flan’ui prasidėjo su sūnumi, kuris nuo pat įsikūrimo Prancūzijoje, diena naktį valgo, kalba ir svajoja apie si pyragą. Išbandžiau daug receptų ir atrodo radau kuris įtiko ir pagrindiniam valgytojui 🙂 Iškepus šita pyragą reikėtu leisti visiškai atšalti.

6-8 asmenims / 15 min + 45-50 min kepimo+ 6-12 val  atvėsimui

Reikės: 

  • 5 didelių kiaušiniu
  • 150 g. cukraus
  • 90 g kukurūzu krakmolo ( Maisena)
  • 200 ml grietinėles
  • 800 ml. pieno /kad nesivargintumėm su tais ml … grietinėles indeli supilkim į  litro indą ir likusia dali užpildykime pienu 🙂
  • 1 pak. vanilinio cukraus
  • 1 pak. brisee işkočiotos tešlos / galima ir sluoksniuota tešlą naudoti

 Gaminam 

  1. Šitam receptui naudojau 24 cm atidaromais kraštais torto forma.
  2. Pagrindą išklojame kepimo popieriumi po to išklojame tešla, taip, kad kraštuose tešla siektu bent 3 cm aukštį.
  3. Įjungiame orkaite 175 c.
  4.  Pieną su grietinėlę supilame į puodą ir užviriname.
  5. Tuo tarpu krakmolą išmaišome nedideliame kiekyje vandens ir sudėjus kiaušinius  išplakame iki vientisos mases.
  6. Užvirusi pieno mišinį nuimame trumpam nuo virykles ir intensyviai maišant supilam kiaušiniu mišinį.
  7. Dedame puodą vėl ant nedideles ugnies ir 2-4 min intensyviai maišant pavirinam. Masė turėtu būti grietinės tirštumo.
  8. Supilame pieno-kiaušiniu mišinį į forma.
  9. Kepame 45-50 min . 20 min atvėsinus galima nuimti formos kraštus. Reikia mažiausiai 6 valandų, kad pyragas atšaltu,geriausiai palikt per naktį šaldytuve.
Reklamlar

Etiketlendi:, ,

8 thoughts on “Flan Tatlısı – Flan Parisien – Paryžietiškas Flan Pyragas

  1. Katre 04/10/2013, 09:11 Reply

    Sita skanumyna jau 2 kartus kepiau, is tikruju labai skanu. Gaila tik, kad pati dabar saldaus valgyt nelabai galiu, tai tik labai maza gabaleli galejau paragaut, bet likau labai suzaveta 🙂 Ir anyta labai gyre, net recepto issiprase. O svarbiausia palyginus labai paprastai paruosiamas 🙂

    Beğen

    • Audra 04/10/2013, 09:56 Reply

      Sveikute, labai malonu girdėti, kad pavyko ir patiko.

      Beğen

  2. Aslı 27/01/2015, 16:20 Reply

    sizinki kadar güzel olmasada ben de denedim.. ancak bu tatlı hangi ülkenin tatlısı onu bulamadım???

    Beğen

    • Audra 27/01/2015, 19:21 Reply

      Merhaba, Flan tatlısı Fransız mutfağın klasiklerden, çıkış noktası Alsace bölgesi sayılmaktadır,verdiğim flan versiyonu Paris Flan adlandırılıyor… sevgiler ve tatlı günler dilerim

      Beğen

  3. Laura 11/02/2017, 18:51 Reply

    Grietinele kokiu procentu turi buti?

    Beğen

    • Audra 11/02/2017, 18:54 Reply

      Grietinele 30% naudoju, galima ir riebesne.

      Beğen

  4. Laura 11/02/2017, 19:36 Reply

    Tai grietinele ta kur susiplaka iki standumo bet kaip suprantu jos plakti nereikia?ar sis pyragas panasus kur Iki parduotuveje pardavinejami Flan pyrageliai?

    Beğen

    • Audra 11/02/2017, 19:56 Reply

      Taip ta pati grietinele, deja apie Lt parduodamus pyragaicius negaliu nieko tikslaus pasakyt, nes prancuzuose gyvenu, bet is pavadinimo turetu buti tie patys 🙂 gero vakaro

      Beğen

Yorum / Komentarai

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

Kūmutės Virtuvė

Valgome tam, kad gyventi būtų skaniau... ( Renata )

Turkish Cuisine

Traditional Turkish Style Cooking